Friday, September 21, 2012

Το Ευρωδικαστήριο ανέστειλε απόφαση της ΕΕ για ανάκτηση 425 εκ. από την Ελλάδα

ΤΗΝ αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανάκτηση 425 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες γεωργούς αποφάσισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Μακ Τζάγκερ, λόγω “εξαιρετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα”. Για πρώτη φορά λαμβάνεται τέτοια απόφαση από το Ευρωδικαστήριο.
Τον Ιανουάριο 2009, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατέβαλε στους Έλληνες γεωργούς αντισταθμίσεις ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ για ζημίες που προκλήθηκαν, το 2008 και το 2009, από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Πληροφορηθείσα τα μέτρα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασύμβατες με την κοινή αγορά με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή διέταξε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών από τους δικαιούχους.


Το Φεβρουάριο 2012 η Ελληνική Δημοκρατία άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή με αίτημα την ακύρωση αυτής της απόφασης. Και το Μάιο του ιδίου έτους κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου επί της προσφυγής.
Ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ελλάδα κρίνοντας ότι “οι προσβληθέντες από την Ελληνική Δημοκρατία λόγοι είναι αρκούντως εύλογοι και σοβαροί ώστε να δικαιολογούν, εκ πρώτης όψεως, από πραγματικής και νομικής απόψεως τη μη εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής”.
«Yπό τις εξαιρετικές περιστάσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, υφίσταται επείγον και πρέπει να αναγνωριστεί η προτεραιότητα των συμφερόντων που επικαλείται η Ελληνική Δημοκρατία (διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης, αποτροπή κοινωνικών ταραχών, δυνατότητα συγκεντρώσεως του δυναμικού των φορολογικών υπηρεσιών στο έργο που αυτή κρίνει ως πρωταρχικής σημασίας για τη χώρα)», αναφέρει στην απόφασή του ο Μακ Τζάγκερ.
Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε η αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής μέχρι να εκδώσει το Γενικό Δικαστήριο την απόφασή του επί της προσφυγής

express gr
21/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin