Saturday, November 26, 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ : Ολοταχώς για πλήρη εμπορευματοποίησή της

Η εικόνα είναι συμβολική***
«Αλμα» του στόχου του αστικού κράτους για εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν τα δύο σχέδια υπουργικών αποφάσεων (ΥΑ) περί των όρων και προϋποθέσεων προσωρινής παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων για εκδηλώσεις, κινηματογραφικές παραγωγές παντός είδους και - για πρώτη φορά - με τόσο ανενδοίαστο, απροσχημάτιστο και οργανωμένο τρόπο, εμπορικές διαφημίσεις!
Τα δύο σχέδια ΥΑ υπερψήφισε ομόφωνα - και ενθουσιωδώς - το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχτές. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι ουσιαστικά κωδικοποίηση γνωστών όρων παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις (σ.σ. υποχρεώσεις του ιδιώτη ή του φορέα που αιτείται τη χρήση μνημείου κλπ), ο αντιδραστικός προσανατολισμός τους είναι ευδιάκριτος:
1) Τάχα για «καταπολέμηση» της γραφειοκρατίας και «ξαλάφρωμα» του ΚΑΣ από τα αυξανόμενα αιτήματα παραχωρήσεων, οι ΥΑ «μεταφέρουν» την αρμοδιότητα της αδειοδότησης για τη χρήση μνημείων στις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Αλλά... μόνον εφόσον οι Εφορείες θα συμφωνήσουν με την παραχώρηση! Μάλιστα, αν οι Εφορείες διαφωνούν για παραχώρηση του μνημείου ή του αρχαιολογικού χώρου, η ΥΑ τις προσπερνά! «Στην περίπτωση που η αρμόδια Εφορεία θεωρεί ότι η εκδήλωση δεν συνάδει με το χαρακτήρα του μνημείου, παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΤ» και ακολούθως στο ΚΑΣ, λένε οι ΥΑ! Πιο απλά, με την ΥΑ, οι Εφορείες εξουσιοδοτούνται μόνο... να λένε «ναι» στους ιδιώτες!
2) Επισήμως... η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας παραχωρείται για «λήψη διαφημιστικών ταινιών εμπορικού χαρακτήρα».
Η πρόεδρος του οργάνου και γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, «σκιαγράφησε» το γνωστό - από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού - αντιδραστικό ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινούνται οι ΥΑ. Είπε ότι η Ελλάδα έχει «ζήτηση» από την κινηματογραφική βιομηχανία, ότι αυτές οι αποφάσεις δίνουν... «αναπτυξιακή διάσταση» στη χώρα και είναι «συνυφασμένες» με το νόμο για τον κινηματογράφο (ψηφίστηκε το 2010). Θυμίζουμε ότι πρόκειται για νόμο που παραδίδει απροσχημάτιστα τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του στην «αγορά». Εφτασε, μάλιστα, η γγ να χαρακτηρίσει «αναπτυξιακά» παραδείγματα ταινίες, όπως το αντιδραστικό «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» (γυρίστηκε στην Κεφαλονιά) και το «Μάμα Μία» (γυρίστηκε στη Σκόπελο)!
Ετσι «οραματίζεται» και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και την «ανάπτυξη» στην Ελλάδα: Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον να γίνουν «σκηνικό» των οπτικοακουστικών μονοπωλίων, με τους τεχνικούς σαν φθηνό εργατικό δυναμικό και τους ηθοποιούς μας σαν κομπάρσους, με ταινίες που στοχεύουν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας και στην εμπορευματο-τουριστική αισθητική των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει την κερδοφορία των ξένων, κυρίως, οπτικοακουστικών παραγωγών με τη χρήση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τεκμηριώνεται και από τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του αρμόδιου γραφείου του για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στη σύνταξη του σχετικού σχεδίου ΥΑ για την κινηματογράφηση σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οσον αφορά στην ΥΑ για «πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις» υπενθυμίζουμε το «ενδιαφέρον» για το «άνοιγμα» των μνημείων στην «κοινωνία» από διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για εισβολή του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το σχέδιο ΥΑ περί παραχώρησης για εκδηλώσεις συνοδεύεται από κατάλογο 189 χώρων και μνημείων που «προσφέρονται» με τις παραπάνω διαδικασίες, ενώ ο αντίστοιχος κατάλογος της ΥΑ για τον κινηματογράφο περιλαμβάνει 117 μνημεία και χώρους. Βασικό κριτήριο για τη σύνταξη και των δύο καταλόγων ήταν... το τι «ζητιέται» περισσότερο από την «αγορά»

***Μπορεί ο Παρθενώνας να μην περιλαμβάνεται (ακόμα;) στον κατάλογο των παραχωρήσεων (περιλαμβάνονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι γύρω της Ακρόπολης), αλλά η εικόνα είναι συμβολική του πώς αντιλαμβάνεται την «αξιοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς η κυβέρνηση

RIZOSPASTIS GR Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin