Tuesday, June 12, 2012

Σερβία: Ταράχθηκαν οι ευαίσθητες βαλκανικές ισορροπίες από την εκλογή Νίκολιτς ...

Το μποϊκοτάρισμα της ορκωμοσίας του εθνικιστή προέδρου προμήνυμα ψυχρών σχέσεων ....
Τους φόβους ότι η απροσδόκητη προεδρική εκλογή του Τόμισλαβ Νίκολιτς στη Σερβία αποτελεί απειλή για τη μεταπολεμική συμφιλίωση στα Βαλκάνια -βασικό όρο για τη μελλοντική εισδοχή της Σερβίας στην ΕΕ- ήλθαν να επιβεβαιώσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις του εθνικιστή προέδρου για τη Σρεμπρένιτσα και το Βούκοβαρ. Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής, με εξαίρεση τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, δεν παρέστησαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Βελιγράδι.
Αν και προσκλήθηκαν οι πρόεδροι της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας και της πΓΔΜ -των βαλκανικών κρατών που είχαν συρθεί στην αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990- απέφυγαν να παραστούν στην τελετή εξαιτίας των δηλώσεων Νίκολιτς που διατάραξαν τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε ότι ήταν γενοκτονία ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα κατά την οποία οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας δολοφόνησαν 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια το 1995, την πιο φριχτή μαζική δολοφονία στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Οι γείτονες επίσης θύμωσαν με τις δηλώσεις του Νίκολιτς ότι «
το Βούκοβαρ, η κροατική πόλη που καταστράφηκε από τις σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας, είναι σερβική πόλη».

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκολιτς ενθάρρυναν τους φόβους ότι η απροσδόκητη επικράτησή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του αρχηγού του φιλοευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος,
Μπόρις Τάντιτς, αποτελεί «απειλή για τη μεταπολεμική συμφιλίωση στα Βαλκάνια», μεταδίδει το Associated Press.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP μεταδίδει ότι στο νέο πρόεδρο της Σερβίας «
ασκήθηκε σκληρή κριτική στο εξωτερικό» λόγω των δηλώσεών του που αφορούσαν τη Σρεμπρένιτσα και «εξόργισε το Ζάγκρεμπ με τις δηλώσεις του για τον πόλεμο της περιόδου 1991-1995 μεταξύ της Κροατίας και των εξεγερμένων Σέρβων, τους οποίους στήριζε το Βελιγράδι».

«
Όλοι οι αρχηγοί κρατών της περιοχής, εκτός από τον κ. Βουγιάνοβιτς χθες [Δευτέρα] μποϊκοτάρισαν την τελετή, κάτι που δείχνει πόσο οι δηλώσεις του Νίκολιτς διατάραξαν τις ευαίσθητες σχέσεις με τους γείτονες» τονίζει το AFP.

Αιτία της απουσίας των προέδρων των χωρών της περιοχής ήταν «
ορισμένα αμφιλεγόμενα σχόλια του Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά την εκλογή του πριν από τρεις εβδομάδες», σύμφωνα με το Reuters το οποίο σημειώνει καταδικάστηκαν τα σχόλια του Νίκολιτς για τη Σρεμπρένιτσα,

«
Η τελετή διεξήχθη στη σκιά του περιφερειακού διχασμού που προκάλεσε ο Νίκολιτς με τις δηλώσεις του και γι' αυτό ενδιαφέρον είχε η απάντηση στην ερώτηση ''ποιος δεν ήρθε'' και όχι στην ερώτηση ''ποιος ήρθε''» αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός Free Europe.

«
Ο Νίκολιτς αν και τα τελευταία χρόνια τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό έγινε αποδεκτός ως φιλοευρωπαίος πολιτικός, δεν μπορεί εύκολα να αποχωριστεί το ριζοσπαστικό παρελθόν του» σύμφωνα με το Radio Free Europe.
-------------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Μποϊκοτάρει την ορκωμοσία Νίκολιτς η... πρώην Γιουγκοσλαβία

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin