Monday, June 15, 2015

Παρέμβαση ΔΝΤ: Η ΕΕ να δεχτεί μείωση του χρέους και η Ελλάδα μείωση των συντάξεων

Μια σημαντική παρέμβαση του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθε λίγες ώρες μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δείχνοντας ξεκάθαρα το πλαίσιο που κινείται και τι ζητά το ΔΝΤ από Ελλάδα και ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές», ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ γράφει σε άρθρο του στο blog iMFdirect ότι οποιαδήποτε μείωση, τώρα ή αργότερα, του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει, πιθανότατα, κούρεμα του χρέους. Επιμένει επίσης στην ανάγκη περιορισμών στις συντάξεις και αλλαγών στο ΦΠΑ από την πλευρά της Ελλάδας.

«Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια», διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, μπορεί να συνοψισθεί στην απλή ερώτηση: Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση πρέπει να γίνει από τους επίσημους πιστωτές της;

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτους τους στόχους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2012 ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν μαζί με το συμπεφωνημένο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που όφειλε να εφαρμόσει η Αθήνα με στόχο την αύξηση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και την διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προσφορά που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα εκινείτο στις γραμμές της μείωσης των στόχων αυτών, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Όμως για να είναι μία συμφωνία αποτελεσματική και αξιόπιστη, απαιτείται η εκπλήρωση δύο όρων: από την πλευρά της Αθήνας, προσφορά πραγματικά αξιόπιστων μέτρων ως προς τους μειωμένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, και αντίστοιχα, από την πλευρά των πιστωτών, συμφωνία για επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να διατηρηθεί σε επίπεδα βιωσιμότητας.

    «Πώς πρέπει το αρχικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων να επαναξιολογηθεί; Οι Έλληνες πολίτες μέσα από δημοκρατική διαδικασία έδειξαν ότι υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν τις επιθυμούν. Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και ότι, απουσία τους, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει σταθερή ανάπτυξη και το βάρος του χρέους θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Εδώ είναι το δίλημμα: στο βαθμό που ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων επιβραδυνθεί, οι πιστωτές θα πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

    Εδώ, ξανά, υπάρχει ξεκάθαρο όριο σε τι είναι πρόθυμοι να κάνουν. Η προσφορά που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα αντανακλά τις επιφυλάξεις για αυτά τα θέματα. Προτείνει μείωση των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και δίνει στην Ελλάδα δυο επιπλέον χρόνια για να πετύχει το στόχο, έτσι ο πήχης για φέτος μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ και καλεί για ποιο περιορισμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Για να είναι μια συμφωνία σε αυτά τα όρια αποτελεσματική και αξιόπιστη, δυο όροι πρέπει να πληρούνται.

    Από την μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει πραγματικά αξιόπιστα μέτρα για να καλύψει τους χαμηλότερους στόχους πλεονάσματος και πρέπει να δείξει δέσμευση για τις έστω και περιορισμένες μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι ακόμα και οι χαμηλότεροι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν αξιόπιστα χωρίς ολοκληρωμένη μεταρρρύθμιση του ΦΠΑ – περιλαμβανομένης διεύρυνσης της βάσης – και περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων.

    Γιατί επιμένουμε στις συντάξεις; Αυτές και οι μισθοί καλύπτουν το 75% των πρωτογενών δαπανών. Το υπόλοιπο 25% έχει ήδη κοπεί μέχρι το κόκκαλο. Οι δαπάνες για τις συντάξεις αφορούν το 16% του ΑΕΠ, και οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό καλύπτουν το 10% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι η μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (από το 16% του ΑΕΠ) χρειάζεται και μπορεί να γίνει προστατεύοντας τις χαμηλές συντάξεις.

    Είμαστε ανοικτοί σε εναλλακτικούς τρόπους για το σχεδιασμό τόσο του ΦΠΑ, όσο και των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό αλλά αυτές οι εναλλακτικές πρέπει να αθροίζονται και να προσφέρουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

    Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σημαντική επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση χρέους επαρκή για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του. Πιστεύουμε ότι, κάτω από την υφιστάμενη πρόταση, η ελάφρυνση χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μακράς αναδιάταξης των πληρωμών με χαμηλότερα επιτόκια. Όποια περαιτέρω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τώρα ή αργότερα, πιθανότατα θα απαιτεί, όμως, κούρεμα.

    Αυτές είναι οι σκληρές επιλογές και οι σκληρές δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν από τις δυο πλευρές. Ελπίζουμε ότι μια συμφωνία μπορεί να γίνει σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλανσάρ.

huffingtonpost.gr
15/6/15
--
-

4 comments:

  1. Από εδώ και πέρα η ευθύνη είναι προσωπική...

    Εδώ που φτάσαμε, η ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει ανήκει στα δύο κόμματα που συγκυβερνούν και προσωπικά στους αρχηγούς τους, αλλά και σε όσους έχουν εμπλακεί ή εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και σε όσους βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και του λαού.

    Οποιοσδήποτε διαθέτει ελάχιστο κοινό νου όφειλε να έχει αντιληφθεί ότι η απαράδεκτη καθυστέρηση των τεσσάρων μηνών θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε επιδείνωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, σε επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τελικά σε αχρείαστες εντάσεις που θα οδηγούσαν όχι μόνο σε χειρότερη συμφωνία, αλλά και σε μια μοιραία ρήξη.

    Για την Ελλάδα και τους εταίρους της, η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί με τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

    Μια συμφωνία που περιλάμβανε τα πάντα και τα οποία η κυβέρνηση υπέγραψε:

    Δεσμεύτηκε ότι αναγνωρίζει το χρέος και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της πλήρως και εγκαίρως.

    Δεσμεύτηκε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τα «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα.

    Δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, για το οποίο ζήτησε παράταση ως το τέλος Ιουνίου.

    Δεσμεύτηκε ότι μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης της επεκταθείσας σύμβασης θα επιτρέψει την όποια εκταμίευση

    Δεσμεύτηκε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο του...............http://www.elzoni.gr/html/ent/256/ent.55256.asp

    ReplyDelete
  2. Τελεσίγραφο Γιούνκερ στη Ελλάδα να δεχθεί την πρόταση των δανειστών...

    Την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων χωρίς θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

    «O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

    Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

    O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227216

    ReplyDelete
  3. Tsipras diz-se pronto a "esperar pacientemente" até que credores se tornem realistas...

    O primeiro-ministro grego, Alexis Tsipras, afirmou, esta segunda-feira, que o Governo de Atenas está pronto para "esperar pacientemente" até que os credores do país se convertam ao "realismo" nas suas exigências de reformas em troca de financiamento.

    Numa declaração ao jornal Ephimerida ton Syndakton, citada pela agência francesa AFP, Alexis Tsipras escreve: "Vamos esperar pacientemente até que as instituições se convertam ao realismo".

    O chefe do Governo de Atenas sustenta no texto que só o "oportunismo político" leva as instituições a pedir novos cortes nas reformas, um dos pontos de discórdia nas negociações, que foram interrompidas ao fim do dia de domingo sem qualquer resultado.
    jn.pt
    15/6/15

    ReplyDelete
  4. 48ωρη προθεσμία των δανειστών στην Αθήνα ...

    Προθεσμία 48 ωρών έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην ελληνική πλευρά για να απαντήσει στους όρους, που τέθηκαν ως τελεσίγραφο κατά την χθεσινή, διάρκειας μόλις 45 λεπτών, συνάντηση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των Θεσμών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά διαπραγμάτευση, παρά μόνον παρουσίαση των όρων των θεσμών από μέρους του επικεφαλής του γραφείου του κυρίου Γιούνκερ, Μάρτιν Στανμάγιερ, στην ελληνική αντιπροσωπεία, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει εντολή για διαπραγμάτευση.

    Οι Θεσμοί απαιτούν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση - επιπλέον των όσων έχουν συμφωνηθεί - στην θεσμοθέτηση δυο μόνο δεικτών ΦΠΑ, 13% και 23%, με πιθανή εξαίρεση για κάποια φάρμακα.

    Απαιτεί επίσης σειρά μέτρων για το ασφαλιστικό: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του ποσού των πρόωρων συντάξεων που έχουν ήδη δοθεί και γενική μείωση που θα αποφέρει σε μόνιμη βάση 0,5% του ΑΕΠ.

    Τα συνολικά μέτρα του πακέτου, που απαιτούν οι θεσμοί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ανέρχονται σε 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν από την 1η Ιουλίου.

    Εξέταση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.
    riknews.com.cy
    15/6/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin