Tuesday, November 17, 2015

Μέχρι την Πέμπτη η ψήφιση των προαπαιτούμενων

Σε συμφωνία με τους δανειστές για τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, φαίνεται πως έρχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέχρι την Πέμπτη θα έχει έλθει και ψηφιστεί από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ και να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πάντως, χθες, νέα στοιχεία για την απόδοση των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζήτησαν οι δανειστές.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για επιβολή του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ να συνδυασθεί με πρόσθετο ισοδύναμο, προκειμένου να αντισταθμισθεί η συνολική απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς οι δανειστές αμφισβητούν ότι το τέλος θα αποφέρει τα αναμενόμενα, λόγω κάμψης του τζίρου του ΟΠΑΠ.

Στο μεταξύ, μειώθηκε στα 119,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας που παρέχει το ευρωσύστημα (δηλαδή απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLΑ), από τα 121,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους, πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έχουν έλθει πολύ κοντά.

Ακόμη, ανέφεραν ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα, ενώ δεν απέκλειαν σύγκληση δεύτερου EuroWorking Group την Πέμπτη για το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.

  elzoni.gr
17/11/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin