Thursday, May 24, 2012

Νέος γύρος αναλύσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ...

Νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν και σήμερα τον γύρο του κόσμου με τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα!
Στην τελευταία του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, κ. Moritz Kraemer, χαρακτηρίζει ολέθρια για την Ελλάδα μια πιθανή επιλογή εξόδου της από το ευρώ.

Ο γνωστός αναλυτής τονίζει χαρακτηριστικά πως οι οικονομικές συνέπειες από μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν δυσβάστακτες για την Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις στην όλη κατάσταση της χώρας θα ήταν καταστροφικές, μιας και πρώτα απ’ όλα θα κατέρρεε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ασύμφορη θεωρεί η
Goldman Sachs για την Ελλάδα την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ , καθώς το κόστος έκδοσης ενός αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση, όπως εξηγεί στη σημερινή της έκθεση.

Σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου νομίσματος προς αντικατάσταση του ευρώ. Όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα, αυτή θα ήταν το αποτέλεσμα μονομερών κινήσεων που θα ανάγκαζαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.


Οι αναλυτές της Goldman Sachs, πάντως, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, καθώς η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι στην ουσία πολύ πιο δυσβάσταχτη απ' ό,τι φαίνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.


Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο οι ενέργειες της ελληνικές πλευράς να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

protothema gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin