Sunday, August 12, 2012

Και μαζί και χώρια οι εταίροι

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ
astivaktaki@ekdotiki.gr
Κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου υπήρξαν κυβερνήσεις που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, η παρούσα όμως τρικομματικής στήριξης, που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο, είναι η μόνη ίσως που βλέπει από τόσο κοντινή απόσταση τον τοίχο. Μπροστά της έχει τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας για σαρωτικές περικοπές σε όλα τα επίπεδα σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Απέναντί της υπάρχει και το «μέτωπο» της κοινωνίας, που πολλές πλευρές και στα τρία κόμματα θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσει δυναμικά από το Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει μπροστά και, παρά τις αντιρρήσεις των εταίρων του, να βαδίσει στο δρόμο που του έχει χαράξει η τρόικα. Η επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών και η δήλωσή του στη συνέχεια, «κοιτάζουμε το πανόραμα των ενναλακτικών», είναι ενδεικτική της προσήλωσής του στις υποδείξεις των δανειστών, αλλά και της πρόθεσής του να αναζητήσει και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που είναι δυνατόν να περικοπεί, για να συγκεντρώσει τα 11,5 δισ. για την επόμενη διετία. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι τόσο πεπεισμένος πως αυτή είναι η μοναδική επιλογή για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και να μη βγει από τη ζώνη του ευρώ, που είναι αποφασισμένος να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση ακόμη κι αν μείνει μόνος του. Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι στα τέλη του μήνα και οπωσδήποτε στο άτυπο Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί η τύχη της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς θέλει να είναι «τυπικός» ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας, καθώς θεωρεί ότι είναι μονόδρομος, για να αρχίσει να επανακτά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Ετσι, θα επιχειρήσει να έχει ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. έως τις 22 του μηνός, οπότε και θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Θεωρείται αναμενόμενο ότι ο κ. Γιούνγκερ θα ζητήσει ενημέρωση για την επεξεργασία των μέτρων και ο κ. Σαμαράς δε θα ήθελε σε καμιά περίπτωση τυχόν ασάφειες ή καθυστερήσεις να προκαλέσουν σύννεφα στη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον πρόεδρο του Eurogroup. Στις 24 Αυγούστου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ και την επομένη με τον Φρανσουά Ολάντ. Εφόσον έχει μια ικανοποιητική τοποθέτηση από τον κ. Γιούνγκερ και την τρόικα, που στο μεταξύ θα συντάσσει την έκθεση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα είναι πιο εύκολο για τον Ελληνα πρωθυπουργό να θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αναβρασμός σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Στο μεταξύ η αναζήτηση των 11, 5 δισ. και η επανεξέταση της εφεδρείας στους δημόσιους υπαλλήλους προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς στη συνοχή της κυβέρνησης και στο εσωτερικό των κομμάτων που τη στηρίζουν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε ανοιχτά με την αλλαγή στρατηγικής που επιλέγει ο κ. Σαμαράς, καθώς στην προγραμματική συμφωνία των τριών η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έχει καταγραφεί ως η νούμερο ένα προτεραιότητα στην προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο δε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την εφεδρεία. Είναι δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει αναβρασμό και διαφωνίες στους κόλπους των κομμάτων τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη. Μάλιστα, έγκυρη πηγή αναφέρει ότι δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να αναγκαστεί λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του να επανεξετάσει τη στάση, που θα τηρήσει στη Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων. Οι όποιες δε αποφάσεις ληφθούν –ορισμένοι μιλούν από τώρα για ψήφο κατά συνείδηση– είναι σαφές ότι ανάλογα θα επηρεάσουν κεντρόφυγες δυνάμεις και στη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, οι δύο αρχηγοί, αν και καταγράφουν τις αντιρρήσεις τους, δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι συνεχίζει αναγκαστικά να τη στηρίζει, ενώ πηγές της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζουν ότι ο κ. Κουβέλης δεν μπορεί «να χρεωθεί» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ελπίδες για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης
Οι τρεις αρχηγοί μπορεί να δείχνουν ότι κινούνται σε διαφορετικές γραμμές, αλλά θα διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού την κυβερνητική συνοχή τουλάχιστον έως τα τέλη του φθινοπώρου, καθώς ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα «λύσουν» τα ελληνικά χέρια και θα δώσουν ουσιαστικές προοπτικές εξόδου από την κρίση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι χρειάζεται μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος και εκτιμάται ότι όποιες αντιρρήσεις προβάλλονται ακόμη από χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, θα καμφθούν το επόμενο διάστημα από τις εξελίξεις. Σε αυτή την προοπτική, που θα διαφανεί με μεγάλη καθαρότητα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, οι Ελληνες πολιτικοί εκτιμούν ότι είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποκομίσει δύο σημαντικά οφέλη, οπωσδήποτε την επιμήκυνση της προσαρμογής της, αλλά και ένα νέο κούρεμα του χρέους κατά 25% ή και 50%, προκειμένου να μπορεί να καταστεί βιώσιμο. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι αντιληπτό ότι όλες οι δεσμεύσεις και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να τεθούν σε νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Εμπειρος πολιτικοοικονομικός αναλυτής επισημαίνει ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις θα αποτελέσουν οι αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο και η επανεκλογή Ομπάμα.
12/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin