Saturday, September 5, 2015

Κύπρος: «Δεν υπάρχει συμφωνία για τους εποίκους»

Νέες αντιδράσεις φέρνουν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη από την αντιπολίτευση. Αυτή τη φορά αντικείμενο είναι το θέμα των εποίκων και Σαββατιάτικο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Σημερινή». Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του κ. Κασουλίδη σε ρωσικά ΜΜΕ, υπάρχει «σχεδόν συμφωνία στο θέμα των εποίκων».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι «δεν πρέπει να γίνεται λόγος για αριθμητική λύση του θέματος των εποίκων» και ότι η λύση του θέματος των εποίκων «θα προκύψει μέσα από τη συμφωνία επί της αρχής για το ατομικό δικαίωμα στο περιουσιακό».

Με αφορμή το δημοσίευμα το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του προβαίνει σε έξι ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εξής:


1. Υπάρχει τέτοια «σχεδόν συμφωνία»;

2. Εάν υπάρχει τέτοια «σχεδόν συμφωνία», πόσοι έποικοι θα αποχωρήσουν από την Κύπρο;

3. Αποδέχτηκε την απαράδεκτη διασύνδεση του εγκλήματος του εποικισμού με το δικαίωμα ιδιοκτησίας των προσφύγων;

4. Και πως ακριβώς γίνεται αυτή η διασύνδεση;

5. Αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι αυτή η διασύνδεση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού και σε καταπάτηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των προσφύγων;

6. Αποδέχτηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για αριθμητική λύση του θέματος των εποίκων;

Απάντηση Χριστοδουλίδη
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ για το θέμα των εποίκων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή συζητούνται ποιοι θα δικαιούνται την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία στο θέμα αυτό. Εκείνο για το οποίο εργαζόμαστε είναι για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στο δημογραφικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγκριση με την κατάσταση πραγμάτων το 1960».
Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στους αριθμούς των εποίκων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
Κληθείς να πει αν ως θέμα αρχής υπάρχει το αίτημα για αποχώρηση όλων των εποίκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που συζητούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα εποίκων, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα εποίκων. Δεν θα αναφέρω δημόσια τις θέσεις της δικής μας πλευράς, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση ενός θέματος. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να διαπραγματευόμαστε δημόσια τόσο σοβαρά θέματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα των εποίκων συζητείται στο πλαίσιο του περιουσιακού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν συζητείται μόνο στο πλαίσιο του περιουσιακού. Υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο στο οποίο συζητούμε το θέμα, υπάρχει το θέμα της ιθαγένειας».  Πρόσθεσε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι ποιοι θα έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «από κει και πέρα το περιουσιακό αγγίζει και άλλες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και μια από αυτές είναι και το θέμα των εποίκων».  Επεσήμανε ότι «όταν υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία – και αυτό είναι μήνυμα προς όλους – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια δηλώσει, θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό».


Σε ερώτηση αν θα διευθετηθεί πρώτα ποιοι από τους έποικους θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν και στη συνέχεια αν έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας ή αντιστρόφως, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα κριτήρια, θα υπάρχει και συζήτηση για κάποιους ορισμούς, κάποιες έννοιες και στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κατηγορίες, που είναι η ουσία του περιουσιακού, θα συζητηθούν και αυτά τα θέματα». 

 [kathimerini.com.cy]
5/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin