Wednesday, January 4, 2012

Σαχινίδης: Στο έλεος των δανειστών η κρατική περιουσία ....


Γ. Δημητρομανωλάκης
--
Μια ομολογία χθες στην Βουλή ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ένα αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη ότι «μια από τις παραμέτρους» της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), είναι το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα» ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει την φημολογία των τελευταίων μηνών.
Ότι δηλαδή τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους δανειστές της χώρας που θα συμμετάσχουν στο PSI θα διέπεται από το αγγλικό και όχι από το ελληνικό δίκαιο.



Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Καταρχήν με το αγγλικό δίκαιο δεν μπορούν τα ομόλογα  αυτά να κουρευτούν εκ νέου. Έτσι καμία κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορεί να καταργήσει αυτά τα ομόλογα και να δώσει νέα η άξια των οποίων θα είναι μειωμένη κατά 40 η 50%. Όμως το σημαντικό είναι ότι το βρετανικό δίκαιο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας στην περίπτωση που ο έκδοτης των ομολόγων δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεων του. Επιπρόσθετα δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή με τα ελληνικά δικαστήρια καθώς την δουλειά θα την αναλάβουν τα βρετανικά.  Σε αντίθετη περίπτωση εάν επικρατήσει  το ελληνικό δίκαιο τότε οι ξένοι δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν εμπράγματες εγγυήσεις και ταυτόχρονα θα μπλέξουν και στον ελληνικό δικαστικό κυκεώνα.

Όπως επιπλέον διευκρινίζει ο κ. Σαχινίδης, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατομμύρια ευρώ και άνω)».

Την δουλειά του συμβούλου περί του PSI+ έχουν αναλάβει δυο εταιρίες διεθνούς βεληνεκους: η Lazard και η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton. H Lazard ήταν γνωστό ότι, από τις αρχές του 2010, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton ήταν αυτή που σκόπιμα διέρρευσε προ ενός έτους, ότι θα γίνει αναδιάρθρωσή του.  Η Lazard θα λάβει προμήθεια που μπορεί να φτάσει έως τα 25 εκατ. ευρώ. Το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η Lazard έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: να μεγιστοποιήσει το haircut στο ελληνικό χρέος. Και η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton να μετατρέψει τα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο. 
protothema gr

ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Υπό διαπραγμάτευση το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα»

ΔΡΑΧΜΉ – ΕΥΡΏ – ΧΡΈΟΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin