Wednesday, September 26, 2012

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για διαφιλονικούμενα νησιά

«Μια τρύπα στο νερό» φαίνεται ότι ήταν το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας και τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News.

Ο Ιάπωνας Koichiro Gemba συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον Κινέζο Yang Jiechi χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη στη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες για τα νησιά «Σενκάκου» στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για… ιερά εδάφη, τα οποία ανήκουν εδώ και αιώνες στη χώρα τους.


Ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας τόνισε ότι το Τόκιο διατηρεί την ίδια στάση, απευθύνοντας έκκληση στο Πεκίνο για αυτοσυγκράτηση σε μια διαμάχη που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είχε κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στην αγορά των νησιών στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.


«Οι κινήσεις της Ιαπωνίας αποτελούν σοβαρή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κίνας. Η απόλυτη άρνηση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας νίκης στον αντιφασιστικό αγώνα (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τη μεταπολεμική διεθνή τάξη», εξήγησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.




Τα νησιά «Σενκάκου» (για τους Ιάπωνες) ή «Ουοτσούρι» είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εντός της ΑΟΖ υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Εδαφικές αξιώσεις γι αυτά έχει και η Ταϊβάν, η οποία έστειλε το πρωί της Τρίτης έναν στολίσκο με αλιευτικά και σκάφη της Ακτοφυλακής, τα οποία απωθήθηκαν με τη βία από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας.


Διαβάστε επίσης:

«Ναυμαχία» με αντλίες πεπιεσμένου νερού για τα νησιά Σενκάκου
, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 10:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin