Saturday, December 3, 2011

Ένεση ρευστότητας για μικρομεσαίους- στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie.

Μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ, με ευνοϊκά επιτόκια, μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απ' όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie. Η υποβολή προτάσεων για τη χορήγησή τους ξεκίνησε μέσω της Alpha Bank, ενώ καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις προς την τράπεζα έχει οριστεί η 31.8.2012, εκτός εάν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα.
Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, πρόκειται να διατεθούν στην αγορά μικροδάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους πλέον των 60 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 30,33 εκατ. ευρώ, ενώ για το εν λόγω προϊόν ο επιλεχθείς, μέσω διαγωνισμού, ενδιάμεσος οργανισμός (Alpha Bank) θα συνεισφέρει αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό (30,33 εκατ. ευρώ), ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις και τα επιτόκια για τη χορήγηση των δανείων.
Επισημαίνεται ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο Jeremie είναι ένα πλαίσιο που παρέχει μια σειρά συνεκτικών δράσεων για την προώθηση της αύξησης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το προτεινόμενο χρηματοδοτικό μέσο έχει ως στόχο την υποστήριξη των νεοϊδρυθεισών (να λειτουργούν μετά την 01/01/2005) πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ στην Ελλάδα, με τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων.
Τα χαρακτηριστικά
Το ύψος του δανείου προς τις επιχειρήσεις μπορεί να φτάνει έως το 100% του σχεδίου, με βάση την αξιολόγηση της τράπεζας, ενώ τα δάνεια μπορεί να είναι ύψους από 5.000 έως και 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι από 48 έως 60 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος 12 μηνών (μόνον ως προς το κεφάλαιο). Η κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει περισσότερες από μια φορές στη δράση, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος των δανείων που θα της χορηγηθούν δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.
Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από το Alpha Προνομιακό Επιτόκιο, που σήμερα ανέρχεται στο 5,90%, πλέον περιθωρίου από 1,75 έως 5,00 εκατοστιαίων μονάδων, ανάλογα με τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις. Λόγω της συμμετοχής της τράπεζας στο συγχρηματοδοτικό μηχανισμό Jeremie, το παραπάνω επιτόκιο εφαρμόζεται μόνο στο 50% του δανείου, καθώς το υπόλοιπο 50% παρέχεται άτοκο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τι χρηματοδοτείται
Οι δράσεις για τις οποίες χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις το συγκεκριμένο προϊόν του χρηματοδοτικού εργαλείου Jeremie είναι:
α. Επενδυτικά δάνεια για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχειών ενεργητικού.
β. Πρώτες ύλες, εμπορεύματα, υπηρεσίες κ.λπ., με σκοπό την ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των μισθών, ενοικίων, και λοιπών λειτουργικών εξόδων που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία μιας επιχείρησης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα αρμόδια υποκαταστήματα της Alpha Bank που χορηγεί τα δάνεια με τραπεζικά κριτήρια. Να σημειωθεί ότι μικροδάνεια μπορούν να πάρουν πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων (πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως παραγωγή όπλων, τυχερά παιχνίδια, παραγωγή, μεταποίηση και διανομή καπνού, προβληματικές επιχειρήσεις κ.λπ.), οι οποίες πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• έχουν συσταθεί και λειτουργούν μετά την 1.1.2005,
• απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ), εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό έως 2 εκατ. ευρώ,
• έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας,
• δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».
ΠΗΓΕΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin