Sunday, August 19, 2012

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον ταμπού, τονίζει η "Λα Ρεπούμπλικα"

«Οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται. Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν αποτελεί, πιά, ταμπού» [1], αναφέρει, σήμερα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
«Ο πραγματικός κίνδυνος, όμως, είναι η μετάδοση της κρίσης. Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδώνα», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η «Λα Ρεπούμπλικα» , υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια και μετά από τριάντα συμβούλια κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασπίδα ικανή να προστατέψει το Ευρώ.
Και για τον λόγο αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση παραμένει η διάσωση της Ελλάδας, όποιο και αν είναι το σχετικό κόστος».
Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 20%, υποτίμηση του 50% του νομίσματος και πληθωρισμό που θα εκτιναχθεί, πάντα, περίπου στα ίδια επίπεδα. «Η Ευρώπη, για να έχει ήσυχη την συνείδηση της, μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος ταμείου αλληλεγγύης, που δεν θα χρησιμεύσει, όμως, και πολύ», προβλέπει ο Ιταλός αναλυτής Έττορε Λιβίνι. Η «Λα Ρεπούμπλικα», προσθέτει, επίσης, ότι η χώρα μας, σε ένα τέτοιο σενάριο, «δεν θα κατάφερνε να επωφεληθεί ιδιαίτερα της υποτίμησης της δραχμής, διότι η εφοπλιστική βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια λίγων οικογενειών οι οποίες σκέπτονται ήδη σε δολάρια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού». Ο μόνος τομέας που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις από την έξοδο από το Ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, είναι εκείνος του τουρισμού. Για την δε Ιταλία, η εκτίμηση είναι ότι «δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην αύξηση των σπρεντ, για να καλύψει την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της», ενώ, σε ότι αφορά την Ισπανία, ο Έττορε Λιβίνι θεωρεί ότι « η υπεράσπιση της Μαδρίτης, όπως και της Ρώμης, θα έμοιαζε, σε ένα τέτοιο σενάριο, σχεδόν αδύνατη, με τα 500 δισεκατομμύρια του ταμείου ESM που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετά, για να αντιμετωπισθεί η επίθεση κατά των Piigs».
Το ενδεχόμενο, δε, μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, τονίζει η «Λα Ρεπούμπλικα» θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες οπές στις δημόσιες οικονομίες των χωρών του Ευρώ», συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, «με πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Δεν αποκλείεται, δε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, και «η επιβολή, από μέρους των Βρυξελλών, ειδικών δασμών, για να αποφευχθεί ανταγωνιστικό ατού που να ευνοήσει τα ελληνικά εμπορεύματα». Σε ότι αφορά, τέλος, τις τράπεζες, η «Λα Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι «πρόκειται και αυτή την φορά, να πληρώσουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, διότι, μετά το πρώτο κούρεμα του χρέους, σχεδόν όλες, μείωσαν στο ελάχιστο το ποσοστό ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους»
19/8/12
---
  • [1]Atene ospite indesiderata  ..ma Draghi spera di salvarla

Tutte le conseguenze per i paesi europei, nel caso di addio della Grecia all'euro. Un salto nel buio per il Vecchio Continente. "Un percorso gestibile" dicono gli ottimisti. Ma il vero pericolo è il contagio. E ci riguarda da vicino
Le Cassandre, ormai, sono uscite allo scoperto. L'addio della Grecia all'euro non è più un tabù. La invocano i falchi tedeschi e finlandesi per la (presunta) inaffidabilità del governo ellenico e dietro le quinte - visti i continui testacoda della crisi dei debiti sovrani - persino la Bce e i governi hanno esaminato in gran segreto il piano B per capire come sarà l'Europa senza Atene. 

La risposta, a dire il vero, la sanno già tutti. Il ritorno della Grecia alla dracma sarebbe una vera tragedia per il Partenone, ma anche un salto nel buio per tutto il Vecchio continente e per la moneta unica. "E' un percorso gestibile", dicono gli ottimisti, ricordando che Atene rappresenta solo il 3% del Pil europeo. 
Il vero pericolo però è l'effetto contagio. Se dopo la "Grexit", la speculazione inizierà a scommettere sull'uscita dall'euro di Italia e Spagna facendo decollare gli spread, la situazione si avviterebbe in un vero Armageddon. .......repubblica.it (19/8/12)
---------


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin