Wednesday, June 27, 2012

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρωζώνη πριν τη Σύνοδο Κορυφής...

Και τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα ...
Διχασμένη οδεύει προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη της εβδομάδας, η Ευρώπη.
Η προσπάθεια των τεσσάρων κορυφαίων Ευρωπαίων θεσμικών παραγόντων να παρουσιάσουν ένα σχέδιο μετάβασης προς την οικονομική, τραπεζική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ μοιάζει να πέφτει στο κενό, δοθέντος του γεγονότος πως ήδη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους, ενώ την ίδια στιγμή το μεν Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους εταίρους του με επίκεντρο την περιβόητη πλέον έκδοση ευρωομολόγου, οι δε χώρες των …
προβλημάτων, με πρώτη την Ιταλία, δείχνουν έτοιμες να τραβήξουν την αντιπαράθεση στα άκρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις είναι ενδεικτικές της όξυνσης που παρατηρείται καθώς η μεν Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε – με διόλου διπλωματικό τρόπο – ότι δεν νοείται να αποφασισθεί «
συλλογική ανάληψη χρέους στην Ευρώπη», ευρωομόλογο δηλαδή, «όσο … ζει», για να της απαντήσει εμμέσως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι που τόνισε πως ο ίδιος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο την Πέμπτη και δεν προτίθεται να φύγει από εκεί αν προηγουμένως δεν βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση»! (δείτε εδώ)

Αλλά και νωρίτερα την Τρίτη είχαν διαφανεί σημάδια ανησυχίας για το αποτέλεσμα και αυτής της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών. Κι αυτό γιατί τόσο η  Γαλλία όσο και η Γερμανία έδειξαν επιφυλακτικές έως αρνητικές στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και των ομολόγων του της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν έως του βαθμού της παρέμβασης και του ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών.


Χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Λινκ, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να παρουσιάζει τις προτάσεις του. Και είναι δικό μας δικαίωμα να τις απορρίψουμε. Η έκθεση των τεσσάρων έχει στόχο την επίλυση όλων των προβλημάτων, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και ξεκαθάρισε για να μην υπάρξει παρανόηση: «Για τη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης»…


Ομοίως και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζενέβ εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλες επί του σχεδιασμού των εθνικών προϋπολογισμών. Δηλώνοντας: «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την κυριαρχία του γαλλικού κοινοβουλίου, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την παραχωρήσουμε εφόσον δεν υπάρξει κάποια κίνηση προς την ισχυρότερη νομισματική ολοκλήρωση».

Γνωρίζοντας αυτές τις αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως πρέπει να γίνει άμεσα «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, κάτι που θα οδηγήσει τις χώρες της ευρωζώνης στη δημιουργία μιας τραπεζικής, πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης», παραδέχθηκε ωστόσο πως «αναγνωρίζει τις βασικές δυσκολίες μιας τέτοιας προσπάθειας» και πως μπορεί μεν η πρωτοβουλία του ιδίου και των ομολόγων του σε Eurogroup, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρουσιαστεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αλλά « δεν πρέπει να έχει κανείς μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση»!


Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή, πριν τη Σύνοδο, αναφορικά με τα νέα προβλήματα της Ευρωζώνης και δη τα αιτήματα διάσωσης της Ισπανίας και της Κύπρου.


Η μεν Ισπανία έχει ζητήσει διάσωση αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ η Κύπρος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενη η στήριξη να μην περιοριστεί μόνο στις τράπεζές της.


Στο ενδιάμεσο βέβαια προέκυψε κι ένα ακόμα θέμα, αυτό της υποβάθμισης της ίδιας της Γερμανίας από τον οίκο Egan Jones και κυρίως η αιτιολογική έκθεσή του στην οποία τονίζει πως ούτε καν η ίδια η ατμομηχανή της Ευρώπης δεν θα μείνει αλώβητη από την επέλαση της κρίσης στην περιφέρεια, πολύ περισσότερο από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
(δείτε εδώ)
Ειδικότερα πάντως για την Ελλάδα πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιουλίου με θέμα ακριβώς τις εξελίξεις στην χώρα μας.

Αυτό θα εξυπηρετούσε από πολλές πλευρές, καθώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα συντάξει η Τρόικα, τα μέλη της οποίας θα έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα για να συναντήσουν και τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και ενδεχομένως τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Η τρόικα θα υποβάλει αμέσως μετά ενημερωτικές εκθέσεις στο Eurogroup και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οπότε θα υπάρχει μια «αναλυτική» βάση συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Παναγιώτης Γκρουμούτης
protothema gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin