Wednesday, July 25, 2012

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ «ΔΟΛΩΜΑ» ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ: Αντέδρασαν Ιερά Σύνοδος και μητροπόλεις στην εξόρμηση προτεσταντών στη Θράκη

Από πόρτα σε πόρτα σε πόλεις και οικισμούς μοιράστηκαν σακούλες, που περιείχαν την Καινή Διαθήκη και έντυπο υλικό της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης»
Παράπονα στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής γιατί η Καινή Διαθήκη κατέληξε σε κάδους απορριμμάτων  
...
Την παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας προκάλεσε η ενέργεια της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης» να μοιράσει την Καινή Διαθήκη μαζί με έντυπο διαφημιστικό υλικό της οργάνωσης σε κάθε γωνιά της Θράκης. Η εξόρμηση άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα με αφετηρία τον Έβρο, όπου βρέθηκαν μέλη της Ένωσης από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι από Αυστραλία, Μεξικό και διάφορες χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν στο χώρο του κάμπινγκ, από όπου συντόνισαν την εξόρμησή τους στην περιοχή. Η εξόρμησή τους περιελάμβανε όχι μόνο τις μεγάλες πόλεις της Θράκης, αλλά ακόμα και απομακρυσμένους οικισμούς. Αυτή δεν γινόταν μέσω της προσωπικής επαφής με τον κόσμο. Αντίθετα επέλεξαν έναν εύσχημο τρόπο για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου αφήνοντας σακούλες σε εξώπορτες σπιτιών και πολυκατοικιών που έγραφαν στο εξωτερικό τους «Ο θεός σ’ αγαπάει, η μόνη ελπίδα σε δύσκολους καιρούς».

 Στο εσωτερικό περιείχαν σε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική μορφή την Καινή Διαθήκη, αλλά και φυλλάδια που διαφήμιζε πως η Ένωση βοήθησε κάποιον να απελευθερωθεί από το τζόγο. 
Για τους τρόπους εργασίας της οργάνωσης μαθαίνουμε από εγχειρίδιο του π. Αντώνιου Αλεβιζόπουλου, ο οποίος γράφει «Η κίνηση ασχολείται με τη συστηματική εκπαίδευση των προσήλυτων της, με σκοπό τη μεταβολή τους σε «ιεραπόστολους». Για την εκπαίδευση των νέων οπαδών χρησιμοποιούνται διάφορες ευκαιρίες και «σχολές μαθητείας» στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε συνεργασία με τούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους ευαγγελιστικούς οργανισμούς, με τούς οποίους συνεργάζεται η κίνηση.  Στις καλοκαιρινές διακοπές η κίνηση οργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα. Νεαρά άτομα, ακόμη και μικρά παιδιά, με προσωπική τους οικονομική επιβάρυνση (το 1984: 14.000 κατά άτομο), στην διάρκεια των θερινών διακοπών (31 ημέρες), με ιδιόκτητα αυτοκίνητα της ΕΙΕ, πού διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό για διαμονή, παρασκευή φαγητού, βιβλιοπωλείο, φυλλάδια, ηχεία κ.ο.κ. διασχίζουν τη χώρα «από το Γύθειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη... κάθε βράδυ σε μια άλλη πόλη» και διαδίδουν «τα Καλά Νέα» (Δρ 20/83). Για να συμμετάσχει κανείς πρέπει να είναι «αναγεννημένος» και να είναι πρόθυμος «να δουλεύει σκληρά» με «απόλυτη πειθαρχία» και να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία του ανατεθεί και τούτο παράλληλα με τον «προσωπικό ευαγγελισμό» (Εκστρατεία '84, έντυπο της ΕΙΕ, πολυγρ.). Ο προσηλυτισμός πραγματοποιείται σταδιακά: η λεγόμενη «ομάδα κρούσεως» με πλήρη εξοπλισμό (15-20 άτομα) προβάλλει το φιλμ «Ιησούς» και διαφημίζει μια δεύτερη ομάδα, το «κυρίως γκρουπ» από 70-75 άτομα, τα όποια συνεχίζουν τον «ευαγγελισμό». Ακολουθεί και τρίτη ομάδα, πού ασχολείται με τη συνέχιση της εργασίας των δύο προηγούμενων. Τα άτομα πού εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνεχίζουν τη «μαθητεία» με αλληλογραφία και με άλλες ευκαιρίες, ώσπου να οργανωθεί μια «τοπική ομάδα» και να «ξεπηδήσει» μια νέα εκκλησία.
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Νεοπροτεσταντική χαρακτηρίζει την «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» η Ιερά Σύνοδος η οποία σε ανακοίνωση της καταγγέλλει προσηλυτιστικές δραστηριότητες. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς ομάδες, συνεχίζει κι εφέτος την προσηλυτιστική εξόρμησή της, από τις 17 έως τις 25 Ιουλίου 2012, στην περιφέρεια της Θράκης, με την διανομή της Καινής Διαθήκης. Η χρήση και η κυκλοφορία υπό της «Ε.Ι.Ε.», του εγκεκριμένου υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, κειμένου της Καινής Διαθήκης, έχει παραπλανητικό σκοπό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ότι και στο παρελθόν στις προηγούμενες εξορμήσεις της, μαζί με την Καινή Διαθήκη συμπεριλαμβανόταν διαφημιστικό υλικό της εν λόγω νεοπροτεσταντικής ομάδας. Ο ορθόδοξος χριστιανός γνωρίζει, ότι αυθεντικός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής είναι μόνο η Εκκλησία του Χριστού, ως «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α Τιμ. γ 15). Η ιστορική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι κάθε άλλη ερμηνεία της Αγίας Γραφής, που εκφράζει απλώς υποκειμενικές θέσεις, οδηγεί σε αποκλίσεις από την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας, γεγονός που διαχρονικά συνιστά το θεμέλιο της κάθε αιρέσεως».

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εκτός από την Ιερά Σύνοδο αντιδράσεις προκλήθηκαν και τοπικά και συγκεκριμένα από τη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος μετέβη προσωπικά στο σημείο συνάντησης των μελών της Ένωσης, όπου τους ζήτησε να μην έρθουν σε προσωπική επαφή με τον κόσμο. Όπως ενημέρωσε το «Χ» εκπρόσωπος της μητρόπολης, «πρόκειται για μία ομάδα με μέλη από όλο τον κόσμο που ήρθαν από την Αυστραλία, Ευρώπη, Μεξικό και θεωρούν σαν αποστολή τους τη διάδοση της αγίας Γραφής. Μελετούν μόνο την Αγία Γραφή ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση που αποσχίστηκε από την Καθολική Εκκλησία. Πάντως δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε την αποστολή, εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο μας. Με επίσημη ανακοίνωση η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ενημέρωσε τους ορθοδόξους χριστιανούς της επαρχίας της ότι οι Καινές Διαθήκες και ο ψηφιακός δίσκος (CD) με την ανάγνωση της Καινής Διαθήκης που διανέμονται δωρεάν αυτές τις ημέρες στην πόλη και στα χωριά, είναι το γνήσιο ορθόδοξο χριστιανικό κείμενο, εγκεκριμένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους προτρέπουν να τα κρατήσουν. «Η όλη προσπάθεια είναι προτεσταντικού ιεραποστολικού συλλόγου που θεωρεί έργο του να διανέμει την Ορθόδοξη Καινή Διαθήκη σε επαρχιακές ελληνικές πόλεις και αγροτικές περιοχές. Η διανομή των παραπάνω γίνεται από Προτεστάντες που ήρθαν στη Θράκη από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα υπόλοιπα φυλλάδια που εμπεριέχονται στην πλαστική τσάντα, δεν ωφελούν πνευματικά. 
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ενημερώθηκε αυτοπροσώπως από τους υπευθύνους της προσπάθειας αυτής και τους εξέφρασε τις απόψεις του για την συγκεκριμένη ιεραποστολική μέθοδο», καταλήγει η ανακοίνωση. 
ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η εξόρμηση προτεσταντών προκάλεσε όμως και την κινητοποίηση της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ειδικότερα ο πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος επικοινώνησε με τα γραφεία της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης στην Αθήνα και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι το ιερό κείμενο των χριστανιών μοιράστηκε σε σπίτια μουσουλμάνων με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στους κάδους απορριμμάτων. Μάλιστα η μητρόπολη έγινε αποδέκτης παραπόνων για το γεγονός αυτό. 

Για προτεστάντες οι οποίοι βάζουν ως δόλωμα την Καινή Διαθήκη για να πιάσουν στα δίχτυα τους χριστιανούς ορθόδοξους, έκανε λόγο ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Δήμητρα Συμεωνίδου 
25/7/2012

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin