Wednesday, July 25, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Θέλουν μήνες για μελέτη των Τραπεζών οι Τροϊκανοί

Αντιπροσωπεία της ΟΕΒ και του ΚΕΜΕ με επικεφαλής τους Προέδρους των δυο οργανώσεων, Φίλο Ζαχαριάδη και Φειδία Πηλείδη αντίστοιχα, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Οικονομικών με το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.

«Τονίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης γιατί μόνο έτσι θα εξέλθει η οικονομία από τη δύσκολη κατάσταση, την επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια και τονίσαμε και την ανάγκη μείωσης του κόστους των επιχειρήσεων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να μπορέσουν να επεκταθούν περισσότερο και να συγκρατήσουν την άνοδο της ανεργίας» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, αφού ξεκαθάρισε ότι «η Τρόικα δεν εξέφρασε καμία συγκεκριμένη άποψη, τουλάχιστον απευθείας», ανέφερε ότι από τις ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας και τις απαντήσεις που έπαιρναν αλλά και τις αντιδράσεις τους, «είναι ξεκάθαρο ότι τους απασχολεί πάρα πολύ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
«Μας λέχθηκε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο ακόμα δεν έχουν καταλήξει και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να το ψάξουν» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε δε πως από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις είπαν ότι το όλο θέμα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, εξηγώντας ότι αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και στασιμότητα. «Μας λέχθηκε όμως ότι το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο και φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολο το εγχείρημα τους», ανέφερε.
«Με τις τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερες μελέτες, έρευνες κλπ, εγώ τουλάχιστον άκουσα ότι θα χρειαστούν μήνες» συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Πήλικος δήλωσε πως απ’ εκεί και πέρα, οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπέβαλαν ερωτήματα σε σχέση με την ΑΤΑ, τις συντάξεις, τους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ζητήματα για τα οποία, όπως είπε, οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν τις πάγιες θέσεις τους.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που έγιναν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Πήλικος είπε ότι η ουσία είναι ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, ο κόσμος είναι χωρίς δουλειά και οι επιχειρήσεις καθημερινά κλείνουν και έχουν σοβαρότατα προβλήματα. «Αν νομίζουν ότι μπορούμε να συνεχίζουμε με τους ρυθμούς που συνεχίζουμε τώρα, λυπούμαι, αλλά αυτό είναι τελείως λανθασμένο» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι αν καταργηθεί η ΑΤΑ θα ανακτήσουν σιγά σιγά οι κυπριακές επιχειρήσεις την ανταγωνιστικότητα τους, θα πουλούν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες και στο τέλος θα βοηθηθεί και η πρόσληψη εργατικού δυναμικού.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι εργοδότες ευνοούν κατάργηση του 13ου μισθού, ο κ. Πήλικος ανέφερε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ευνοούν τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, «περιλαμβανομένου φυσικά του πολύ μεγάλου μέρους που αποτελούν οι δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο και τις συντάξεις».
«Το αν αυτό θα γίνει είτε με αποκοπή του 13ου μισθού είτε των συντάξεων είτε με άλλο τρόπο δεν το συζητήσαμε. Μιλήσαμε και νοιώθω ότι γίναμε κατανοητοί από τα μέλη της Τρόικας ότι θα πρέπει να εξορθολογιστούν τα κρατικά έξοδα» είπε.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας έχουν πει ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αντιληφθούν ακριβώς το μέγεθος των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών προτού προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση, υποδεικνύοντας πως «κάθε καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν καθόλου χρηματοδότηση έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα».
Είπε ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων τόνισαν προς τους εκπροσώπους της Τρόικας ότι το θέμα επείγει αλλά και πως και οι τελευταίοι με τη σειρά τους έχουν απαντήσει πως πρέπει πρώτα να εξακριβώσουν ποια είναι η κατάσταση.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει και η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης και άρα και η στήριξη προς την Κύπρο, αλλά και κατά πόσο έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στον κίνδυνο στάσης πληρωμών ο κ. Πηλείδης δήλωσε πως το μόνο που ο ίδιος έχει να πει είναι ότι «ενώ έπρεπε να αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα πριν 4 χρόνια, πριν 3 χρόνια, πριν 2 χρόνια, και να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, καθυστερήσαμε ακόμα και να προσφύγουμε στο Μηχανισμό για βοήθεια και μένουμε αυτή τη στιγμή προ του Αυγούστου οπόταν και θα κλείσουν τα πάντα και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα πάνε διακοπές, να έχουμε αυτή τη τραγική κατάσταση και να εκλιπαρούμε τώρα για χρόνο».

SigmaLive

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin