Wednesday, July 11, 2012

Τουρκικό αγκάθι στην Κυπριακή Προεδρία

Η διεύρυνση της Ε.Ε. συνιστά τη σημαντική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, με αγκάθι την Τουρκία. Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μίλησε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. χώρα, και χαρακτήρισε ως ατυχή την τουρκική πολιτική επί τη βάσει της οποίας η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. 


Η θετική ατζέντα και το εφικτό
Αναφερόμενη στην Τουρκία, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι, παρά την προσβλητική και απαράδεκτη τουρκική στάση επί τη βάσει της οποίας η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και Προεδρία, η ίδια η Κυπριακή Προεδρία θα είναι αντικειμενική. Και, όπως πρόσθεσε, θα παρακολουθεί και θα προωθήσει την τουρκική ενταξιακή πορεία, εάν αυτό φυσικά καταστεί εφικτό. Με άλλα λόγια, ουδέν μπορεί να πράξει η Λευκωσία, εάν δεν το θέλει η Τουρκία. Πάντως, η Υπουργός επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της θετικής ατζέντας για την Τουρκία ως μια διαδικασία υποστηρικτική, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2001 και στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Βαλκάνια και Κοσσυφοπέδιο

Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε. ως πλήρους κράτους-μέλους το 2013. Ταυτοχρόνως, ανέλυσε την προενταξιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κράτη των Βαλκανίων που κτυπούν την πόρτα της ΕΕ. Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί μεν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην το αναγνωρίζει, αλλά θα ενεργήσει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις με αντικειμενικότητα. 

Η υπόσκαψη της Προεδρίας
Μιλώντας εκ μέρους της Αριστεράς, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χανς Πίτερ Μέιγερ τόνισε ότι η τουρκική στάση, δηλαδή της κατοχής και του εποικισμού, είναι απαράδεκτη. Όπως απαράδεκτη χαρακτήρισε και την πολιτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή Προεδρία. Περί της διαφωνίας ως προς την τουρκική πολιτική να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε και ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσο η διαίρεση υποσκάπτει την αξιοπιστία της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν η κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εκπρόσωπος τον Πρασίνων κ. Λούνακτσεκ, η οποία διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 για να αιφνιδιάσει την Τουρκία. Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους διερωτήθηκε τι θα συμβεί όταν η Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή μεταβεί στην Τουρκία και η τουρκική Κυβέρνηση αρνηθεί την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε η κ. Θεοχάρους, η Ε.Ε. θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Τουρκία. Συναφής ήταν η θέση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος ρώτησε πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Προεδρία σε σχέση με την τουρκική στάση.
Εάν δηλαδή θα ζητηθεί από την Ε.Ε. να μην υπάρξει καμιά επαφή με την Τουρκία, εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία και εφόσον ο κ. Μπαγίς έχει ήδη δηλώσει ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου επί Κυπριακής Προεδρίας. Πρόσθεσε, δε, ότι θεωρεί ορθή τη στάση της Λευκωσίας να μη θέσει επί δικής της Προεδρίας το Κυπριακό και διερωτήθηκε κατά πόσον η Κύπρος και η Κυπριακή Προεδρία θεωρούν ορθό το γεγονός ότι οι υπόλοιποι 26 εταίροι δεν επιδίωξαν να τεθεί το Κυπριακό στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας.
Η ευγένεια της Ε. Κ. Μαρκουλλή
Η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι είναι ατυχής η τουρκική στάση έναντι της Κυπριακής Προεδρίας και «χρησιμοποιώ, είπε, τη λέξη ατυχής για να είμαι ευγενική». Διότι, πρόσθεσε, δεν υπάρχει άλλο υποψήφιο κράτος που να κατέχει κράτος-μέλος της Ε.Ε. και να μην το αναγνωρίζει. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την τουρκική ενταξιακή διαδικασία -παρατήρησε- όμως, τι άλλο μπορούμε να πράξουμε, όταν ο ίδιος ο κ. Μπαγίς δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία; Εάν η Τουρκία αλλάξει στάση, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο των θεσμών και των διαδικασιών της Ε.Ε. για τη δυνατότητα ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων. Και τόνισε ότι, κατά τη δική της εκτίμηση, η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση.
Απευθυνόμενη προς τον κ. Γουάτσον, είπε: «Δεν κατανοώ τι υπονοείτε όταν λέτε ότι η διαίρεση πλήττει την αξιοπιστία της Κυπριακής Προεδρίας. Η κυπριακή Κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατό για την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας και όχι μιας συνομοσπονδίας, όπως επιδιώκει η Τουρκία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει άλυτο». Ταυτοχρόνως, η Υπουργός Εξωτερικών έδωσε ακόμη μιαν απάντηση στο ερώτημα, κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει ή όχι αίτηση στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, προφανώς για να προωθηθεί η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. λόγω Κυπριακού. Επί τούτου, η κ. Μαρκουλλή ρώτησε τον κ. Γουάτσον: «Έχετε κάτι νεότερο; Αν ναι, θα μας χαροποιούσε ιδιαιτέρως». Και πρόσθεσε ότι, ούτως ή άλλως, η Τουρκία ασκεί βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, μια πολιτική την οποία η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει.

Η ποινική διαδικασία και το ρωσικό πλοίο

Η κ. Μαρκουλλή απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ρωσικό πλοίο, που έσπασε το διεθνές εμπάργκο και μετέφερε όπλα στη Συρία. Οι Πράσινοι και χθες αλλά και στο παρελθόν κατηγόρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν σταμάτησε το πλοίο από την πορεία του όταν αυτό είχε ζητήσει βοήθεια για ανεφοδιασμό στα ανοικτά της Κύπρου. Όπως εξήγησε η κ. Μαρκουλλή, το πλοίο, που ήταν ρωσικών συμφερόντων με σημαία Γρανάδας, δεν εισήλθε ποτέ σε κυπριακό λιμάνι. Ζήτησε, όπως εξήγησε, να ανεφοδιαστεί και, όταν ασκήθηκε έλεγχος από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε ότι ο τελικός του προορισμός ήταν η Αλεξανδρέττα.
Αυτό, πρόσθεσε, είχε επιβεβαιώσει και ο πλοίαρχος, καθώς και οι διαχειριστές της πλοιοκτήτριας εταιρείας που βρίσκονται στη Λεμεσό. Τα πλοίο, είπε, παρά τις διαβεβαιώσεις, κατέληξε στην Ταρτού της Συρίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε, όπως διευκρίνισε, ποινικές διαδικασίες σε βάρος του πλοιάρχου, της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των διαχειριστών της ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων. 
sigmalive

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin