Thursday, May 17, 2012

Πρέπει να ανατραπεί το σάπιο καθεστώς στην Ελλάδα! ...

Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας (proinoslogos)
*Έκλεινα το προηγούμενο –προεκλογικό– άρθρο μου με τη διαπίστωση ότι περνάει η χώρα μας "μέρες οργής" και ότι αυτή ενδέχεται να εκδηλωθεί και στις κάλπες. Και πράγματι εκδηλώθηκε, επιφέροντας μια κάποια "ανατροπή" στο πολιτικό μας σύστημα. Τόνιζα μάλιστα πως αυτή την ανατροπή που ζητάει η χώρα δεν είναι σε θέση να τη φέρουν οι πολιτικοί μας, αλλά οι μόνοι που μπορούν να φέρουν, μετά τις εκλογές, την ανατροπή είναι οι πολίτες.

Υπάρχει, βέβαια, το θετικό στοιχείο ότι αρκετά "κορυφαία" –όπως τα αποκαλούσαν– στελέχη, ο λαός τα έθεσε στο περιθώριο. Αυτό όμως, όσο κι αν ήταν αναγκαίο, δεν ήταν αρκετό. Και τούτο γιατί ανατροπή για μας δεν είναι να φύγουν κάποιοι για να έρθουν κάποιοι άλλοι που ίσως να είναι ίδιοι ή και χειρότεροι, αλλά ανατροπή σημαίνει να αλλάξει όλη αυτή η δυσώδης κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης στη χώρα μας και οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στη φτώχια και στη δυστυχία και την πατρίδα μας σε μια πολύπλευρη και, όπως φαίνεται, ανίατη χρεοκοπία.
Αυτή την κατάσταση μόνο εμείς οι πολίτες μπορούμε, αν βέβαια θελήσουμε, να την αλλάξουμε. Ποια είναι όμως αυτή η κατάσταση;
Μια ολοζώντανη εικόνα αποτύπωσε, την ημέρα των εκλογών, σε μια απ’ τις εμπνευσμένες επιφυλλίδες του ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς με τούτες τις χαρακτηριστικές φράσεις:
"Όπου βρεθείς κι όπου σταθείς στην Ελλάδα σήμερα ανασαίνεις μπόχα σήψης και αποσύνθεσης, κατακλύζεσαι από μαρτυρίες και πιστοποιήσεις παράλυσης θεσμών και λειτουργιών, εκθηριωμένης φαυλότητας και αναιδέστατης ανικανότητας. Δεν υπάρχει πτυχή του κοινού βίου που να μην κραυγάζει το κοινωνικό αδιέξοδο, την αδυσώπητη παρακμή: το σχολειό, η εφορεία, τα δημόσια έργα, η χωροταξία, τα δικαστήρια, η αστυνομία, οι φυλακές, ο στρατός, η «διοικούσα» Εκκλησία, ο συνδικαλισμός, η τοπική «αυτοδιοίκηση», τα νοσοκομεία και η περίθαλψη, τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα, τα νεκροταφεία, τα ασφαλιστικά ταμεία – όλα, μα όλα σαρκώνουν στεντορείως την παρακμή".
Και για να μην υπάρχει αντίρρηση για τα παραπάνω, παραθέτω ένα άλλο εξίσου αποκαλυπτικό κείμενο που αναφέρεται στη "σήψη και τη διαφθορά" που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Είναι απόσπασμα απ’ τα επίσημα Πρακτικά (15 – 12 – 2010) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και έχει ως σημείο αναφοράς την "εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσαν" Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Διαβάστε το απόσπασμα και θα φρίξετε:
"Πρόκειται – αναγράφεται στο απόσπασμα – για "εκτροφείο ορνέων" που "δημιουργούν δόλιες καταστάσεις και δεν αφήνουν τίποτε να προχωρήσει" για "διαχρονικούς μηχανισμούς, εμπόδιο για να βολεύονται κάποιοι και να πλουτίζουν διαχρονικά, δημιουργώντας γύρω από τα Κληροδοτήματα τραγέλαφο και σχιζοφρενικές καταστάσεις", για κατάσταση που "δεν επιτρέπει να μιλάμε για Ευρωπαϊκό Κράτος", για "μία δεκαετία που χτίζει πάνω στην άλλη", για "μια γενικευμένη νομοθεσία τριών δικτατορικών καθεστώτων με φασιστικές αντιλήψεις, για ένα τεράστιο διεφθαρμένο σύστημα, με τεράστιες περιουσίες σε νύχια αρπακτικών και για μια κλασική μαφιόζικη λειτουργία".
Ποιοι τα λένε και τα υπογράφουν αυτά; Οι βουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή. Ποιοι δημιούργησαν αυτό το "εκτροφείο ορνέων με την κλασική μαφιόζικη λειτουργία"; Μα αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ποιοι τους επέβλεπαν και ποιοι τους ανέχονταν; Μα οι αρμόδιοι υπουργοί που είχαν την ευθύνη για τη λειτουργία αυτής της Δ/νσης. Θέλετε και συγκεκριμένα ονόματα; Θα αναφέρω αυτά που συνάντησα μπροστά μου απ’ το 2000 μέχρι πρόσφατα: Γ. Δρυς, Απ. Φωτιάδης, Π. Δούκας, Αντ. Μπέζας, Δημ. Κουσελάς.
Ποιους είχαν ως συνεργούς σ’ αυτή την τακτική τους; Μα εκείνο το ανεκδιήγητο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τα κατά Περιφέρειες παρακλάδια του, με τις ανερμάτιστες – χωρίς κανένα συνταγματικό και νομικό έρεισμα – γνωμοδοτήσεις τους. Όποιος έχει αντίρρηση, δεν έχει παρά να διαβάσει την υπ’ αριθ. 414 /2000 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα το διαπιστώσει. Τη διάβασε και ο μακαρίτης Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Κρουσταλάκης και έμεινε άναυδος. Πήρε στο τηλέφωνο τον τότε Πρόεδρο του Ν. Σ. Κ. τον Ευστ. Βολάνη – όπως ο ίδιος ο εισαγγελέας μας διαβεβαίωσε – και εξέφρασε την έκπληξή του. Και εκείνος, χωρίς καμιά συστολή, του απάντησε:
"Αυτή ήταν, κύριε εισαγγελέα, η κυβερνητική εντολή". Τέτοιες κυβερνητικές εντολές εκτελούσαν οι προαναφερθέντες υφυπουργοί. Αυτό, λοιπόν, το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς που εγκαθίδρυσαν στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης – ή αν θέλετε που εγκαθιδρύσαμε, γιατί όλα γίνονταν με την ανοχή μας, μερικά και με τη συγκατάθεσή μας - και του οποίου μια μόνο γεύση πήρατε από τα παραπάνω αποσπάσματα, πρέπει να ανατραπεί.
Όποιος, όμως, περιμένει "ανατροπή" αυτών των νοσηρών καταστάσεων από το ισχύον ή εκκολαπτόμενο πολιτικό σύστημα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Και αυτό, γιατί η αρρώστια είναι βαριά και έχει μεταδοθεί και σε ολόκληρη την Επικράτεια. Όποιος έχει αντίρρηση ας διαβάσει την 5 /2011 Απόφαση που πάρθηκε από τη δημοτική παράταξη που διοικεί απ’ την 1 – 1 – 2011 το Δήμο Ιωαννιτών (με καθολική την αντίδραση των άλλων τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων), και αναφέρεται στο ίδιο θέμα και θα φρίξει. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτής της παράταξης απαρτίζεται από κατάλοιπα του άλλοτε τοπικού "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ, δείγμα και αυτό του "σάπιου", κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ.
Να τους χαίρεται, λοιπόν, το τοπικό ΠΑΣΟΚ, με τη σημαία και τη βοήθεια του οποίου έγιναν δημοτικοί σύμβουλοι, για να φέρουν την "αλλαγή" στο Δήμο, δηλαδή να επαναφέρουν την πόλη στο μεσαίωνα. Εξίσου θλιβερές οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν, ως προς την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, η Γενική Γραμματέας Διοίκησης Ηπείρου και η αρμόδια επιτροπή με τα εδώ παρακλάδια του Ν. Σ. Κ..
Πώς θα απαλλαγούμε οι πολίτες απ’ αυτή τη δυσώδη κατάσταση, απ’ αυτή τη "σήψη και την παρακμή", αν δεν αναλάβουμε, προσωπικά και όλοι μαζί, το σκληρό αγώνα για να φέρουμε στην πατρίδα μας την πολυπόθητη ανατροπή; Είναι εύκολο πράγμα; 


Οπωσδήποτε όχι. Το επισημαίνει, άλλωστε, στην ίδια επιφυλλίδα ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς: "Το ψυχορράγημα ενός λαού με τρεισήμιση χιλιάδες χρόνια ιστορία θα διαρκέσει ακόμα πολύ. Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία".

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin