Tuesday, May 15, 2012

Σε δίκη ο Παπαγεωργόπουλος και τρεις πρώην αντιδήμαρχοι-«Γλύτωσε» την προφυλάκιση ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το σημερινό βούλευμα του συμβουλίου εφετών...

Το συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη τον κ. Παπαγεωργόπουλο καθώς και τρεις πρώην αντιδημάρχους οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, τους κκ Ζορπίδη, Γερογιάννη και Αθανάσαρο.

Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του redalert.gr οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συγκεκριμένους καθώς και άλλα 15 άτομα είναι η υπεξαίρεση και η πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου για την μαύρη τρύπα ύψους 51,4 εκ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.


Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας ζητούσε την προφυλάκιση του κ. Παπαγεωργόπουλου με το συμβούλιο να ορίζει χρηματική εγγύηση ύψους 300.000 ευρώ για τον καθένα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.


Εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ ορίστηκε για τον Α. Γερογιάννη και 30.000 για τον Θ. Αθανάσαρο.


Διατηρείται η προφυλάκιση του πρώην γ.γ. του δήμου Θεσσαλονίκης Μ. Λεμούσια καθώς και του υπαλλήλου του δήμου Π. Σαξώνη.


Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στις 14:00 σε ξενοδοχείο της πόλης.

protothema gr

7 comments:

  1. Ένοχος ο Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης.....Αναμένονται οι ποινές...

    Ένοχος κρίθηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως, στο ταμείο του δήμου. Ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος, και πρώην ταμίας, Π. Σαξώνης και ο γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας καθώς και οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας. Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι.

    Τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και ο Λεμούσιας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση, αντιμετωπίζουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.

    Το Δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό της υπεξαίρεσης σε 17, 9 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή ανέλαβε ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης και μέσα στην ημέρα θα ανακοινώσει τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=346760
    27/2/13

    ReplyDelete
  2. Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Παπαγεωργόπουλο πρότεινε ο εισαγγελέας ......

    Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μετά από πέντε μήνες δίκης, έκρινε σήμερα ένοχους για την υπόθεση του σκανδάλου υπεξαίρεσης στον Δήμο της πόλης, τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην ταμία του Δήμου - και κεντρικό κατηγορούμενο - Παναγιώτη Σαξώνη καθώς και τους δυο προϊσταμένους της οικονομικής υπηρεσίας.

    Ο Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών δημοσίων , και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση στην υπεξαίρεση ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.

    Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάθαρος.

    Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης στο ποσό των 21,1 εκατ. ευρώ.

    Στην ετυμηγορία τους οι δικαστές ανέδειξαν ως κεντρικούς πρωταγωνιστές το δίδυμο Παπαγωργόπουλου- Λεμούσια.

    «Δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

    Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Λεμούσιας ξέσπασε στο εδώλιο, φωνάζοντας ότι είναι «αθώος». «Εδώ μέσα χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη», είπε.

    Οι υπόλοιποι δέκα αθωωθέντες χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι ξέσπασαν σε κλάματα.

    Πριν από λίγο ο εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να αναγνωριστεί στον ταμεία του δήμου Π. Σαξώνη το ελαφρυντικό ότι συνεργάστηκε με τις αρχές για να εξιχνιαστεί η υπόθεση, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις πρότεινε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.


    Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα των κατηγορούμενων για ελαφρυντικά, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας της έδρας να προτείνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για Παπαγεωργόπουλο, Λεμούσια και Σαξώνη.

    Αναλυτικά ο εισαγγελέας πρότεινε για Σαξώνη ισόβια κάθειρξη, κάθειρξη 8 ετών και φυλάκιση τριών ετών, και χρηματική ποινή 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Για τον Παπαγεωργόπουλο πρότεινε ισόβια κάθειρξη, για το Λεμούσια ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση ,ενώ για τους δυο προϊσταμένους της ταμειακής υπηρεσίας κάθειρξη 12 και 17 χρόνια αντίστοιχα.

    Το δικαστήριο διέκοψε για την τελική ετυμηγορία.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5003584/enoxos-o-papagewrgopoylos-gia-thn-ypeksairesh-sto-dhmo-thessalonikhs/
    27/2/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ισόβια κάθειρξη στον Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης! ......

      Ισόβια κάθειρξη επέβαλλε το δικαστήριο στους Β.Παπαγεωργόπουλο και Μ.Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο Μιχάλη Λεμούσια επιβλήθηκε και ποινή κάθειρξης 18 ετών ενώ ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 9 έτη πέβαλλε το δικαστήριο και σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη. Στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 και 15 έτη. Στον Π.Σαξώνη επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 1.779.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. ........................
      See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=6&artid=169988#sthash.bJoccKY3.dpuf

      Delete
  3. Μπουτάρης: Θα διεκδικήσουμε τα υπεξαιρεθέντα.....

    Ευθύνη μας είναι να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων της υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του προκατόχου του.

    "Η απόφαση του δικαστηρίου αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ερωτηθείς για την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για την υπεξαίρεση στον κεντρικό Δήμο.
    "Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης" σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:
    "Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα".

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63789266
    27/2/13

    ReplyDelete
  4. Τα ισόβια του κ. Παπαγεωργόπουλου......

    Καρακούσης Αντώνης
    Η ποινή βαριά και η έκπληξη μεγάλη, ακόμη και για τους θαμώνες των Δικαστηρίων.

    Πολλοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν υπερβολική.

    Ωστόσο είναι σύμφωνη με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

    Προβλέπονται τα ισόβια στην περίπτωση αποδεδειγμένης κατάχρησης και μάλιστα κατ' εξακολούθηση.

    Η μόνη περίπτωση επιβολής χαμηλότερης ποινής απαιτούσε αναγνώριση ελαφρυντικών και ειδικότερα αυτό του προτέρου έντιμου βίου.

    Με τη διαφορά ότι το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου αναγνωρίζεται όταν το αδίκημα διαπράτεται άπαξ.

    Στην περίπτωση του κ. Παπαγεωργόπουλου το αδίκημα ήταν επαναλαμβανόμενο επί μια δεκαετία.

    Μια ζωή ολόκληρη ο πρώην Δήμαρχος και η παρέα του υπεξαιρούσαν χρήματα από τα ταμεία του Δήμου.

    Η κλοπή ήταν διαρκείας και συστηματικά οργανωμένη.

    Συνολικά αφαιρέθηκαν 54 ολόκληρα εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως αν το Δικαστήριο, από αστοχίες της ανάκρισης, δίκασε μόνο για τα 18 εκατ. ευρώ.

    Και απεδείχθη βεβαίως ότι ο ταμίας τα έπαιρνε και τα απέδιδε στους υπόλοιπους παρακρατώντας το 10% για ίδιες ανάγκες.

    Φάνηκε επίσης ότι από τα κλοπιμαία, πέραν των προσωπικών παρακρατήσεων, χρηματοδοτούνταν ο συνδυασμός του Δημάρχου.

    Όλες οι ανάγκες, προεκλογικές ή μη, καλύπτονταν από τις κλοπές.

    Κάθε χρόνο μάλιστα άλλαζαν το λογιστικό σύστημα του Δήμου για να καλύπτονται τα ίχνη.

    Χρειάσθηκε η εμμονή των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να διεξαχθεί τακτικός οικονομικός έλεγχος για να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο.

    Η παρέα λοιπόν έβαζε κανονικά χέρι στο Ταμείο του Δήμου επί μια δεκαετία.

    Πως λοιπόν να αναγνωρισθούν ελαφρυντικά προτέρου έντιμου βίου; Δεν υπήρξαν δυστυχώς.

    Και έτσι επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.

    Ας το έχουν υπ' όψιν όσοι σκέπτονται να βάλουν το χέρι στο βάζο με το μέλι...

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=500472
    28/2/13

    ReplyDelete
  5. Πάγκαλος....«Υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που κλέβουν το δημόσιο»....

    Στη διάθεση του εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει ανάλογα στοιχεία έθεσε εαυτόν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας για πολλούς δημάρχους εν ενεργεία που κλέβουν το δημόσιο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην εκλογική του περιφέρεια.

    Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παπανδρέου στη ΝΕΤ, κατά τη διάρκεια σχολιασμού της καταδίκης Παπαγεωργόπουλου.

    «Είμαι βουλευτής 32 χρόνια και ξέρω τι γίνεται στα ταμεία των δήμων που συγκροτούν την περιοχή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ανάλογες αναφορές έχουν γίνει τόσο προς τους αρμόδιους υπουργούς όσο και – σε κάποιες περιπτώσεις – στον εισαγγελέα.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=347219
    1/3/13

    ReplyDelete
  6. Εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις φορολογικές υποθέσεις...Συνιστά στους δικαστές να μη δικάζουν με τον πρόσφατο και αυστηρότερο νόμο προγενέστερα αδκήματα....

    Εγκύκλιος έκπληξη από τον επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

    Ο κ. Παντελής συνιστά στους συναδέλφους του να μην κρίνουν τις φορολογικές υποθέσεις και ειδικότερα τα κακουργήματα φοροδιαφυγής, που τελέστηκαν παλαιότερα, εφαρμόζοντας τον νόμο 3943/2011 με αναδρομική ισχύ.

    Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας σημειώνει ότι οι υποθέσεις, οι οποίες δικάζονται σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 21, παράγραφος 2, του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον είναι προγενέστερες, πρέπει να κρίνονται και να ερμηνεύονται με βάση την νομοθεσία που υπήρχε την εποχή που διεπράχθησαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

    Στην 12σέλιδη γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται λεπτομερή βιβλιογραφία για να τεκμηριώσει ότι δεν ισχύει η αναδρομικότητα, άποψη με την οποία ανατρέπεται η πρακτική που ακολουθείται σήμερα από τα δικαστήρια.

    Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του Εισαγγελέα, καθώς και ερμηνευτικό σχόλιο του νομικού Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος επικροτεί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=501574
    6/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin