Friday, August 21, 2015

Νέα εκλογική αναμέτρηση - Προς νέες περιπέτειες η χώρα

Ιδιαίτερα σκληρή προμηνύεται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα με την αξιωματική αντιπολίτευση, έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με κορυφαία αυτή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τονίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα όρια της διερευνητικής εντολής.

Σκληρή είναι και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία ανέφερε ότι θα συμβάλει άμεσα στη συγκρότηση ενός μετώπου που θα κατέλθει στις εκλογές για την ακύρωση των μνημονίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση εξηγεί ότι στόχος αποτελεί η προώθηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η υπεράσπιση του αγωνιστικού «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, η ακύρωση της λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικής δαπάνες.

Παράλληλα, η Αριστερή Πλατφόρμα διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ότι θα βάλει  τη χώρα σε ένα καινούργιο δρόμο εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, διεξόδου, ανόρθωσης και νέας προοδευτικής πορείας.


Η Νέα Δημοκρατία

«Θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επανέλαβε ότι πρέπει να τηρηθεί η δημοκρατία.

«Θα εξαντλήσω όλα τα όρια για δύο λόγους. Πρώτον, να δούμε εάν δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή. Δεύτερον, να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές» ανέφερε και διερωτήθηκε με ποιον θα συγκυβερνήσει ο Τσίπρας, εάν βγει πρώτος.

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε, το περιμέναμε» επεσήμανε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι εδώ και καιρό πανέτοιμη.

«Είμαστε έτοιμοι για την εκλογική μάχη» επανέλαβε, ενώ όπως είπε, κανείς δεν κατάλαβε γιατί παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
«Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, τους συντρόφους του και τους Ευρωπαίους» σημείωσε και έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας τους τελευταίους έξι μήνες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς προκύπτει το 20 Σεπτεμβρίου και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα.
«Ο Τσίπρας δραπετεύει, το φάντασμα Λαφαζάνη πλανάται μέσα του» εκτίμησε και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. κινείται πάντα με το συμφέρον της χώρας και πάντα λέει την αλήθεια ακόμη και εάν το πλήρωσε. «Δεν θα πούμε εύηχα πράγματα προεκλογικά» υπογράμμισε.

Το διάγγελμα Τσίπρα
«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε ότι καταθέτει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό με την με την ψήφο του να αποφανθεί αν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στην εντολή που είχε πάρει, ενώ άφησε αιχμές κατά των βουλευτών που καταψήφισαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μετατράπηκε σε μειοψηφία.
«Χωρίς τη λαϊκη αποφασιστικότητα οι δανειστές θα είχαν επιβάλει τη θέλησή τους» επεσήμανε και όπως εκτίμησε, αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τη συμφωνία που προσδοκούσε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά δεν περίμενε και αυτή την αντίδραση.
«Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «αποδείξαμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να αγωνιζόμαστε», καθώς και ότι «θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για κέρδη στη διαπραγμάτευση, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημά του για συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.
Παράλληλα, εξήγησε ότι δεδομένων των συνθηκών, η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο λαός πρέπει να πάρει τον λόγο, καθώς τα όρια της προηγούμενης λαϊκής εντολής εξαντλήθηκαν.
Όπως εξήγησε, ο λαός πρέπει να κρίνει ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, καθώς και ποιος θα εφαρμόσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τη μάχη που έδωσε και επανέλαβε ότι έχει τη συνείδηση του ήσυχη και ότι η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια.
Παράλληλα, ζήτησε ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία, που θέλει μεταρρυθμίσεις με «προοδευτικό» πρόσημο, όπως είπε.
«Με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται» υπογράμμισε και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν όλοι μαζί την μάχη για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.

Μεγαλύτερη στήριξη του προγράμματος ζητούν οι Ευρωπαίοι
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δανειστές ζήτησαν οι εκλογές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη του νέου ελληνικού προγράμματος.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, σε γραπτή του δήλωση στο Reuters, επισήμανε ότι «ελπίζω οι εκλογές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο νέο πρόγραμμα».
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωζώνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ελπίζω η νέα Βουλή να είναι περισσότερο υποστηρικτική στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρόσφατα συμφωνήθηκε».
Παρόμοια ήταν και η θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαμήνυσε ότι η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας.
   elzoni.gr
21/8/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin