Tuesday, September 11, 2012

”Ο Σύρος πρόεδρος θα φύγει αν ηττηθεί σε εκλογές”

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ `Ασαντ έχει δηλώσει σε Ρώσους αξιωματούχους ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία εφόσον οι Σύροι επιλέξουν κάποιον άλλο ηγέτη μέσω εκλογών, υποστηρίζει ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μπογκντάνοφ μετά τη συνάντηση που είχε με Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Παρίσι είπε ότι “το καθεστώς (της Συρίας) είναι ακόμη σταθερό” και στηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς πολλοί φοβούνται ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση.

“Ο Ασαντ μας το είπε ο ίδιος. Ομως δεν ξέρω πόσο ειλικρινής είναι. Ομως μας είπε σαφώς ότι αν ο λαός δεν τον θέλει και αν επιλέξει έναν άλλο ηγέτη μέσω εκλογών, τότε θα φύγει”, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Ο Μπογκντάνοφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα προτείνει στη Δύση να οργανωθεί μια διάσκεψη για τη Συρία στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές: εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, του καθεστώτος και των διαφόρων κοινοτήτων.
“Προτείνουμε στους δυτικούς εταίρους μας τη διοργάνωση μιας “διάσκεψης του Τάεφ”, όπως εκείνη που οδήγησε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο το 1990.
Στη διάσκεψη αυτή πρέπει να μετέχουν εκπρόσωποι του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης αλλά και των χριστιανών, των αλαουιτών και των δρούζων”, είπε.
“Δεδομένου ότι υπάρχει διχασμός στην αντιπολίτευση και καθώς οι αντάρτες εξοπλίζονται, υπάρχει κίνδυνος σομαλοποίησης της Συρίας εάν το καθεστώς πέσει βίαια.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, πρόσθεσε ο Μπογκντάνοφ.
Η Συμφωνία του Τάεφ υπογράφηκε στις 22 Οκτωβρίου 1989 από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς βουλευτές του Λιβάνου για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στο Τάεφ της Σαουδικής Αραβίας, υπό την αιγίδα του Ριάντ, του Μαρόκου και της Αλγερίας και με την στήριξη των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ ο στρατηγός Μάναφ Τλας, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει αποσκιρτήσει μέχρι σήμερα, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ότι διέφυγε από τη Συρία με τη βοήθεια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
onlycy com
11/9/12 
---
  • [1] Bogdanov : «Éviter la somalisation de la Syrie»

................Avez-vous la garantie que Bachar el-Assad quittera le pouvoir au terme d'une transition politique?
Assad lui-même nous l'a dit. Je ne sais pas à quel point il est sincère. Mais il nous a clairement déclaré que si le ­peuple ne voulait plus de lui, et s'il se choisissait un autre leader lors d'une élection présidentielle, il partirait. Nous n'avons jamais dit que le maintien d'el-Assad au pouvoir était un préalable à toute négociation. Mais nous disons également que ce n'est pas aux Russes, ni aux Français, de décider du sort du président syrien.
Confirmez-vous l'existence de zones libérées par les rebelles?
Nous aimerions savoir où elles sont. Pour l'instant, aucune des parties ne parvient à garder ses positions, c'est bien pourquoi le conflit s'éternise.
lefigaro.fr
10/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin