Tuesday, June 5, 2012

Η γνώμη και η ευθύνη…


Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων
Όπως είναι γνωστό, η πολιτική και η αλήθεια έχουν μάλλον κακές σχέσεις. Η φιλαλήθεια δεν συνυπολογίζεται στις πολιτικές αρετές (H. Arendt).
 

Στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον που κυριαρχεί στη χώρα μας, οι πολιτικοί μας προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να πείσουν για την ορθότητα των επιλογών τους. Συνεχώς αλλάζουν επιχειρηματολογία και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι αρνούνται ακόμη και τον εαυτό τους!
Αλλά,  από τους πολιτικούς αυτούς διαφεύγει ότι  σκέψη είναι ο σιωπηρός διάλογος με τον εαυτό και ότι πρέπει να διατηρείται ανέπαφη η ακεραιότητα με το συνομιλητή (δηλαδή τον εαυτό), διαφορετικά θα χαθεί η ικανότητα για σκέψη. Οι πολιτικοί αυτοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερα να διαφωνούν με όλους, παρά με τον εαυτό τους.
Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως ρόλο ηθοποιού. Επιστρατεύουν απόψεις και γεγονότα που είναι μακριά από την πραγματικότητα, επειδή θέλουν τα πράγματα να φαίνονται διαφορετικά, ώστε να μπορούν να τ’ αλλάξουν.
Το πρόβλημα που εγείρεται είναι ότι η παραποίηση της πραγματικότητας δεν βλάπτει απλώς την αλήθεια, αλλά κυρίως καταστρέφει την αίσθηση προσανατολισμού στον πραγματικό κόσμο. Οι συνέπειες από μια τέτοια προοπτική είναι ανυπολόγιστες και πιθανώς μη αναστρέψιμες.
Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές, αν και πυκνός, είναι λίαν μικρός ώστε να αποκαλυφθούν οι ασυμβατότητες των διακηρύξεων των κομμάτων με την πραγματικότητα. Οι πολίτες όμως πρέπει να γνωρίζουν για να διαμορφώσουν αξιόπιστη γνώμη, για τη διαχείριση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος, και για το σκοπό αυτό, τόσο η διανόηση όσο και τα ΜΜΕ έχουν το διανοητικό, ηθικό και πολιτικό χρέος να τους προσφέρουν την αναγκαία για το σκοπό αυτό ενημέρωση.
Άλλωστε, μια δημοκρατική χώρα έχει συμφέρον να υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί, πάνω στους οποίους η πολιτική σφαίρα να μην ασκεί εξουσία, ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες ανάδυσης της αλήθειας.
Τη μεγάλη ευθύνη για τη διαμόρφωση αξιόπιστης γνώμης πρέπει και μπορούν να την αναλάβουν τα ΜΜΕ. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίος ένας προστατευτικός κλοιός έναντι της πολιτικής εξουσίας και της κοινωνικής πίεσης, αφού η πολύ σημαντική πολιτική λειτουργία της παροχής πληροφόρησης, ασκείται σε απόσταση από την πολιτική σφαίρα. Άλλωστε, η ενημέρωση απαιτεί αμεροληψία και απαλλαγή από πολιτικές δεσμεύσεις και ιδιοτελή συμφέροντα στη σκέψη και στην κρίση.
Ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχει ξεχαστεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής ζωής με τη συμμετοχή μας στο «γίγνεσθαι» με λόγια και έργα για το κοινό καλό.
Τα πολιτικά τεκταινόμενα μάς αφήνουν την εντύπωση ότι η πολιτική σφαίρα δεν είναι τίποτε άλλο από πεδίο μάχης των ιδιοτελών, συγκρουόμενων συμφερόντων, όπου τίποτε δεν λογαριάζεται, παρά μόνο το μεροληπτικό όφελος και η δίψα για εξουσία.
Η πολιτική εικόνα στη χώρα μας πρέπει επειγόντως ν’ αλλάξει, διαφορετικά το μέλλον της θα καλείται… αβεβαιότητα…
✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρ. Πρύτανης
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr
proinoslogos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin