Tuesday, April 17, 2012

Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...

Του κ. Δημητρίου Παληάτσου, Υποναυάρχου ε.α.(Ένωση για την Ελλάδα) 
-
Η πατρίδα μας ευρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο της πολυετούς ιστορίας της. Πολλά χρόνια ανευθυνότητας σφαλμάτων και αδιαφορίας έφεραν την Ελλάδα σε δεινή οικονομική θέση και υπό την προστασία / κυριαρχία  της Τρόικας.  Ο λαός έχει αρχίσει και βιώνει μία υποβάθμιση του επιπέδου ζωής του τα τελευταία δύο χρόνια.  Ολόκληρες κοινωνικές τάξεις αρχίζουν να βλέπουν τα έσοδά τους να εξαφανίζονται.  Η πείνα έχει αρχίσει να απειλεί τα πιο ευαίσθητα μέρη του πληθυσμού.  Οι ηγετικές φυσιογνωμίες , που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και ελπίδα,  απουσιάζουν από την δημόσια ζωή.....
  Η Χώρα έχει παραδώσει το παρόν και το μέλλον της στα οικονομικά επιτελεία της Ευρωπαικής Ένωσης, (Ε.Ε.),  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,(ΔΝΤ) και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας,(ΕΚΤ).  Αυτή η παράδοση έγινε άνευ όρων και διαπραγμάτευσης με σκοπό την αντιμετώπιση του Εξωτερικού Χρέους .
Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31.12.2011. ανέρχεται σε €367,9. δις¹ . Το 94,5% του ανωτέρω χρέους είναι υπό τη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ.

¹ [Πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Οικονομικών (Δελτίο Δημόσιου Χρέους Δεκέμβριος 2011)]
Ομόλογα που εκδόθηκαν τα χρόνια της ανευθυνότητας λήγουν κάθε εξάμηνο και απαιτούν από το σπάταλο Ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια Ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν. Οι οικονομικοί διαχειριστές της Τρόικας ελέγχουν όλες τις δαπάνες του κράτους και σιγά σιγά αρχίζουν να ελέγχουν καί τα οικονομικά των ΔΕΚΟ.  Ο έλεγχος και οι περιορισμοί έχουν φέρει προβληματισμό,γκρίνιες και οργή διάχυτα στήν δημόσια και ιδιωτική ζωή.
Αναπόφευκτα η προσοχή όλων έχει στραφεί στην περιστολή των δαπανών του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Μέχρι σήμερα βασικά μέτρα οικονομίας , όπως η κατάργηση Οργανισμών/Υπηρεσιών και η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων δεν εφαρμόστηκαν.  Αντί αυτών εύκολες και γρήγορες οριζόντιες μειώσεις δαπανών σε όλα τα υπουργεία παρέσυραν μισθούς, συντάξεις , υγεία και κυρίως αμυντικές δαπάνες, κάνουν κακό θέτοντας ως μοναδικό σκοπό την μείωση εξόδων αδιαφορώντας για τις παρενέργειες.
Οι αμυντικές δαπάνες σε μία οικονομική κρίση γίνονται εύκολο θύμα κακών και κοντόφθαλμων πολιτικών ηγεσιών και ομάδων. Φαίνονται υψηλές χωρίς άμεσο και ευδιάκριτο από όλους οικονομικό όφελος.
Γιατί όμως είναι υψηλές ;
Επειδή τόσα χρόνια δεν επενδύσαμε στην τεχνολογία αλλά στην αγορά ετοίμων συστημάτων,  προιόντων και υπηρεσιών.
Γιατί δεν έχουν άμεσο και ευδιάκριτο αποτέλεσμα;
Επειδή  η επίδρασή τους είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνική καί κυρίως οικονομική  ζωή χωρίς άμεση απόδοση.
Το Εληνικό κράτος από συστάσεώς του δανείζεται και χρωστάει σε άλλα κράτη ή πιστωτικά ιδρύματα.  Τα τελευταία όμως χρόνια, από το 1974 και μετά,  ο δανεισμός του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δημιουργώντας μία οικονομική εικονική πραγματικότητα. Από το 2008, που έσκασε η οικκονομική φούσκα μέχρι σήμερα, ζούμε σε μια βαθιά ύφεση.  Μέχρι σήμερα όμως, παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχει γενικά αδιατάρακτο το αίσθημα της Εθνικής ασφάλειας θεωρώντας την δεδομένη.
Η Εθνική ασφάλεια θεωρείται και είναι το θεμέλιο, η βάση, πάνω στην οποία μπορεί να ανοικοδομηθεί η ζωή μας, η ανάπτυξή μας, όλες μας οι δραστηριότητες και οφείλει να υπάρχει και να είναι ισχυρή. Το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι γείτονες της Ελλάδος δεν εμπνέουν αισθήματα ασφάλειας και ειρήνης στον Ελληνικό λαό. Υπάρχουν εθνικές διεκδικήσεις και  εκπεφρασμένες διαφορές που συχνά δημιουργούν εντάσεις πολιτικές και εθνικές σε όλα τα διεθνή επίπεδα.  Ένα πολιτισμένο κράτος που σέβεται τον εαυτό του, την ιστορία του, το παρόν και το μέλλον του, όταν ευρίσκεται σε ένα τέτοιο ευμετάβλητο περιβάλλον φροντίζει να έχει τουλάχιστον ισχύ όπλων, πολιτική, διπλωματική και οικονομική, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να συμβαλλουν στην ισχύ και στην αποτροπή πρέπει να έχουν ικανό ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονα μέσα, υψηλό ηθικό και ικανοποιητική τουλάχιστον εκπαίδευση.  Όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν είναι δυστυχώς ακριβοί.  Όταν οι χρηματικοί πόροι είναι μειωμένοι , είναι λογικό να επηρεάζουν πρός τα κάτω όλες τις δαπάνες σε όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες. Σε ένα νοικοκύρεμα και ένα ορθολογικό συμμάζεμα όλοι οι λογικοί και καλοπροαίρετοι συμφωνούμε και οφείλουμε να βοηθάμε. Ένα οριζόντιο κόψιμο δαπανών όμως,  αν σε άλλους τομείς είναι άδικο και αναποτελεσματικό, στον τομέα της Εθνικής Άμυνας είναι εγκληματικό, ιδίως άν επιβάλλεται από την πολιτική ηγεσία παρά την αντίθετη γνώμη των στρατιωτικών ηγεσιών και επιτελών.
Οι κακοί πολιτικοί ηγέτες έρχονται και παρέρχονται ικανοποιώντας λαικίστικα αιτήματα αναγκάζοντας κακές στρατιωτικές ηγεσίες να συμφωνούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στρατιωτική θητεία και η διάρκειά της.  Οι σκυμμένες και υπάκουες  Στρατιωτικές ηγεσίες συμφωνούσαν κατά καιρούς με τις ψηφοθηρικές επιταγές των εκάστοτε Υπουργών Εθνικής Αμύνας που για να πάρουν ψήφους μείωναν τη διάρκειά της  παρά τις Επιχειρησιακές Απαιτήσεις .  Οι Επιχειρησιακές λοιπόν ανάγκες δεν είναι λάστιχο που αυξομειώνεται ανάλογα με την πολιτική ή οικονομική κατάσταση. Καθορίζονται από την συνεχή θεώρηση των απειλών και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Οι οικονομικές απαιτήσεις και ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εγκληματικό να καθορίζονται από άνωθεν κατευθύνσεις και όχι από τους αρμοδίους χειριστές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο καθημερινά. Οι οικονομικές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι μόνο αγορά συστημάτων και μονάδων επειδή μόνο αυτά δίνουν μεγάλο κέρδος σε προμηθευτές και αντιπροσώπους. Υπάρχει και η συνεχής υποστήριξη με ανταλλακτικά, πυρομαχικά και δευτερεύοντα υλικά που διατηρούν σε μάχιμη ετοιμότητα πλοία, αεροπλάνα, τανκ κλπ.  Όταν λόγω κρίσης δεν αγοράζονται πυρομαχικά και βλήματα για εκπαίδευση και φόρτο μάχης, όταν λόγω κρίσης δεν επισκευάζονται άρματα και αεροπλάνα , μειώνεται η πλήρης διαθεσιμότητα των μαχίμων μονάδων. Όταν λόγω κρίσης μειώνεται η απαιτουμένη δομή δυνάμεων και μαζί μειώνονται και οι προβλεπόμενες αποστολές μάχης , Τοτε έρχονται στο μυαλό λέξεις όπως  «ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ , ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ».
Η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού , των πόρων και των διατιθεμένων μέσων είναι καθήκον και συνεχής στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων . Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στην οικονομία πόρων και μέσων, όλοι όμως διαφωνούν με την οριζόντια μείωση πόρων, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.
Οι, με πολιτικά και λαικίστικα κριτήρια  και όχι ορθολογικά εφαρμοζόμενες, μειώσεις  επηρεάζουν το ηθικό του ανθρωπίνου δυναμικού , το οποίο βλέπει καθημερινά να μειώνονται οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης του εντός και εκτός ωραρίου , στρατοπέδων και μονάδων. Όλα αυτά βιώνονται από το προσωπικό την στιγμή που αυτό βομβαρδίζεται καθημερινά από υπερβολικές απολαβές πολιτικών φίλων, διορισμένων συμβούλων, υποτεταγμένων συνδικαλιστών και παρ όλα αυτά αποδίδει και κρατάει ακόμη τις Ε.Δ. σε ένα επίπεδο , που το ΝΑΤΟ έχει κατατάξει στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης
Όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί θέλουν να επιβιώσει η Ελλάδα και να επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια σε όλη την επικράτεια. Κόβωντας όμως  την επαφή των Ε.Δ. με την τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα Πολέμου υπονομεύουν την αποτρεπτική δυναμή τους και μειώνουν τις δυνατότητές τους.
Ας  πάρουμε για παράδειγμα την νήσο Μεγίστη, ( Καστελόριζο) και τα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες γύρω από αυτήν.  Η άμυνα, οι Επιχειρήσεις και οι δυνατότητες ανακατάληψης στην εχθρική περιοχή που ευρίσκονται αυτά τα μικρά κομμάτια Ελληνικής γης κοστίζουν πάρα πολύ.  Πολύ περισσότερα από όσα ξοδεύει το Ελληνικό Κράτος. Η υπεράσπισή τους, καθώς και άλλων Ελληνικών εδαφών, μας υποχρεώνει να δαπανούμε ορθολογικά μεγάλα ποσά. Δεν είναι δυνατόν λόγω κρίσης να μειώνονται πρώτα πρώτα τα ποσά για τις Ε.Δ. χωρίς κανείς να επισημαίνει ποιές Επιχειρησιακές δυνατότητες χάνονται.  Βέβαια κανείς δεν περιμένει από τους περαστικούς ΥΠΕΘΑ  και ΥΦΕΘΑ , όταν τους ζητείται από το ΥΠ.ΟΙΚ. συνεχής εξοικονόμηση  πόρων να σκεφτούν περισσότερο τις Επιχειρησιακές ανάγκες και δυνατότητες και λιγότερο τους οικονομικούς στόχους του μνημονίου.
Οι στρατιωτικές Ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν αδιαμαρτύρητα να δέχονται τον υποβιβασμό δυνατοτήτων των Ε.Δ. , τον περιορισμό της εκπαίδευσης στελεχών τους,  καθώς και τη μείωση διατιθέμενων καυσίμων και πυρομαχικών.  Οι στρατιωτικοί ξέρουν καλά ότι « Αν δεν ξοδέψει ένα κράτος χρήμα και ιδρώτα την εποχή της ειρήνης, θα ξοδέψει πολλαπλάσιο αίμα σε Επιχειρήσεις».
Αν γίνουν κάποτε επιχειρήσεις  οι πολιτικοί προιστάμενοι, όπως έκαναν οι κ.κ. Σημίτης καί Πάγκαλος, θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, ( τίποτα δηλαδή), και οι στρατιωτικοί θα πάνε σε Στρατοδικεία, δεχόμενοι βαριές κατηγορίες γιατί δεν θα έχουν την κρίσιμη στιγμή των Επιχειρήσεων δυνατότητες που έχασαν λόγω οικονομικής κρίσης.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι:
  • Α. Η συνεχής απομείωση  Μαχίμων Μονάδων για μείωση λειτουργικών εξόδων.
  • Β. Τα σχεδόν μηδενικά έξοδα αγοράς νέων τεχνολογιών και οπλικών συστημάτων
  • Γ. Η σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των ασκήσεων και κυρίως η χρονική διάρκειά τους για μείωση καυσίμων και οδοιπορικών
  • Δ. Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών των Στρατιωτικών και του Πολιτικού Προσωπικού
Προσφέρουν στους στόχους μείωσης δαπανών,  συμμόρφωσης στα Μνημόνια  και στην καλή φήμη του εκάστοτε ΥΕΘΑ/ΥΦΕΘΑ.  Παράλληλα υπονομεύουν την ασφάλεια του Ελληνικού Κράτους, υπονομεύουν το ηθικό του προσωπικού και ανοίγουν την όρεξη σε κακόβουλους γείτονες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όλοι εσείς κύριοι, οι πολιτικοί που αποφασίζετε και οι στρατιωτικοί που συμβουλεύετε, προσπαθήστε να ακούσετε την φωνή της λογικής και τις συμβουλες των αρμοδίων στρατιωτικών και να μην μειώσετε Επιχειρησιακές Δυνατότητες  των Ενόπλων δυνάμεων  της Πατρίδας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ :

Πόσο αξίζει ο διεθνής ρόλος της Ελλάδος;

Ασυνάρτητη ελληνική αμυντική διπλωματία

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin