Tuesday, March 20, 2012

Ο λαϊκισμός βλάπτει την ελληνική οικονομία ....

Horst Reichenbach
 ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ (agelioforos gr)
-
Ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ είναι ο άνθρωπος που εξουσιοδότησε η Κομισιόν για να εφαρμόσει το σχεδιασμό επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβάλλει ως φαβορί για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο πόστο του προέδρου του Eurogroup. Η Siemens ξαναπιάνει δουλειά στα εργοτάξια του μετρό της Αθήνας, αναλαμβάνοντας τις επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών.

Διαβάζοντας τρεις σκόρπιες ειδήσεις τα τελευταία 24ωρα, δε χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα ευφυής για να αντιληφθεί πόσο καθοριστική μπορεί να αποδειχτεί η διατήρηση -αν μη τι άλλο- της ομαλότητας στις σχέσεις μας το Βερολίνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η συνεννόηση και η συνεργασία με τη Γερμανία τείνουν να δαιμονοποιηθούν, ελέω μιας λαϊκίστικης αντίληψης που θέλει τους Γερμανούς ενόχους για όλα τα δεινά που μας βρήκαν, ανίκανους να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν για να βγει η Ευρώπη από την κρίση και έτοιμους να υφαρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο.

Η Γερμανία και η Ιταλία κρατούν σταθερά τις δύο πρώτες θέσεις τόσο στις ελληνικές εξαγωγές, όσο και στις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας. Η Γερμανία ήταν ο πρώτος επενδυτής στην Ελλάδα την περίοδο 2003-2010. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περίπου 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες.

Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, δεν είναι τι κάνουμε με τους Γερμανούς. Μία χώρα δε συναρτά τις εθνικές επιλογές της ούτε την εξωτερική πολιτική της αποκλειστικά με τα οικονομικά μεγέθη. Και ασφαλώς δεν απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα για να διατηρήσει άθικτο το ισοζύγιο συναλλαγών. Ωστόσο, το να ευλογούν -ή, έστω, να αποφεύγουν να αποδοκιμάσουν- ακραίες συμπεριφορές ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, ΜΜΕ, ακόμη και πολιτειακοί παράγοντες είναι εντελώς διαφορετικό. Η στοχοποίηση μιας χώρας, οι προσβλητικές συγκρίσεις με το σκοτεινό παρελθόν της και η υπόθαλψη ενός κακώς εννοούμενου δήθεν πατριωτισμού με χαρακτηριστικά έντονης εσωστρέφειας, δε βοηθούν σε τίποτε την οικονομία, δεν ανεβάζουν καν το ηθικό των Ελλήνων που αισθάνονται «αμυνόμενοι» και σίγουρα επιδεινώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Κάποιοι, βεβαίως, θα πουν: «Και τι μας νοιάζει;».

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin