Monday, July 9, 2012

Ρωσία: Το δάνειο θα είναι για τράπεζες της Κύπρου όχι για την ΕΕ

Το δάνειο, που θα παραχωρηθεί από τη Ρωσία στην Κύπρο, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, δεν αποτελεί οικονομική βοήθεια προς την ΕΕ, αλλά σκοπεύει στην ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος της Δημοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
«Τώρα λόγος γίνεται για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο άθελά του έγινε θύμα των στενών σχέσεων με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδα.
Εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα είναι μια διμερής συμφωνία, που δεν θα έχει σχέση με το πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών, που βρέθηκαν σε δύσκολη χρηματοπιστωτική θέση και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ», είπε ο κ. Τσιζόφ, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις του τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
----------------------

2. Ρωσικός Τύπος: Πιθανότατα θα πάρει το δάνειο η Κύπρος

 
Η Μόσχα πιθανότατα θα χορηγήσει το δάνειο στην Κύπρο, παρά τις πραγματικές απειλές εμφάνισης νέας παγκόσμιας κρίσης, η οποία μπορεί να απαιτήσει τη συγκέντρωση όλων των χρηματοπιστωτικών πόρων για τη διάσωση της ρωσικής οικονομίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη «Νιζαβίσιμαγια Γκαζιέτα».
«Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο δεν μοιάζει πολύ λογική, αν υπολογίσουμε ότι η ίδια η Ρωσία προσελκύει ξένα δάνεια», όμως «η ρωσική βοήθεια στην Κύπρο είναι ειδικός κωδικός στα κρατικά έξοδα», επισημαίνει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι «προέκυψε έτσι ιστορικά ότι στην Κύπρο έχουν την εταιρική τους έδρα οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες εξαγωγών, οι οποίες φυλάσσουν εδώ τα χρήματά τους» και μόνο αυτός ο λόγος θα επαρκούσε κατά τη γνώμη των ειδικών «για να ενδιαφέρεται η Μόσχα να διασώσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου».
Η «Νιζαβίσιμαγια» τονίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των επενδυτών στη ρωσική οικονομία, με τον όγκο των συνολικών επενδύσεων, που έγιναν απευθείας, είτε μέσω της Κύπρου, ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών προφανώς υπολογίζει και τις επερχόμενες αλλαγές στην οικονομία της Κύπρου, η οποία μπορεί παραδοσιακά να εξασφάλιζε το 80 % του ΑΕΠ της από τον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, όμως σύντομα 10-20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα προσφέρουν μια σοβαρή ενίσχυση στον κυπριακό προϋπολογισμό. «Εάν στα έργα αποκτήσουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, αυτό θα εξισορροπήσει για τη Μόσχα τα ρίσκα του δανείου», σημειώνει η εφημερίδα στο αναλυτικό της άρθρο.
Το δάνειο, που θα παραχωρηθεί από τη Ρωσία στην Κύπρο, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, δεν αποτελεί οικονομική βοήθεια προς την ΕΕ, αλλά σκοπεύει στην ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος της Δημοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
«Τώρα λόγος γίνεται για την ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο άθελά του έγινε θύμα των στενών σχέσεων με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδα. Εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα είναι μια διμερής συμφωνία, που δεν θα έχει σχέση με το πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών, που βρέθηκαν σε δύσκολη χρηματοπιστωτική θέση και υλοποιούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ», είπε ο κ. Τσιζόφ, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις του τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 
sigmalive com

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin