Saturday, November 26, 2011

Διαβουλεύσεις Κύπρου – Λιβάνου για την ΑΟΖ (26-11-11).

1. Διαπραγματευτική ένταση μεταξύ Λευκωσίας - Βηρυτού για την ΑΟΖ 

Σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους βρίσκονται Λευκωσία και Βηρυτός, με την Άγκυρα να επιχειρεί να σαμποτάρει κάθε συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση των τεχνοκρατών Κύπρου και Λιβάνου παράλληλα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ στην Κύπρο.

Ο Λίβανος ο οποίος, αν και έχει υπογράψει από το 2006 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθυστερεί να την επικυρώσει, δια του κοινοβουλίου του.
Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι η χώρα θεωρεί ότι υπάρχει γκρίζα ζώνη με το Ισραήλ, ενώ παλαιότερα έγινε λόγος για διαφορές τις οποίες είχαν με τη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες έντονες πιέσεις ασκεί και η Τουρκία στο Λίβανο για να ακυρώσει τις επίμαχες συμφωνίες. Βασικό αίτημα των Λιβανέζων είναι να αλλάξει το σημείο οριοθέτησης και να μετακινηθεί η γραμμή 17 ναυτικά μίλια νότια.
ww.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr 26-11-11

2. Σε «καλό κλίμα» οι διαβουλεύσεις Κύπρου-Λιβάνου για οριοθέτηση των ΑΟΖ

«Σε καλό κλίμα» διεξήχθησαν χθες οι διαβουλεύσεις της μικτής επιτροπής τεχνοκρατών της Κύπρου και του Λιβάνου, για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι έγινε εποικοδομητική και φιλική συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν.
Είπε, επίσης, ότι οι καλές σχέσεις που έχει η Κύπρος με τον Λίβανο «θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν».
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Λίβανος έχει κάποιες ανησυχίες, όπως διατυπώθηκαν και σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφέροντας ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα το οποίο συζητείται.
ww.kathimerini.gr με στοιχεία από ΑΠΕ – ΜΠΕ 26-11-11

http://www.express.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

-


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin