Friday, March 20, 2015

Εκταμίευση μετά τη θετική αξιολόγηση (Angela Merkel)

Η Ελλάδα υποσχέθηκε να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής της σύμβασης και να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο, λεπτομερειακό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους τους στην ευρωζώνη μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα. Η Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.

«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε. Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν... ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας”, είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επταμερή συνάντηση. “Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, επέμεινε ο ίδιος
 
   ethnos.gr
  20/3/15
--
-

11 comments:

  1. το κοινό ανακοινωθέν των «οκτώ»...

    «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.

    Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

    Επαναβεβαιώνουμε το πρακτικό μέρος της συμφωνίας για την διαδικασία: Οι πολιτικές συνομιλίες διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για την πιστοποίηση των στοιχείων θα βρεθούν στην Αθήνα

    Το συμβούλιο Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν.»

    ReplyDelete
  2. Σύγκλιση καταγράφηκε στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής...

    Από τις συζητήσεις, που περιγράφηκαν ως «ειλικρινείς» και διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες, προέκυψε προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να παράσχει σχέδιο προώθησης άμεσων μεταρρυθμίσεων.

    Περσισσότερο αισιόδοξος δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι διαδικασίας ξαναμπήκε στις ράγες «γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί». Η Ελλάδα συμπλήρωσε θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση, το e-mail Χαρδούρβελη, τόνισε.

    Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές δήλωσαν ότι δεσμεύονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231394182
    20/3/15

    ReplyDelete
  3. Σήματα αποκλιμάκωσης στις Βρυξέλλες...

    Με ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όσο το δυνατόν νωρίτερα για να υπάρξει και αντίστοιχα κάποια εκταμίευση έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας από το κτίριο του Συμβουλίου στις 3.45 τα ξημερώματα. Το σύντομο κοινό ανακοινωθέν που βγήκε το ξημέρωμα της Παρασκευής ξεκαθαρίζει ότι τις επόμενες μέρες οι εταίροι περιμένουν ολόκληρη τη λίστα (και όχι μέρος της) των ελληνικών δεσμεύσεων που πρέπει επίσης να είναι συγκεκριμένες. Συγχρόνως η διαδικασία για το πως θα συνεχίσουν οι συνομιλίες παραμένει η ίδια: οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες ενώ οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Κλείνοντας το ανακοινωθέν αναφέρει ότι “το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν»...................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201722
    20/3/15

    ReplyDelete
  4. Τι κέρδισε και τι έχασε η κυβέρνηση από τη χθεσινή συμφωνία!...

    Αποφεύχθηκε τελικά το ναυάγιο -που πολλοί φοβούνταν- και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποκαταστήσει τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, χθες αργά τη νύχτα στις Βρυξέλλες.

    Η συμφωνία αυτή -όπως κάθε συμφωνία- έχει «πάρε και δώσε».

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας πήρε την πολιτική συμφωνία που ζητούσε από τους κορυφαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης............http://www.crashonline.gr/τι-κέρδισε-και-τι-έχασε-η-κυβέρνηση-από/
    20/3/15

    ReplyDelete
  5. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων άνευ χρημάτων...

    Στη δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της και στην εφαρμογή τους ως προϋπόθεση για την καταβολή οικονομικής βοήθειας εστιάζουν με σημερινά τους δημοσιεύματα μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64158981
    20/3/15

    ReplyDelete
  6. Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα: Σύγκλιση, αλλά «δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι χωρίς μεταρρυθμίσεις»...

    Τον γάιδαρο τον έφαγαν, μένει η ουρά του, στην πενταμερή που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Το συμπέρασμα της πολύωρης συνεδρίασης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) είναι ότι οι δανειστές περιμένουν από την Αθήνα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με αντικείμενο την Ελλάδα.

    Η φράση που χρησιμοποίησε κοινοτικός αξιωματούχος είναι χαρακτηριστική: «Δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι, πριν δούμε τις μεταρρυθμίσεις». Οι ηγέτες της Ευρώπης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ξεκαθάρισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη – κάτι που υπενθυμίζουμε είχε ζητήσει και ο Ομπάμα από την Μέρκελ στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία..............http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/20/politiki-mini-sunodos-gia-ellada_n_6906884.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
    20/3/15

    ReplyDelete
  7. Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, έπειτα και από τη χθεσινή μίνι σύνοδο των «8» στις Βρυξέλλες....

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    «Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία, είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων.

    Βαθμολογητές του θα είναι η Τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν.

    Όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα».
    http://www.zougla.gr/politiki/article/ta-psemata-telionoun
    20/3/15

    ReplyDelete
  8. Bloomberg: Συμπαγές σχέδιο μεταρρυθμίσεων ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα...

    Τη θέση των Ευρωπαίων ηγετών ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πιο συμπαγές σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις αρχές της ζώνης του ευρώ, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να επιταχυνθούν προβάλει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.


    Το πρακτορείο αναφερόμενο στις τετράωρες συνομιλίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες αναφέρει πως οι αρχηγοί της ΕΕ προειδοποίησαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα και ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να υποβάλει σύντομα νέα μέτρα...........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231394211
    20/3/15

    ReplyDelete
  9. Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν έτοιμος να ορίσει μία έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup για την επόμενη εβδομάδα..

    . Εκεί θα εξεταζόταν η βασιμότητα και η επάρκεια των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που η Αθήνα καλείταν πλέον επειγόντως να καταθέσει, ώστε να αποφασιστεί αν και πότε θα αποδεσμευθεί μία εκταμίευση (ή ορθότερα: η επιστροφή στην Αθήνα κερδών της τάξεως των 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα), προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επείγουσες ταμειακές ανάγκες της χώρας.

    Ο Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμούσε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Και η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ φάνηκε πως σε αυτό το σημείο ήταν σημαντική, καθώς δέχθηκε να μην προσδιοριστεί προθεσμία, αλλά η ίδια μίλησε για την ανάγκη να παροουσιαστεί ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων «το συντομότερο δυνατόν» και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες..............http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=687456
    20/3/15

    ReplyDelete
  10. Greece to draft new reform plan within days - EU leaders...

    EU leaders say Greece has agreed to come up with a new reform plan within days to secure the additional bailout funds required to prevent bankruptcy.

    The development came after marathon talks between Greek PM Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel and other European leaders in Brussels.

    Mr Tsipras said he was now "more optimistic" after the meeting.

    Separately, the EU leaders agreed to keep sanctions on Russia in place until the end of this year at the earliest.

    The sanctions, imposed because of Russia's alleged military intervention in Ukraine, are now linked to "complete implementation" of a ceasefire deal.

    The middle-of-the-night talks between Mr Tsipras, Ms Merkel, French President Francois Hollande and leaders of the EU institutions lasted for more than three hours. They were organised on the sidelines of an EU summit in the Belgian capital..............http://www.bbc.com/news/world-europe-31963952
    20/3/15

    ReplyDelete
  11. H γαλλική «Figaro» το… έπιασε το μήνυμα...

    Η –κατά πολλούς- έγκυρη , συντηρητική εφημερίδα LeFigaro, λέει σήμερα τα πράγματα με το όνομά τους και δικαιολογεί τη μακρά επιτυχημένη ιστορία της στο ευρωπαικό τύπο . Είναι μια ιστορική εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1826 ως εβδομαδιαία σατιρική και καταφέρνει και διατηρεί υψηλή κυκλοφορία σε μια από τις χειρότερες περιόδους για τις καθημερινές εφημερίδες, κε κοντά 300.000 φύλλα.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μίνι Συνάντησης Κορυφής, η «Le Figaro», τονίζει πως η Ελλάδα υποσχέθηκε πως παραδώσει σύντομα μεταρρυθμίσεις στους υπουργούς οικονομικών για να αποφύγει την χρεοκοπία. Αυτή είναι η αλήθεια. Το γιατί άλλες εφημερίδες – ιδίως στην Ελλάδα- δεν γράφουν με λίγα λόγια την αλήθεια αλλά την …πασπαλίζουν με κάθε λογής φρου φρου αρώματα και μυρωδικά χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποφύγουν την αλήθεια είναι η τρανή απόδειξη του τι ακριβώς είναι μια σοβαρή, ιστορική εφημερίδα, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου που στηρίζει.

    Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός «αποδέχεται τον κανόνα του παιχνιδιού» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα. Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε λίγες ημέρες στους υπουργούς Οικονομικών έναν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις”, προκειμένου να λάβει στην ώρα τους τα δάνεια που θα της επιτρέψουν να αποφύγει τη χρεοκοπία».................http://www.crashonline.gr/h-γαλλική-figaro-το-έπιασε-το-μήνυμα/
    20/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin