Thursday, January 19, 2012

Το έθνος έχει δημιουργικές δυνάμεις να το αναγεννήσουν ....

Του Στέλιου Παπαθεμελή 

-Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης   
-    
         Ορισμένοι ξεχωρίζουν τους κατοχικούς ανθυπάτους της Τρόικας από το επιχώριο υπηρετικό προσωπικό που εξειδικεύει πειθήνια τις αποφάσεις και επιμελείται την εφαρμογή τους. Είναι εν τούτοις σιαμαίοι.

         Οι επιλογές Μερκοζύ θρυμμάτισαν το ευρωπαϊκό όραμα. «Η Ευρώπη οδεύει προς την άβυσσο» (Μάριο Σοάρες). Με την κρίση οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ό,τι αγοράζουν οι φτωχοί (τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρικό) ακριβαίνει. Ό,τι αγοράζουν οι πλούσιοι (μεγάλα ακίνητα, είδη πολυτελείας) φτηναίνει (Μακ Ουίλιαμς, Νέα 10/1/12 για Ιρλανδία), αλλά τα αυτά διαδραματίζονται στον κύβο παρ’ ημίν, όπου κυριαρχούν: λεηλασία εργασίας, γενικές οριζόντιες περικοπές, ανάλγητη εσωτερική υποτίμηση και ανελέητη ύφεση.

         Εύλογη απορία: Κοινή λογική δεν υπάρχει; Αφού καρατόμησαν τις πραγματικές αποδοχές, ασφαλώς και μείωσαν το εργασιακό κόστος, αλλά τότε γιατί τα προϊόντα ακριβαίνουν αντί να φτηναίνουν; Αυτή είναι η παράνοια του αχαλίνωτου φιλελευθερισμού, που ευαγγελίζεται ότι τάχα η ελαστικοποίηση  θα παράξει νέες θέσεις εργασίας. Απάτη!

         Ηδονίζονται να σφαγιάζουν το ασήμαντο επίδομα του φτωχού ανέργου και να κατακρεουργούν το γλίσχρο μεροκάματο του υπό απόλυση εργάτη.

         Η Τρόικα αξιώνει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μείωση και των κατώτερων μισθών, κατάργηση 13ου και 14ου,  εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας, ενώ το μειωμένο κόστος εργασίας ελάττωσε ανεπαισθήτως τις τιμές και κυρίως αύξησε τα περιθώρια κέρδους.

          Το εργασιακό κόστος, στη διάρκεια 1995-2009, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος των 35 βιομηχανικών χωρών, ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε συνολικά μόλις 5 %=τίποτε!

         Το Bloomberg ξεσκέπασε προσφάτως τις υπόγειες εκταμιεύσεις δημοσίου χρήματος στις ΗΠΑ το 2008 προς τις Τράπεζές τους, 1 τρισ. 200 εκ. δολ. με το απίστευτο επιτόκιο 0,01%! Συμπέρασμα: τα κράτη δανείζουν στις τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο και εκείνες στα κράτη με τοκογλυφικό. 

         Αν και ο ζωτικός χρόνος έχει μάλλον εξαντληθεί για μια ελληνική απειλή εξόδου από το ευρώ, όμως ακόμη και σήμερα μπορεί αυτή να λειτουργήσει θετικά. Το επισημαίνει ο Tyler Cowen (N.Y. Times/ Κ 8/1/12): «Θα είναι κίνδυνος για την ΕΕ, αν μια εκλογική αναμέτρηση, ίσως σε κάποια μικρότερη χώρα, αναδείξει νικήτρια μια κυβέρνηση που απορρίπτει το ευρώ. Οι επιπτώσεις θα είναι άγνωστες»…

         Οι εξουσιάζοντες κρατούν αιχμάλωτο τον λαό, βομβαρδίζοντάς τον με φοβικά σύνδρομα, του τύπου «έξοδος από το ευρώ = Αρμαγεδδών». Μας δουλεύουν. Τον Αρμαγεδδώνα τον βιώνουμε ήδη εντός του ευρώ:

         Μη φοβάσθε τη δραχμή. «Εθνικό νόμισμα σημαίνει περισσότερη εθνική κυριαρχία, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερες δυνατότητες επιλογής» (Μαξ Ότε, Βήμα 15/1/12). Διαβάστε τη λαμπρή μελέτη του Σπύρου Λαβδιώτη: Ευρώ, η θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας.

         Το φοβικό στα κελεύσματα της Μέρκελ πολιτικό μας προσωπικό, φαντάζεσθε να βρει το κουράγιο για τέτοια κίνηση; Απίθανο.

         Είναι σε εξέλιξη η συμφωνία της 26/10/11 για το «κούρεμα» του 50%. Το ποσοστό και τυχόν επιτυγχανόμενο, είναι ανεπαρκές για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ήδη το ΔΝΤ μιλάει για 75% και οι τιμές της αγοράς υποδεικνύουν 90%. Όμως συνοδεύεται από μέτρα που καμία χώρα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Μας ζητούν το αδύνατον. Και ο υπάλληλός τους εκβιάζει με το «φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας». Την τακτική την βιώνουμε ήδη…       

         Σωστός ο βρετανός αρθρογράφος: «Όσο περισσότερο προστατεύουμε τους έχοντες έναντι των μη εχόντων τόσο θα επιδεινώνεται η κρίση» (Guardian/ K 11.1.12).

         Αλλά το εκλογικό σώμα, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές και οι απεξαρτημένες από τα καθεστωτικά κόμματα δυνάμεις, δεν βρίσκουν τον δρόμο συγκρότησης ενός κατ’ αρχήν Εκλογικού Αντιμνημονιακού Μετώπου, θα βρεθεί στο δίλημμα: Αποχή ή επανεγκλωβισμός στα ερειπωμένα μαντριά της Καταστροφής.

         Οι σοβαροί πρέπει να σπεύσουν δρομέως. Δεν πρέπει ο λαός να αφεθεί ξανά στα χέρια των καταστροφέων του για να «τελειώσουν» το έγκλημά τους.

         Το έθνος έχει δημιουργικές δυνάμεις ικανές να το αναγεννήσουν εκ της τέφρας.

         Θαλάσσιος και ορυκτός πλούτος, ήλιος και κλίμα, μοναδικά για σπάνιες καλλιέργειες και συνολική αυτάρκεια.

         Ζητούμενο: Ηγεσία. Θα την βρει «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά».

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin