Thursday, March 5, 2015

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Λευκωσία: Μοιράζουν το €1,14 τρισ. της ποσοτικής χαλάρωσης

Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει το απόγευμα από τη Λευκωσία, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας.

Στη συνεδρίαση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. Ευρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

 Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φραγκφούρτη.

Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν απόψεις, όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται σε βραχυπρόθεσμο βάση και σε φερέγγυες τράπεζες. 

  [tanea.gr]
5/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. H ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση που μπορεί να αναθεωρηθεί στις επόμενες 15 ημέρες ή και νωρίτερα, αν υπάρξουν έκτακτες ανάγκες...

    Όπως αναφέρει το Reuters, οι πληροφορίες από τη Λευκωσία, εκεί που όπου βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σημειώνουν πως πέραν των σημαντικών που πρόκειται να ανακοινώσει, θα υπάρχει στην ατζέντα και το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ιταλός τραπεζίτης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, πιέζοντας περαιτέρω την Αθήνα για μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

    Αργότερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν αναμονή των τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 11 ετών έπεσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113472541
    5/3/15

    ReplyDelete
  2. Zentralbank füllt Athener Finanzlücke...

    Griechenland kämpft mit allen Tricks gegen die Pleite. Weil private Banken nur noch wenig griechische Anleihen kaufen, springt nun die Notenbank ein.

    In seinem verzweifelten Kampf gegen akute Zahlungsengpässe greift der griechische Staat zu ungewöhnlichen und rechtlich fragwürdigen Maßnahmen. Weil die Steuerzahlungen und die Wirtschaftsentwicklung hinter den Erwartungen zurückbleiben, steht Finanzminister Giannis Varoufakis vor großen Haushaltslöchern.

    Am Mittwoch verschaffte sich Griechenland kurzfristig frisches Geld am Kapitalmarkt. Eine Auktion von Geldmarktpapieren, sogenannten T-Bills, mit sechs Monaten Laufzeit erbrachte 1,138 Milliarden Euro zum Zinssatz von 2,97 Prozent, wie die Schuldenagentur PDMA mitteilte. Das war ein höherer Zins als bei früheren Auktionen, der das gestiegene Risiko ausdrückt. Etwa drei Viertel der Papiere nahmen dem Vernehmen nach griechische Banken und institutionelle Anleger ab, zudem kauften die Sozialversicherungen.

    Das Interesse ausländischer Banken und Anleger an den neuen T-Bills sei aber „gleich null“ gewesen, berichtete die Athener Finanzpresse. An den auslaufenden Papieren hatten sie eine Dreiviertelmilliarde gehalten. Sie meiden nun griechische Papiere. Die hellenischen Banken dürfen nicht mehr zusätzlich kaufen, weil die Frankfurter Bankenaufsicht sie vor noch mehr Risiko warnt. Aus diesen Grunde habe sich auch die griechische Zentralbank an der Auktion beteiligt......................http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/wie-lang-noch-griechenland-trickst-gegen-die-pleite-13464093.html
    5/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin