Thursday, November 26, 2015

ΕΚΤ: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Παρά τη λήψη των μέτρων

Για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζοντας στο επίκεντρο την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Αν και η ΕΚΤ αναγνώρισε τον περιορισμό των ανησυχιών σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015, έπειτα και από την έγκριση και την εφαρμογή των νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε σε έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία ότι η εφαρμογή του προγράμματος εξακολουθεί να «γεννά» ανησυχίες, γεγονός που συνεπάγεται τη διατήρηση των κινδύνων.

Η κεντρική τράπεζα διαπίστωσε παράλληλα, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ εστιάζει σε τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών:

  •     Αύξηση του κινδύνου αδυναμίας απορρόφησης παγκόσμιων σοκ
  •     Αδύναμη κερδοφορία για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός ενός περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης και ανισορροπιών
  •     Κίνδυνος αύξησης της μη βιωσιμότητας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους εν μέσω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης
  •     Ραγδαία αύξηση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος

Παρά τους κινδύνους ωστόσο, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μία σειρά παραγόντων, όπως η συρρίκνωση της έκθεσης στις αναδυόμενες αγορές, η βελτίωση της κερδοφορίας και η αύξηση της αξιοπιστίας.

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, η χαμηλή κερδοφορία και ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούν τροχοπέδη στην πλήρη ανάκαμψη του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, καταλήγει η ΕΚΤ, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που ασκεί καθοδικές πιέσεις στη δανειοδοτική και κεφαλαιακή ικανότητα των τραπεζών.

Στο μεταξύ, για χαμηλό συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο.

«Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

«Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι, με τον βασικό εξ αυτών να συνδέεται με πιθανή αντιστροφή των επασφαλίστρων κινδύνου... το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί είτε από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμένεται μια από αυτές τις ημέρες, και επίσης από την ευπάθεια που συνεχίζεται στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα και αλλού», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

 elzoni.gr
26/11/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin