Tuesday, June 26, 2012

Το αιώνιο ασφαλές καταφύγιο. Η κρίση φέρνει πολύ (άδηλο) χρήμα και χρυσό στις ελβετικές θυρίδες

Την φήμη της ως το πιο ασφαλές καταφύγιο για χρήμα, χρυσό και τιμαλφή αποδεικνύει για άλλη μία φορά η Ελβετία καθώς επενδυτές που προσπαθούν να διασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία τους εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Επενδυτές στέλνουν στις ελβετικές τράπεζες όσα σωρεύουν με άδηλο τρόπο, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό τη χρήση των θυρίδων τους.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ο φόβος ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα αυξήσει τον πληθωρισμό, ωθεί τους επενδυτές να αναζητούν πρόσθετη ασφάλεια για τα περιουσιακά στοιχεία τους.


Μάλιστα εκτιμάται ότι οι συμφωνίες με Βρετανία και Γερμανία για τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων πολιτών τους στην Ελβετία, τελικά θα μειώσουν μελλοντικά τις καταθέσεις στα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα.


Ήδη μερικές ελβετικές τράπεζες ανακοινώνουν πως «δεν διαθέτουν προς το παρόν θυρίδες προς ικανοποίηση των αναγκών της πελατείας τους καθώς στη διάρκεια του τρέχοντος έτους [του 2012] η ζήτησή τους διογκώθηκε», αν και τα σχετικά ποσοτικά στοιχεία ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί.


Η τάση επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των ασφαλιστικών ομίλων.


Ο όμιλος Baloise ανακοινώνει ότι τού ζητήθηκε από πολλούς πελάτες «να αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψή του για τα κατατεθειμένα εκ μέρους τους σε θυρίδες ελβετικών τραπεζών».


Η Swiss National Bank από την πλευρά της ανακοινώνει ότι τελευταία υπάρχει εντονότερη ζήτηση «για τα ελβετικά χαρτονομίσματα των χιλίων φράγκων».


Ωστόσο ο χρυσός παραμένει η χρυσή επιλογή.


Πρόσφατα, Ιταλός επιχειρηματίας συνελήφθη στη μεθόριο επιχειρώντας να περάσει ράβδους χρυσού στην Ελβετία—«μια συναλλακτική πρακτική πάντως αυξημένη κατά 20% μετά το 2009, τώρα που ακόμα και καλές μετοχές σε μια βδομάδα μεταβάλλουν την αξία τους, όπως άλλοτε γινόταν μέσα σε ένα έτος», σύμφωνα με τον επικεφαλής των τραπεζικών συναλλαγών στην UBS.


«Σήμερα, αντί για μερίδιο σε αμοιβαίο κεφάλαιο οι επενδυτές αποκτούν φημισμένους πίνακες ζωγραφικής», επισημαίνει.

tanea gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin