Saturday, July 21, 2012

Η χώρα προσπαθεί να διαμορφώσει δικό της πρόγραμμα (του Κ. Λουρόπουλου)

ΓΙΝΕΤΑΙ προσπάθεια να υπάρξει ένα νέο πνεύμα ευρύτατης πολιτικής αποδοχής, ανάλογο προς τις συνθήκες που διάγει η χώρα. Είναι φανερό σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι εύκολο ούτε αυτονόητο. Αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει ξεκαθαρίσει αρκετά το ζητούμενο στο πολιτικό τοπίο. Στο πλαίσιο του εφικτού, δεν περιμέναμε θαύματα άλλωστε.

Μας αρέσει πολύ που τα βρίσκουν τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που είχαν τόσες πολλές διαφορές μεταξύ τους μέχρι πρότινος. Μας αρέσει επίσης που δεν κομπάζουν οι υπουργοί με μακροσκελείς αερολογίες. Μας αρέσει που δεν βλέπουμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να κάνουν δηλώσεις στα κανάλια.
Μας αρέσει που σχεδιάζουν και σκέπτονται χωρίς να μιλάνε. Μας αρέσει που περισσότερες εξηγήσεις για την κυβερνητική πολιτική δίνει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης χωρίς να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.  Μας αρέσει που σίγησαν πλείστες  καραμούζες της πολιτικής κακοφωνίας και πήγαν σπίτι τους.  Έφυγαν στην άκρη οι περισσότεροι από όσους τα θαλάσσωσαν. Καινούργια πρόσωπα αναδείχθηκαν σε θέσεις ευθύνης. 

Είναι φανερό πως η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης προσπαθεί να φτιάξει ένα δικό της πρόγραμμα και να το παρουσιάσει στους εταίρους της. «Κύριοι, αυτό μπορούμε να κάνουμε, και δεσμευόμαστε. Νομίζουμε ότι μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε». Δεν είναι καθόλου απίθανο να τους αρέσει. Διότι για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα «διαβασμένο» σχέδιο, με προσπάθεια να γίνει εφικτό, αλλά κυρίως να γίνει ευρύτερα αποδεκτό από τον ελληνικό λαό. Να μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουμε επανάσταση και ανατροπές. Τέτοιο σχέδιο δεν παρουσιάσθηκε ποτέ μέχρι τώρα από τις προηγούμενες δύο κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα.  Ό,τι  μας λέγανε, το αποδεχόμαστε χωρίς κρίση και απλά κάναμε οριζόντιες παρεμβάσεις πάνω στα κεφάλια όλων των Ελλήνων, δικαίων και αδίκων.

Αυτή άλλωστε είναι η ουσία της επαναδιαπραγμάτευσης: πολιτική. Η επαναδιαπραγμάτευση των αριθμών με τους λογιστές της τρόικας δεν φαίνεται ότι μπορεί να πετύχει το οτιδήποτε. Δεν τρέφουμε παράλογες ελπίδες ούτε διακατεχόμαστε από ανεδαφική αισιοδοξία. Ο δρόμος –πολιτικός και λογιστικός– είναι δύσκολος. Η έκβαση των συζητήσεων δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Αλλά ένα είναι βέβαιο: πως χωρίς ένα ελληνικό σχέδιο και μία σοβαρή ελληνική κυβέρνηση αποκλείεται να βγούμε από τη δίνη που έχει περιπέσει η χώρα. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να φτιάξει ένα πειστικό δικό της σχέδιο και αν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ξένους, βάζουμε τις προϋποθέσεις για να ανατραπεί ο κατήφορος. Για την ώρα και οι δύο στόχοι φαίνονται εφικτοί. 

Πηγή: Express.gr  20/07/12-08:59

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin