Monday, November 21, 2011

Χριστόφιας: ''Ζήτημα εθνικής σημασίας οι υδρογονάνθρακες''

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα ''Όμηρος''

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη τη Δευτέρα στην πλατφόρμα της εταιρείας Noble Drillings, «Ομηρος», στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που διεξάγονται για ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη, αναχώρησε στις 10.15 το πρωί από το ελικοδρόμιο του λιμανιού Λεμεσού, με ελικόπτερο τύπου Bell 412, το οποίο ναύλωσε η εταιρεία Noble και το οποίο συνόδευε ελικόπτερο της Αστυνομίας Κύπρου.

Στις 11.00 το πρωί το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνοδεία του έφθασε στο ελικοδρόμιο της πλατφόρμας της Noble Drilling, όπου εκεί τον υποδέχθηκαν ο Επιθεωρητής της γεώτρησης κ. Βέρνον Σόνιερ και ο Τζέι Πι Χάμμοντ Διευθυντής Εγκαταστάσεων, ενώ το ελικόπτερο της Αστυνομίας αναχώρησε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του οδηγήθηκαν στη συνέχεια στο χώρο συνεδριάσεων της πλατφόρμας, όπου παρακολούθησαν φιλμάκι σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας στο χώρο, για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Στη συνέχεια και αφότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της συνοδείας του φόρεσαν προστατευτικό κράνος, ξεναγήθηκαν στο χώρο της πλατφόρμας, με πρώτο σταθμό το αγκυροβόλιο, όπου μηχανισμός με σχοινιά συγκρατούν την πλατφόρμα ρυθμίζοντας την ισορροπία της στη θάλασσα, αλλά και τη μετακίνηση της σε άλλα σημεία, όπου κριθεί αναγκαίο. Όπως ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Διευθυντής Εγκαταστάσεων της πλατφόρμας, αυτός ο σύγχρονος μηχανισμός ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και με τη βοήθεια δορυφόρου εντοπίζεται το κατάλληλο σημείο τοποθέτησης της πλατφόρμας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πλατφόρμα, τον Πρόεδρο Χριστόφια ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση μέλη των ΜΜΕ που κινηματογραφούσαν την ξενάγηση του στο χώρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτησε τους Λειτουργούς των ΜΜΕ και απευθυνόμενος σε αυτούς είπε χαριτολογώντας «είναι ωραία η στολή σας» αναφερόμενος σε ελαφρύ εξοπλισμό που έφεραν για σκοπούς ασφάλειας και που τους παρείχε η εταιρεία, όπως προστατευτικά γυαλιά, κράνος και ειδικό ένδυμα και συγκεκριμένα γιλέκο σε χρώμα έντονο πορτοκαλί.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη σε άλλο χώρο της πλατφόρμας όπου επιθεώρησε το χώρο του τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (remote operating vehicle). Από το χώρο αυτό, αποστέλλεται από την πλατφόρμα στο βυθό της θάλασσας, ειδικό μηχάνημα – ρομπότ με ενσωματωμένη κάμερα από όπου στέλλεται εικόνα για την κατάσταση στο βυθό. Το μηχάνημα αυτό λειτουργεί η εταιρεία Oceaneering, η οποία συνεργάζεται για σκοπούς της γεώτρησης με τη Noble Drilling.

Αργότερα, μετέβη στο χώρο με την ονομασία «Moon Pool», όπου είναι εγκατεστημένο το τρυπάνι γεώτρησης, το οποίο κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τέθηκε σε λειτουργία. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται, επίσης, εγκατεστημένος μηχανισμός για την αποτροπή εκρήξεων που αποτελείται από ένα μεγάλο ντεπόζιτο το οποίο χρησιμοποιείται για την αποτροπή έκρηξης στην περίπτωση που ποσότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου εκτοξευθεί με ορμητική πίεση, κατά τη γεώτρηση, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση έκρηξης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του μετέβησαν στη συνέχεια στο Δωμάτιο Ελέγχου «Control Room» της πλατφόρμας, από όπου ελέγχονται όλα τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που βρίσκονται στον «Ομηρο».

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να μάθει κατά πόσον προέκυψε κάποιο ασύνηθες γεγονός κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της εταιρείας. Ο Μηχανικός Τζέισον Λόθορν εξήγησε ότι πέραν από τα αντίξοες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν κατά την περασμένη βδομάδα δεν σημειώθηκε κανένα ιδιαίτερο γεγονός.

Επίσης, σε κοντινό σημείο από την πλατφόρμα βρίσκεται αγκυροβολημένο πλοίο της εταιρείας το οποίο, όπως εξηγήθηκε, χρησιμοποιείται για βοηθητικούς σκοπούς, όπως μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη σε κλειστό χώρο της πλατφόρμας, όπου προέβη σε δηλώσεις στους λειτουργούς των ΜΜΕ.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους της εταιρείας Noble Drillings και της εταιρείας Noble Energy εξέφρασε την ελπίδα να βρουν «αυτό το δώρο της φύσης» και τους ευχήθηκε «τα καλύτερα και το συντομότερο να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Γύρω στις 12.30μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της συνοδείας του αναχώρησαν με ελικόπτερο για το λιμάνι Λεμεσού.

Η πλατφόρμα «Ομηρος» πήρε το όνομα της από τον Homer Ferrrington, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εταιρείας Noble Drillings, η οποία έδωσε τιμής ένεκεν το όνομά του στην πλατφόρμα.

Η εταιρεία Noble Drillings που διεξάγει τα γεωτρήσεις και στην οποίαν ανήκει η πλατφόρμα είναι διαφορετική εταιρεία από τη Noble Energy. Η τελευταία έχει μισθώσει την εταιρεία Noble Drillings για να διεξάγει τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Noble Drillings, η πλατφόρμα «Ομηρος» είναι κατασκευασμένη για να εγκαθίσταται σε βάθη μέχρι και 2,195 μέτρα και έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε γεωτρήσεις βάθους μέχρι και 9,100 μέτρων. Μεταξύ άλλων, διαθέτει τρυπάνι με ισχύ 10,000 ιπποδύναμη, τέσσερεις αντλίες για απορρόφηση λάσπης με ισχύ 1600 ιπποδύναμη.

Στην πλατφόρμα εργάζονται συνολικά 130 άτομα, τόσο της εταιρείας Noble Drillings όσο και της Noble Energy, καταλήγει η ανακοίνωση.

Χριστόφιας: ''Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα''Η προσπάθεια για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πάει καλά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη το πρωί στην πλατφόρμα «Ομηρος» από όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην πλατφόρμα υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε''.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση στην πλατφόρμα «Όμηρος» και την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως το όλο ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά.

''Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο'', είπε.

Απευθυνόμενος ''στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας'', ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε ''να επιτύχει αυτή η προσπάθεια'' και τόνισε ότι ''αυτή είναι και μια πρόκληση προς την Τουρκία: να αλλάξει στάση, να λύσουμε το συντομότερο το Κυπριακό και να συνεκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Ενα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά που κάνει το παράνομο ‘κράτος’ και με την Τουρκία, είναι πράξεις εκτός του διεθνούς νόμου. Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αυστηρά, και αυτό κάνουμε και με τη Νoble και με όλους όποιους συνεργαζόμαστε. Εύχομαι, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν η Noble να μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα'', ανέφερε.

Είπε ακόμη πως σύντομα θα εξαγγελθεί και ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και ευχήθηκε επιτυχία και σε αυτό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Noble για τη φιλοξενία τους και για την παρουσίαση που έκαναν επί τόπου στην πλατφόρμα.

''Είναι γεγονός ότι είναι κάτι εντυπωσιακό. Θέλω να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία. Η δική τους επιτυχία είναι και η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι εδώ - λέχθηκαν πολλά, δεν θα τα σχολιάσω- για να δω και να ακούσω ο ίδιος πώς πάει αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι πάει καλά. Η παρουσία μου εδώ είναι υπογράμμιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε'', είπε.

Δεύτερον, πρόσθεσε, είμαι εδώ διότι θέλω να έχω προσωπικά εικόνα της όλης προσπάθειας διότι υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ σοβαρά τα οποία θα πρέπει να γίνουν. ''Θα γίνει ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τι απομένει μέχρι να φτάσει το φυσικό αέριο στην ξηρά. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Από κει και πέρα υπάρχουν τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται όταν θα φτάσει το αέριο στην ξηρά. Εχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειδικών, άλλη ομάδα τεχνοκρατών, καταρτίζεται ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή και χωρίς πολύ θόρυβο. Η Κύπρος είναι και η χώρα του ‘θορύβου’, αλλά σε αυτό το ζήτημα όση πίεση και αν ασκείται θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί'', σημείωσε.

Ανέφερε πως πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία θα διασφαλίζει- εφόσον επιτύχει -τη ζωή, το μέλλον και την ευημερία των επόμενων γενεών. ''Για να φτάσει φυσικό αέριο στην ξηρά και να είναι αξιοποιήσιμο θα χρειαστούν μερικά χρόνια, άρα, χρειάζεται όλοι να ‘βάλουμε το χέρι μας’ για να δουλέψουμε για τις επόμενες γενεές, ανεξαρτήτως ποιοί θα κυβερνούν - και αυτό θέλω να το τονίσω. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουν όλες οι πολιτικές και οι κοινωνικές, ευρύτερα, δυνάμεις'', υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη των ΜΜΕ που τον συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους την πλατφόρμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ευχαριστώ που μας έχετε συνοδεύσει και δίνετε τη δυνατότητα και στον κυπριακό λαό να πάρει μια επί τόπου και απευθείας γεύση των προσπαθειών», προσθέτοντας χαριτολογώντας «και όχι του αερίου».
ΕΣΚ: Ατυχής ο αποκλεισμός δημοσιογράφων από την επίσκεψη στην πλατφόρμα
Ατυχή θεωρεί η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) την απόφαση να αποκλειστούν δημοσιογράφοι από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων στην πλατφόρμα «Όμηρος» της εταιρίας Noble, η οποία διενεργεί ερευνητική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» για εντοπισμό φυσικού αερίου.
Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει πως ''η επίσκεψη είναι ιδιαίτερης συμβολικής αλλά και πρακτικής σημασίας για ένα μείζον ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας και τους κατοίκους της'' και ''γι’ αυτό και επιβαλλόταν η παρουσία και δημοσιογράφων στην αποστολή που συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.
''Πιστεύουμε ότι ήταν δυνατές και επιβαλλόμενες οι διευθετήσεις που θα επέτρεπαν την παρουσία έστω και ενός ή δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι θα μετέφεραν δημοσιογραφικά τα της υπό αναφορά επίσκεψης, για λογαριασμό όλων των ΜΜΕ. Θα μπορούσε κάλλιστα να μετέβαιναν λιγότεροι εικονολήπτες ώστε να καταστεί δυνατή και η μετάβαση δημοσιογράφων'', σημειώνει η ΕΣΚ.
Οι φωτορεπόρτερ καταδικάζουν την απουσία των ΜΜΕ από την πλατφόρμαΗ Κλαδική Επιτροπή Φωτορεπόρτερ της ΕΣΚ, σε ανακοίνωσή της, επικρίνει την Κυβέρνηση ότι ''μέσα σε μία νύκτα υποβάθμισε το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση και κατ' επέκταση το δικαίωμα του φωτορεπόρτερ για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων'', με αφορμή τις διευθετήσεις που έγιναν για τα ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στην πλατφόρμα Ομηρος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τη διευθέτηση για μεταφορά πέντε κινηματογραφιστών των καναλιών και ενός φωτογράφου του ΓΤΠ ''παρεμποδίζεται το δικαίωμα άσκησης της δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφικής φωτογραφίας''.

''Είναι πασιφανές ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλη δικαιότερη και εντιμότερη διευθέτηση, είτε μεταφέροντας με το πλοιάριο της ασφάλειας του Προέδρου άτομα των ΜΜΕ, είτε θα μπορούσαν να κάλυπταν το σημαντικό αυτό γεγονός ένας κινηματογραφιστής από το ΡΙΚ, ένας φωτορεπόρτερ για τα πρακτορεία, και τρεις δημοσιογράφοι (ένας της έντυπης δημοσιογραφίας, ένας των καναλιών και ένας λειτουργός Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών), όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επικρίνεται η Κυβέρνηση ότι η διευθέτησή της ''θυμίζει περισσότερο διαφημιστικά φιλμάκια αντί δημοσιογραφική είδηση'', γίνεται λόγος για ''παντελή υποβάθμιση της έντυπης δημοσιογραφίας που είναι καταδικαστέα'' και ζητείται αποκατάσταση της ''άδικης απόφασης της Κυβέρνησης''.

KATHIMERINI GR

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin