Thursday, April 2, 2015

EuroWorking στην εκπνοή της δόσης για το ΔΝΤ

Στις 8 και 9 Απριλίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της δόσης ύψους 448 εκατ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group που έγινε την Τετάρτη, η Αθήνα υπέβαλε αίτημα να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων του δανείου, προτού συμφωνηθούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. 


Η ελληνική πλευρά φέρεται να υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να γίνει «μετά τον θάνατο» της χώρας, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά την 9η Απριλίου».
Ωστόσο, άλλες χώρες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επανέλαβαν με έμφαση ότι για να πάρει η Ελλάδα τα υπόλοιπα του πακέτου των 240 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνήσει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να εκταμιεύσουν οτιδήποτε στις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως το EuroWorking Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί το EWG θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο ακόμα παραμένει μία συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, τονίζουν πως η όποια λίστα αποτελεί «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία.

Πρόσθεσαν πως η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016, τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη.

  [efsyn.gr]
2/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Το Υπουργείο Οικονομικών Διαψεύδει τα Περί Ελλιπούς Ρευστότητας στις 9 Απριλίου...

    « Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

    Αυτό αναφέρει όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους πιστωτές ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου ζητώντας παράλληλα την εκταμίευση μέρους των δόσεων πριν από τις μεταρρυθμίσεις.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92438
    2/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin