Monday, December 7, 2015

Έγκριση του προϋπολογισμού - Έρχονται τα δύσκολα

Με γρήγορους και ασφυκτικούς ρυθμούς περνούν οι ημέρες για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα νέα μέτρα είναι έτοιμα, ενώ όπως όλα δείχνουν η αξιολόγηγη παραμένει αρκετά μακριά.

Η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού για το 2016, η οποία ήταν αναμενόμενη, μπορεί να έδωσε μία ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά οι ισορροπίες παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστες.

Έτσι, στην ψηφοφορία του Σαββάτου, «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ 145 βουλευτές καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό.

Απόντες ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Πάντως, το πρώτο καυτό ζήτημα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το οποίο οι δανειστές θέλουν ν α περάσει από τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Αργεί η… αξιολόγηση

Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους, ενώ τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι «πρακτικά ακυβέρνητη».

Το δημοσίευμα στο φύλλο της Κυριακής κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη». «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», εξηγεί Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο δεν κατονομάζει η Die Welt και προσθέτει πως η κυβέρνηση «συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για καθυστερήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δύσκολη εσωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Επικαλείται δε έκθεση στο προοίμιο της συνεδρίασης των Eυρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία «η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο» και «ο υπουργός Οικονομικών της Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι “φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα”».

 elzoni.gr
7/12/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin