Saturday, July 11, 2015

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με 251 «Ναι»-Σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση

Δεκτό με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 251 βουλευτών έγινε το νομοσχέδιο για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ωστόσο το κυβερνητικό στρατόπεδο υπέστη σημαντικές απώλειες, αφού δεν συγκεντρώθηκαν οι 151 κυβερνητικοί ψήφοι.

 
«Ναι» ψήφισαν συνολικά 251 βουλευτές, «Όχι» 32 βουλευτές, ενώ «Παρών» ψήφισαν 8 βουλευτές.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 2 ψήφισαν «όχι», 8 ψήφισαν «παρών», ενώ 7 ήταν απόντες. 

Ειδικότερα:
  • "Όχι" ψήφισαν οι κ. Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα
  • Παρών" δήλωσαν οι κ.κ. Κωνσταντοπούλου, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Κυρίτση, Σταθάς, Σκούμας, Λαπαβίτσας και Λεουτσάκος
  • Απόντες ήταν οι κ.κ. Βαρουφάκης και Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) και οι κ.κ. Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης και Δημήτρης Κοδέλας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν, γνωστοποίησαν με επιστολή τους, ότι επέλεξαν να μην βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά τους ζητούσε να δώσουν εξουσιοδότηση σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.
   ethnos.gr
11/7/15
--
-

3 comments:

  1. Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ...

    Με αφορμή τις διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας επί του «Σχεδίου Νόμου για τη Διαπραγμάτευση και τη Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», παρατίθενται παρακάτω σημεία από τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ:

    2. α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.

    β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

    γ) Όλοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο "όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό".

    δ) Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:

    i. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
    ii. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.
    iii. Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.
    iv. Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  2. Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του ΟΤΟΕ....

    Ο κ. Γ. Στουρνάρας αλλά και τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Ελλάδος που εποπτεύουν βασικούς τομείς και λειτουργίες του Τραπεζικού Συστήματος δήλωσαν ότι, υπάρχει επαρκής προετοιμασία αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που θα προκύψουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως άλλωστε αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως και από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι Τράπεζες.

    Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκατάσταση της κανονικότητας της λειτουργίας των Τραπεζών τις επόμενες μέρες, που συνέδεσε με την επικείμενη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτήρισε ως μονόδρομο επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία.

    Παράλληλα, μίλησε για μέτρα που λαμβάνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη θωράκιση του Τραπεζικού Συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτής της περιόδου, ενώ διευκρίνισε ότι, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες.............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=212792

    ReplyDelete
  3. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 μ.μ., είναι η επόμενη κρίσιμη φάση για το ελληνικό αίτημα για το δάνειο από τον ESM, καθώς εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση για την πρόταση...

    Οι ειδικοί της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πέρασαν την Παρασκευή αξιολογώντας την ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν τους όρους για το δάνειο. Πρόσωπο κοντά στη διαδικασία ανέφερε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν δώσει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μία αρχική θετική αξιολόγηση για το ελληνικό αίτημα.

    Η θετική αξιολόγηση, μαζί με το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της, θα αποτελέσουν το κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ξεκινούν σήμερα στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των χωρών της ευρωζώνης, η Γερμανία έχει εκφράσει την επιφυλακτικότητά της, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αποκλείει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους που θα μείωνε την πραγματική του αξία. Η Γαλλία, που έχει αποδειχθεί ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αντέδρασε διαφορετικά, με τον Φρανσουά Ολάντ να αποκαλεί την πρόταση «σοβαρή και αξιόπιστη». Ο δε Γερούν Ντάισελμπλουμ την περιέγραψε ως «πλήρη» χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    «Η ευρεία υποστήριξη στην Ελλάδα της δίνει περισσότερη αξιοπιστία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά αν οι προτάσεις είναι καλές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μία πολύ σημαντική απόφαση αυτή που πρέπει να λάβουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Ντάισελμπλουμ, μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν την πρόταση σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.

    Υπάρχουν όμως κάποιες σκληρές στάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Κάποιοι, ανάμεσά τους και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, υποδέχθηκαν τις προτάσεις με σκεπτικισμό. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αμφισβήτησε το κατά πόσο προχώρησαν αρκετά αυτές οι προτάσεις. Η Λιθουανή πρόεδρος από την άλλη, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε ότι η βάση της πρότασης είναι παλιά οικονομικά δεδομένα και πιθανότατα δεν επαρκεί.
    crashonline.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin