Thursday, June 28, 2012

Βάλντις Ντομπρόβσκι: Έξοδος από την κρίση με οικονομία και αύξηση φόρων ...

Την άποψή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας εκφράζει στο γερμανικό περιοδικό Stern ο πρωθυπουργός της Λεττονίας κ. Βάλντις Ντομπρόβσκι. Οπως αναφέρει ο ίδιος «και εμείς είχαμε αυτό το πρόβλημα, το 2009 στη φάση της εξυγίανσής μας. Δράσαμε αποφασιστικά κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Και βέβαια πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να καταβάλλουν σωστά τις εισφορές τους, διαφορετικά η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει.»


Ερ.: Τι λέτε για τις μεγάλες μισθολογικές περικοπές στην Ελλάδα;
Απ.: Όποιος θέλει να βγάλει τη χώρα του από την κρίση, πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό. Πρέπει να δεσμευτεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός για περικοπές και αυξήσεις φόρων και στη συνέχεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μου φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ερ.: Γιατί;
Απ.: Επειδή αναβάλλουν συνεχώς την εξυγίανση και θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πάνω από το νερό με τεράστια χρηματοδοτική βοήθεια. Φυσικά, όταν επικρατεί μια τέτοια κατάσταση, οι αυξήσεις φόρων και τα δραστικά μέτρα λιτότητας είναι ταμπού. Το σύνθημα για μας ήταν: Χωρίς μείωση του χρέους δεν υπάρχει ανάπτυξη. Με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει κανέναν από αυτούς τους στόχους...

Ερ.: Η κα Λαγκάρντ προέτρεψε τους Έλληνες να πληρώσουν τους φόρους τους.
Απ.: Φυσικά, πώς αλλιώς θέλουν να μειώσουν το χρέος; Και μεις είχαμε αυτό το πρόβλημα, το 2009 στη φάση της εξυγίανσής μας. Δράσαμε αποφασιστικά κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Και βέβαια πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να καταβάλλουν σωστά τις εισφορές τους, διαφορετικά η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει.

Ερ.: Πήγατε ποτέ στην Ελλάδα;
Απ.: Ναι, πρόσφατα έκανα διακοπές στην Κρήτη.

Ερ.: Επειδή θέλατε να σχηματίσατε ο ίδιος εικόνα για την κρίση;
Απ.: Και γι’ αυτό, αλλά πρωτίστως ήθελα να χαλαρώσω κάπως στο νησί και απόλαυσα το διάστημα που έμεινα εκεί. Όπως πληροφορήθηκα, ο τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει παντού μείωση. Κρίμα, γιατί εκεί μπορεί κανείς πάντα να περάσει ωραίες διακοπές και οι Ευρωπαίοι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα που έχει ανάγκη.

Ερ.: Συζητήσατε με Έλληνες για τα προβλήματά τους;
Απ.: Ναι, η κριτική τους για όσα κάνει η κυβέρνηση και για τη συμπεριφορά πολλών κρατών της ΕΕ δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Στις συζητήσεις μαζί τους συνειδητοποίησα επίσης γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει τόσο πολύ: επειδή εκείνοι οι πολιτικοί, οι οποίοι στο μεταξύ θέλησαν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα λιτότητας χωρίς συμβιβασμούς, ήταν εκείνοι που κάποτε προκάλεσαν την ανίατη υπερχρέωση και γι’ αυτό έχασαν την αξιοπιστία τους.
tovima gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin