Thursday, June 28, 2012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦHΣ: Προσχέδιο απόφασης: Εντολή για πλήρη οικονομική Ενωση ...

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξουσιοδοτήσουν την Προεδρία και την ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστούν έως τα τέλη του έτους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μίας πραγματικής οικονομικής και νομισματικής Ενωσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τα συστατικά στοιχεία μιας τέτοιας ένωσης θα είναι τέσσερα: ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική πολιτική καθώς και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το πλαίσια αυτά θα τα επεξεργαστούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Herman van Rompuy), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος του Eurogroup (Jean-Claude Juncker) και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ (Mario Draghi).
Eνδιάμεσο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπεται να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι η σκοπούμενη τραπεζική ένωση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ΕΕ, επιτρέποντας ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών εντός και εκτός ευρωζώνης.
Σημειώνεται επίσης ότι η Φινλανδία προτείνει να υπάρξουν εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία και την Ιταλία. Οπως δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, αυτή η πρόταση αποτελεί μία «μέση οδό» ανάμεσα στην προοπτική να μη δοθεί κανενός είδους βοήθεια στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και στην πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φιλανδό υπουργό, η πρόταση αυτή αποτελεί επιπλέον μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις όπως η Φινλανδία, η Γερμανία ή η Ολλανδία «συνεχίζουν να λένε μόνο όχι».
ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin