Tuesday, September 22, 2015

Στα 106,13 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της ΤτΕ έναντι της ΕΚΤ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, έφθασαν στο τέλος Ιουλίου οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, Target 2, λόγω της μεγάλης εκροής κεφαλαίων από τη χώρα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθαρές υποχρεώσεις ύψους 106,13 δισ. ευρώ έναντι της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος πληρωμών Target 2 που ανακοίνωσε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το σύστημα Target 2 διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ των τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης, προωθώντας αυτές μέσω του λογαριασμού που έχει κάθε κεντρική τράπεζα στην ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, οι πληρωμές από τις ελληνικές τράπεζες προς ιδρύματα άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπερέβησαν τις πληρωμές στην αντίθετη κατεύθυνση (από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τις ελληνικές τράπεζες) κατά 106,13 δισ. ευρώ.

Οι καθαρές υποχρεώσεις της Ελλάδας έφθασαν τα 107,7 δισ. ευρώ –το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012– στα τέλη Ιουνίου, όταν επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Οι διασυνοριακές ανισορροπίες πληρωμών αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2012, καθώς ο ιδιωτικός τομέας απέσυρε κεφάλαια και οι τράπεζες προσέφευγαν στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση, επειδή σταμάτησαν να τους δανείζουν οι τράπεζες ισχυρότερων οικονομιών.

Οι καθαρές υποχρεώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας μειώθηκαν από τα υψηλά του 2012, ενώ οι ελληνικές αυξάνονταν και πάλι από τα τέλη του 2014, μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

  elzoni.gr
22/9/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin