Friday, September 14, 2012

Απάτη μπροστά στα μάτια των ελεγκτικών αρχών: Φόρτωσαν νεράκι του Θεού για ορυκτέλαιο…

10 νταλίκες με κοντέϊνερς κατασχέθηκαν στο Κουτσό Ξάνθης
και στην Κομοτηνή ενώ κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές
σε ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών,Τελωνεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μελαχροινή Μαρτίδου
(xronos gr)
Μια καλοστημένη απάτη με θύμα την βιομηχανία Δημητρίου Πέτσα στην Κομοτηνή αποκαλύφθηκε χθες αρχικά στη μονάδα βιοντήζελ στο Κουτσό Ξάνθης κ επιβεβαιώθηκε με δεύτερη ποσότητα που κατέφθασε στο κλωστήριο πλεκτήριο σήμερα στην Κομοτηνή κινητοποιώντας όλες τις αρχές αφού όλα συνηγορούν ότι αποκαλύφθηκε κύκλωμα με διεθνή πλοκάμια που δημιουργεί θύματα Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο Δημήτριος Πέτσας μίλησε στο «Χ» εξηγώντας το πρωτοφανές περιστατικό. «Είχαμε παραγγείλει λάδια από μια εταιρία της Κύπρου τα οποία βρισκόταν στο Β΄ τελωνείο Θεσσαλονίκης, τα πληρώσαμε στο ακέραιο και δώσαμε εντολή στην μεταφορική να μας τα φέρει.  Φθάνοντας στην Κομοτηνή διαπιστώσαμε ότι τα κοντέϊνερ έχουν νερά αντί για λάδια. Ακολουθήσαμε την επίσημη διαδικασία, προχωρήσαμε σε καταγγελία στην αστυνομία το ΣΔΟΕ, και το Τμήμα Εμπορίου και την διεύθυνση Ανάπτυξης ενώ ενημερώσαμε και τις εισαγγελικές αρχές.
Δεν εμπλέκεται το τελωνείο Θεσσαλονίκης;

-Βεβαίως εμπλέκεται το Β΄τελωνείο Θεσσαλονίκης γιατί ήταν υπόχρεοι να διασφαλίσουν ότι μέσα στα κοντέινερ υπήρχαν λάδια κι όχι νερό. Αναφερόμαστε και για τις δύο εταιρίες δηλαδή στους 250 τόνους.
Αυτό το αναπάντεχο συμβάν σας μπλοκάρει διαδικαστικά στην όλη παραγωγική διαδικασία;
Υπάρχει θέμα, θα δούμε πως θα αναπληρώσουμε το κενό αυτό.

Θα στραφείτε δικαστικά κατά τα προμηθεύτριας ετιρίας;

- Βεβαίως είναι Κυπριακών συμφερόντων η εταιρία Jack Niko Ιnternational LTD, έχουμε όλα τα παραστατικά ης νόμιμης συναλλαγής όπως τιμολόγια εξόφληση του ποσού με την άφιξή του». Οπως μας εξηγεί ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, των εκκοκκιστηρίων, και του βιοντήζελ, αποδείχθηκε ότι τα κοντέϊνερ είχαν ένα τεράστιο ασκό με νεράκι του Θεού και μέσα υπήρχε μια δευτερεύουσα μικρή φούσκα με χωρητικότητα 20 περίπου κιλών λαδιού από την οποία έγινε η όποια δειγματοληψία. Ολη η άλλη ποσότητα ήταν νερό σ όλες τις νταλίκες που μετέφεραν το «προϊόν». Με νερά λοιπόν πλημμύρισε το πάρκιγκ της επιχείρησης όπου διαπιστώθηκε η απάτη παρουσία των εντεταλμένων υπαλλήλων του τμήματος εμπορίου Κομοτηνής που έσπευσαν επί τόπου. Επί τόπου και η εισαγγελέας, ενώ δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν παρουσία του επιθεωρητή του Τμήματος εμπορίου Δημήτριου Μανανά. «Κάναμε δειγματοτοληψία σε όλο το εμπόρευμα και των 5 κοντέϊνερς  της Κομοτηνής, είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για νερό. Τα στείλαμε στο χημείο της Αλεξανδρούπολης για να έχουμε και την απάντησή τους. Πρόκειται για μεγάλη απάτη…»
Η βιομηχανία Πέτσας δέχεται ακόμη ένα πλήγμα στην δραστηριότητά της. Πριν λίγους μήνες δύο όροφοι του υπερσύγχρονου πλεκτηρίου από άγνωστη αιτία είχαν τυλιχτεί στην φωτιά και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές εκατομμυρίων, που αποκαταστάθηκαν εξ ιδίοις πόροις από την εταιρίας έτσι ώστε και το τμήμα αυτό να λειτουργήσει κανονικά. Ο δραστήριος επιχειρηματίας δεν το βάζει κάτω και στο νέο απρόοπτο. Με το νομικό του σύμβουλο κίνησε αμέσως τις διαδικασίες για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του καταθέτοντας όμως όπως ανέφερε μηνυτήρια αναφορά στο ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, στο ΣΔΟΕ Κομοτηνής, στο Β΄τελωνείο Θεσσαλονίκης, και στο υπουργείο Οικονομικών αφού η ίδια περίπτωση «απάτης καρμπόν» υπήρξε και στις εγκαταστάσεις στο Κουτσό Ξάνθης με φορτίο 5 νταλικών σε κοντέινερ. Αυτό τον έβαλε σε υποψίες ώστε η νέα άφιξη να γίνει με τις ανάλογες προδιαγραφές και να αποδειχτεί ότι κάποιοι έστησαν κάτω από την μύτη ελεγκτικών μηχανισμών και αρχών μια καλοστημένη απάτη με οικονομική ζημιά πάνω από 170.000 ευρώ ανά παρτίδα λαδιού. 
Με την διαδικασία πάντως που κινήθηκε οι νταλίκες ακινητοποιήθηκαν έξω από το χώρο του εργοστασίου. Προβληματισμένοι ήταν οι οδηγοί της εταιρίας Γεώργιου Ηλιάδη. Όπως μας είπε ο ένας συγγενής του ιδιοκτήτη Ηλίας Ηλιάδης τα κοντέϊνερ φορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε έχουμε καμιά σχέση με τα περιεχόμενο των κοντέινερ. Προσωπικά φόρτωσα από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης τα κοντέινερ που ήρθαν από το εξωτερικό δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Πρώτη φορά στα 40 χρόνια που εργάζομαι μου συμβαίνει κάτι τέτοιο». Η εταιρία Πέτσα φρόντισε οι οδηγοί που αναγκαστικά παραμένουν στην Κομοτηνή μετά την δέσμευση των οχημάτων της εταιρίας να εξυπηρετηθούν να τους προσφερθούν σάντουιτς, νερά, γλυκά και αναψυκτικά. 
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. 

Πως μια Κυπριακή εταιρία λειτούργησε τόσο απροκάλυπτα στέλνοντας τόνους νερού αντί για λάδι που ήταν η σχετική παραγγελία χωρίς τον φόβο ότι θα υποστεί κυρώσεις. 
Ποια είναι τελικά η διασφάλιση των επιχειρηματιών μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών όταν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τόσο χονδροειδή απάτη;
Θα βγει ένταλμα σύλληψης για την προμηθεύτρια εταιρία; 
Υπάρχει φόρμουλα αποζημίωσης της εταιρίας Πέτσας που εμπλέκεται σε μια νέα περιπέτεια;
14/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin