Monday, April 9, 2012

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt, η Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ και το άσχημο παιχνίδι κατά της Ελλάδας (Μέρος 2ο)....

Στις 14 Μαρτίου 2012 υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση  Προόδου της ΠΓΔΜ (FYROM) για το έτος 2011. Συντάκτης της  Έκθεσης  ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt. 
Η ψηφοφορία έδωσε ένα αποτέλεσμα συντριπτικό για την Ελλάδα. Από 686 παρόντα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, 582 ψήφισαν ναι , 70 όχι και είχαμε 34 αποχές. Η τελική Έκθεση είχε αλλάξει αρκετά από την αρχική της μορφή μετά από παρεμβάσεις και τροπολογίες από Έλληνες Ευρωβουλευτές  καθώς και άλλων χωρών. Παρόλα αυτά δεν έπαψε να είναι το ίδιο δυσμενής για την Ελλάδα.

Για το ιστορικό της σύνταξης της Έκθεσης Howitt καθώς και τις επαφές του πριν την κατάθεσή της υπάρχει ανάρτηση με τίτλο: "Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt, η Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ και το άσχημο παιχνίδι κατά της Ελλάδας (Μέρος 1ο)". Εκεί έχει καταγραφεί η θριαμβολογία του αμέσως μετά την υπερψήφιση της Έκθεσής του, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, και στο τέλος το ερώτημα αν συγκεκριμένος ευρωβουλευτής υπερέβη την εντολή που του δόθηκε να συντάξει μία "ισορροπημένη" Έκθεση προόδου για την FYROM.

Κλείνοντας εύλογα αναρωτιόταν κάποιος, που είδε την υπεράνθρωπη προσπάθεια αυτού του ανθρώπου να περάσει μία αποτρόπαια θέση για σύμμαχο χώρα σε μια συμμαχία, για την ουδετερότητα και νηφαλιότητα του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Richard Howitt επανέρχεται, στις 3-4-2012, στην σκοπιανή βέβαια επικαιρότητα και όχι εδώ στην Ελλάδα, με άρθρο του στην utrinski vesnik και της Μιρκίτσα Πόποβιτς ( Миркица Поповиќ ) με τίτλο "Οι Βρυξέλλες πιέζουν και τις δύο πλευρές". -"Αθήνα και Σκόπια πρέπει να κάνουν το τελικό βήμα για την επίλυση του ονόματος".......
Την συνέντευξη, όπως ισχυρίζεται η αρθρογράφος, την έδωσε ο κ. Howitt στο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ. (Εμείς δεν την βρήκαμε πουθενά).
Από την χρήση των όρων "Αθήνα"/"Σκόπια" και την αποφυγή των ονομάτων των δύο χωρών καταλαβαίνει κανείς την ισομέρεια  των πιέσεων αλλά και τα "ισομεγέθη βήματα" που πρέπει να κάνουν τα δύο κράτη.


Παρακάτω ο κύριος Howitt εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η FYROM και η Ελλάδα είναι κοντά σε "συμβιβαστική λύση", και συνεχίζει: "το Ευρωκοινοβούλιο πίεσε και τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια δίκαιη λύση της διαφοράς διότι θέλουν να δουν και την FYROM και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ".
Επαναλαμβάνει και τονίζει: "από συνομιλίες του και με τις δύο πλευρές γνωρίζει ότι είναι κοντά σε μία λύση στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, αλλά είναι δύσκολο να γίνει το τελευταίο βήμα και από τους δύο". "Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να δουν αυτό το τελευταίο βήμα, θέλουν να δουν πρόοδο".
Η πίεση που άσκησε στα Σκόπια, με την Έκθεσή του, αποσκοπούσε στην επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην FYROM για τα προαπαιτούμενα της ένταξης, όπως στον τομέα της οικονομίας , στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο δικαίωμα για ελευθερία της έκφρασης αλλά και στις καλές σχέσεις με τους γείτονες που θα οδηγήσει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα. Η ένταξη της FYROM στην ΕΕ θα είναι και προς όφελος της Ελλάδας και γνωρίζει ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να δουν την FYROM στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Παρακάτω ο συντάκτης γράφει για την Έκθεσή του : "Αν και δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις δύο πλευρές να βρουν μια συμβιβαστική λύση στις συνομιλίες για το όνομα, ελπίζω η  Έκθεσή  μου , που είναι ειλικρινής και έχει μια δόση κριτικής και το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόοδος , θα βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση ώστε να βρούμε μια λύση για το όνομα και πρέπει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να αρχίσουν οι προ-ενταξιακές συνομιλίες»

Αναφέρει ότι  κατά την προετοιμασία για  την ψηφοφορία της  έκθεσης του συνάντησε   έντονη κριτική από Βούλγαρους και Έλληνες ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με αυτόν, ο ρόλος του εισηγητή επιβάλλεται να ακούσει όλες τις πλευρές και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις διαφορές γύρω από το θέμα της προόδου της ΠΓΔΜ. Ο κ. Howitt  τόνισε ότι αν και είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές πάνω από το θέμα της ονομασίας, ωστόσο, θα παραμείνει προσηλωμένος  στο να αγωνιστεί μαζί με την Ελλάδα να επιτρέψει την FYROM  και τις άλλες χώρες της περιοχής να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους Έλληνες βουλευτές που αντιτάχθηκαν στην έκθεση Howitt ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στην ίδια συνέντευξη στο ΑΠΕ σημειώνει ότι  παραδοσιακά οι Εκθέσεις του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το αντίθετες στις ελληνικές προτεραιότητες και τις ευαίσθητες πτυχές της διαφοράς, και το κλίμα στο κοινοβούλιο δεν είναι θετικό για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την στάση του Ευρωκοινοβουλίου, Ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται  σε υψηλότερο επίπεδο, και εκεί το συμπέρασμα είναι ότι η FYROM δεν έχει ακόμη συμβάλει εποικοδομητικά στην διαφορά (του ονόματος) για  να ανοίξει ο δρόμος προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, είναι λάθος να κατηγορούμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη που δημιουργεί  πρόβλημα στην πρόοδο της FYROM ως υποψήφιας χώρας της ΕΕ επί τη βάσει μιας διμερούς διαφοράς, επειδή ένα παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν είχαν η Σλοβενία ​​και η Κροατία, και είχε σαν αποτέλεσμα την μακροχρόνια  μη  αποδοχή της Κροατίας στην Ένωση. «Στο μέλλον θέλω απλώς να το επαναλαμβάνω, τη στρατηγική και κλασική επιθυμία της Ελλάδας να δει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όλες ανεξαιρέτως, να είναι ικανοποιημένες και να μην υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που παρεμποδίζουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ", τόνισε Κουμουτσάκος.
 
Συνεπώς, άσχετα με το τι δηλώνει ο κ. Κουμουτσάκος για τις Εκθέσεις παραδοσιακά στο ευρωκοινοβούλιο, ο ίδιος ο εισηγητής το λέει σαφώς: Η έκθεσή του είχε σκοπό να πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό. Για μια ακόμη φορά, με δηλώσεις του, ο συντάκτης της Έκθεσης επικυρώνει την θέση ότι υπερέβη την εντολή που του δόθηκε να συντάξει μία Έκθεση προόδου για τα Σκόπια, βοηθητική βέβαια, για αποφάσεις που παίρνονται σε υψηλό επίπεδο Αρχηγών Κρατών. Είναι φανερό ότι ανέλαβε τον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, κ. Μάθιου Νίμιτς. Και ακόμα χειρότερα, προσπάθησε να πιέσει σε μια κρίσιμη περίοδο την χώρα μας να κάνει υποχωρήσεις. ........Συνεχίζεται.
 
*** Το παραπάνω άρθρο  της Μιρκίτσα Πόποβιτς στην utrinski Vesnik  δεν είχε την απήχηση που είχαν οι θριαμβολογίες του ευρωβουλευτή, όταν πέρασε την έκθεσή του. Δεν αναδημοσιεύτηκε σε κανένα άλλο ΜΜΕ των Σκιοπίων. Να υποθέσουμε ότι εκτέλεσε την υπηρεσία του και ότι θα τον ρίξουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ?
 ------------------------
Миркица Поповиќ


ΣΧΕΤΙΚΟ στην utrinski vesnik (φωτογραφια της αρθρογράφου) :




 
 ----
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ:
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Richard Howitt, η Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ και το άσχημο παιχνίδι κατά της Ελλάδας (Μέρος 1ο)

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin