Tuesday, August 7, 2012

Ελλάδα και Ιταλία «τρέχουν» τώρα για τον αγωγό ΤΑΡ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η υλοποίησή του αποτελεί κοινό συμφέρον .
Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic-Pipeline (TAP) και η υλοποίησή του αποτελούν κοινό συμφέρον των δύο χωρών ώστε να μην αποκλειστούν από τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχεδιάζει να στηρίξει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της τροφοδοσίας.


Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασ. Παπαγεωργίου, που έχοντας και στο παρελθόν εργαστεί στη ΔΕΠΑ γνωρίζει άριστα την πολιτική των αγωγών.

Ως γνωστόν, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ που εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ομώνυμο κοίτασμα έχει αυτή τη στιγμή καταλήξει σε δύο εναλλακτικούς δρόμους για το πέρασμα του αερίου. Ο ένας είναι ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία και ο δεύτερος ο Nabucco West, μία μικρότερη εκδοχή του υπερφιλόδοξου σχεδίου αγωγού Nabucco, με κατάληξη την Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία). Ο ΤΑΡ αντικαθιστά ουσιαστικά στους ελληνικούς σχεδιασμούς τον ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy).

«Συμφωνήσαμε να προωθηθούν αμέσως πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα και βεβαίως η Αλβανία να συνεργαστούν για τη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού πλαισίου μέσα από το οποίο θα προωθηθούν συγκεκριμένες πλέον πρωτοβουλίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. 
 
tovima gr
7/8/12
------------------

1 comment:

  1. Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP............
    Στην Αθήνα, υπογράφεται αύριο η διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
    Ο TAP είναι κοινοπραξία των εταιρειών Axpo (Ελβετία), Statoil (Νορβηγία) και E.ON Ruhrgas (Γερμανία) και σύμφωνα με το σχέδιο, θα διασχίζει την Ελλάδα ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα φτάνει στην Αλβανία κι έπειτα υποθαλάσσια θα περνά στη Νότια Ιταλία για να καταλήξει στην Ελβετία.

    Ο αγωγοί TAP και Nabucco West διεκδικούν τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα (BP, Socar κ.ά.) θα αποφασίσουν τον ερχόμενο Ιούνιο για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει τελικά αέριο στις χώρες της Ε.Ε. Οι ποσότητες θα είναι έτοιμες να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά το 2017.
    O Nabucco West θα ξεκινά από τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας και μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία.
    Στην τελετή της υπογραφής στην Αθήνα για τον αγωγό TAP θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TAP.
    .rbth.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin