Tuesday, February 3, 2015

Σκληρό παιχνίδι από την ΕΚΤ - Απορρίπτει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων (Financial Times)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα.
Αυτό αναφέρεται σε αποψινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της την τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισ. κατά €10 δισ., όπως ζητεί ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις.

«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

Ο κ.Βαρουφάκης θα βρίσκεται την Τετάρτη το πρωί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες πριν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64134320
3/2/15
--
-

2 comments:

  1. Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times...

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει €10 δισ. μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, σημειώνουν οι FT.

    Αλλά η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους. Δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο των €15 δισ. στην έκδοση εντόκων κατά το αιτούμενο ποσό των €10 δισ., σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις.

    “Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ”, αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών.“Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση”.

    Χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

    Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αλλά και η ΕΚΤ. Το αίτημα του κ Βαρουφάκη σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Pierre Moscovici στην συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.

    Παράλληλα ο κος Βαρουφάκης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι έως και τον Ιούνιο ζητά το 1,9 δισ. ευρώ των επιστροφών κερδών ομολόγων που διακατέχουν κεντρικές τράπεζες (σημ. το σύνολο των εκκρεμών δόσεων της αξιολόγησης που έμεινε στην μέση είναι 7,2 δισ. ευρώ)..................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2219457
    3/2/15

    ReplyDelete
  2. FT: Η ΕΚΤ αντιδρά σε χρηματοδοτική γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα ...

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη.

    Εντούτοις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους. Δεν θα αυξήσει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, στα 25 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις..................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231382738
    3/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin