Tuesday, March 10, 2015

Το Ecofin ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Το πράσινο φως για την πραγματοποίηση επενδύσεων 315 δισ. ευρώ μέσω ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) που θα έχουν ως στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δίχως τη δημιουργία νέων χρεών, άναψε την Τρίτη στις Βρυξέλλες το Ecofin.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καθόρισαν τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, η οποία θα γίνει σταδιακά την επόμενη τετραετία. Το επόμενο βήμα για την εφαρμογή της απόφασης του Ecofin είναι η έγκριση του όλου σχεδίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το σχέδιο απαντά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία: την κάμψη των επενδύσεων», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι από το 2008 που ξέσπασε η κρίση οι επενδύσεις έχουν μειωθεί στην ΕΕ κατά 15% έως 20%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το τετραετές σχέδιο έχει αφομοιώσει την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την υποστήριξη πιο φιλόδοξων και ριψοκίνδυνων επενδυτικών σχεδίων που θα περιλαμβάνουν κατασκευές μεγάλων έργων, όπως είναι αεροδρόμια και νέες σιδηροδρομικές γραμμές.

Τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν θα επιλεγούν από έναν κατάλογο περίπου 2.000 εθνικών προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων συνολικού κόστους 1,3 τρισ. ευρώ τα οποία ήδη προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Γι' αυτό και υπήρξαν τριβές καθώς πολλές κυβερνήσεις φοβούνταν μήπως τα δικά τους προγράμματα δεν περιληφθούν στις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Οι κυβερνήσεις των φτωχότερων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται, συγκεκριμένα, μήπως ευνοηθούν οι πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Όχι νέα χρέη

Ένα επιπλέον πρόβλημα που ανέκυψε έχει να κάνει με το γεγονός ότι στόχος της Κομισιόν είναι το οικονομικό βάρος για την υλοποίηση των έργων να το επωμιστούν κατά κύριο λόγο οι εθνικές κυβερνήσεις. Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν δεν θα συνυπολογιστούν στα χρέη και τα ελλείμματα των κυβερνήσεων.

Η ιδέα να μην επιβαρυνθούν με τις συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις οι εθνικοί προϋπολογισμοί έπεσε στο τραπέζι επειδή πολλοί υπουργοί ήταν επιφυλακτικοί για την επιλογή και ένταξη στο πρόγραμμα των επενδυτικών σχεδίων των δικών τους κρατών.

Όπως αναφέρει το Reuters, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία διαβεβαίωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια μέσω εθνικών τραπεζών ανάπτυξης, ενώ ο ιταλός υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να συνεισφέρει η κυβέρνησή του με 8 δισ. ευρώ επίσης μέσω της κρατικής ιταλικής τράπεζας επενδύσεων.

21 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

Αμφιβολίες εκφράζονται για το αν το όλο σχέδιο θα προσελκύσει αρκετές ιδιωτικές επενδύσεις. Ο στόχος του Γιουνκέρ είναι, όμως, να εξασφαλίσει νέα επενδυτικά κεφάλαια 315 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε να χορηγήσει 21 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι ο κατάλογος που θα περιλαμβάνει τα προς υλοποίηση έργα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
  • Στον αρχικό κατάλογο που είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο περιλαμβάνονται έργα οικιστικής ανάπλασης στην Ολλανδία, ένα νέο λιμάνι στην Ιρλανδία και μια σιδηροδρομική γραμμή ταχείας σύνδεσης των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) με την Πολωνία που θα κοστίσει 4,5 δισ. ευρώ.
Άλλες ιδέες που συζητούνται είναι, σύμφωνα με το Reuters, η χρηματοδότηση για την κατασκευή σταθμών εφοδιασμού οχημάτων που θα κινούνται με υδρογόνο στη Γερμανία, η επέκταση τηλεπικοινωνιακών δικτύων ευρέως φάσματος στην Ισπανία και η ανέγερση ενεργειακώς αποτελεσματικότερων δημοσίων κτιρίων στη Γαλλία. 
  Καψύλης Αλέξανδρος
tovima.gr
10/3/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin