Sunday, July 15, 2012

Οι επιχειρήσεις έχουν άλλο τρόπο να βλέπουν την ανάπτυξη (Του Κ. Λουρόπουλου)

H ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ επιχείρηση χρειάζεται σταθερό περιβάλλον, ευελιξία και ευρύτητα πνεύματος για να στηριχθεί. Η εμπειρία από το παρελθόν απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Για μία ακόμη φορά μια νέα κυβέρνηση «παραλαμβάνει» και με λόγια υπόσχεται πολλά. Τέτοια ήταν η μορφή της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τον κ. Χαν. Για να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν το πρόβλημα με τα δικά μας λόγια, δηλαδή την άποψη των μικρομεσαίων, παρουσιάζουμε εδώ με άλλο τρόπο τις προτεραιότητες, σε σχέση με τις δηλώσεις που έγιναν.

Πρώτ'Α απ'Α όλα, πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι πως η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ένα ευέλικτο κύτταρο της οικονομίας. Έχει ιδέες και προτάσεις για την αγορά. Σχεδιάζει να τις «ρίξει» στην αγορά γρήγορα και να αποσβέσει τις επενδύσεις της σε μικρό χρόνο. Κατά συνέπεια προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ (τώρα και στο παρελθόν παρόμοια) τα οποία απέδιδαν κάποια επιδότηση, αλλά σε ορίζοντα πολλών ετών στο μέλλον, δεν είναι καθόλου χρήσιμα. Δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά στην παρασιτική γραφειοκρατία που ζει με την ελπίδα της είσπραξης κάποιου κονδυλίου «οψέποτε» και πάντως όχι τότε που η επιχείρηση έχει ταμειακή ανάγκη.

Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη νέα οικονομία. Χιλιάδες νέοι επιστήμονες και τεχνικοί γράφουν εφαρμογές ή διεξάγουν ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες στοχεύουν σε αγορές εκτός Ελλάδας. Και στην περίπτωση αυτή ούτε το ΕΣΠΑ ούτε οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συμβάλουν. Έτσι τέτοιου είδους επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσφύγουν σε προσέγγιση επιχειρηματικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνουν την ανεξαρτησία τους.

Τρίτον, οι αξιολογήσεις και οι αποφάσεις για τη στήριξη των επενδύσεων (κάθε είδους και όχι μόνο των μικρομεσαίων) απαιτεί ότι ο αξιολογών είναι βαθύς γνώστης των πεδίων της επένδυσης, του κλάδου και των αγορών. Στην πράξη όμως έχει φανεί ότι λειτουργούν διάφοροι αυτοματισμοί και συστήματα συλλογής δεδομένων που «αλέθουν» τις ιδέες και τις προτάσεις των επιχειρήσεων με άψυχα και άσχετα πολλές φορές κριτήρια.
Αυτό δεν είναι ένα γόνιμο περιβάλλον να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Τελικά έχει φανεί ότι ούτε και μέθοδος είναι για να πέσουν λεφτά στην οικονομία.  Αυτά ας τα έχει υπόψη του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Η ουσία δεν κρύβεται μόνο στην απορροφητικότητα, αλλά και στην ποιότητα της δουλειάς, για να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα αναδείξουν καινοτόμες ιδέες. Το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν των κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων έχει δείξει ότι  παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατέθηκαν ελάχιστοι άξιοι έλαβαν επιδοτήσεις. Όσοι είχαν καλές ιδέες και προτάσεις τις υλοποίησαν μόνοι τους. Μπορεί να αλλάξει αυτή η τροπή σήμερα;  

express gr
----------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin