Wednesday, September 5, 2012

Στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων η ΑΤΕ

Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στην Αγροτική Τράπεζα τα οποία κατέστησαν μονόδρομο την μεταβίβασή της στην Τράπεζα Πειραιώς ερευνούν πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης προκειμένου ν’ αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η Αγροτική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Το έναυσμα για την εισαγγελική έρευνα έδωσαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει η Αγροτική Τράπεζα δεν οφειλόταν μόνο στο PSI αλλά και σε μια σειρά «αστοχιών» που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάταξή της, το 2011, στην τελευταία θέση μεταξύ 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Χαρακτηριστικό των αστοχιών αυτών, που σωρευτικά οδήγησαν την Αγροτική Τράπεζα σε αδιέξοδο ήταν μεταξύ άλλων οι μαζικές τοποθετήσεις σε παράγωγα υψηλού κινδύνου και άλλα τοξικά επενδυτικά προϊόντα την περίοδο 2009-2011 με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία 285 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, την τελευταία δεκαετία, φαίνεται να έχει γίνει διαγραφή χρεών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η Αγροτική Τράπεζα, εμφανίζεται να έχει επενδύσει για τις θυγατρικές της 1,2 δις ευρώ ποσό που σήμερα ύστερα από αλλεπάλληλες διαγραφές και απομειώσεις έχει καταλήξει να είναι 156 εκ. ευρώ. Χάθηκε δηλ. το 85% της αξίας των θυγατρικών της.


«Ακόμη και αν αγνοήσουμε τη χρήση του 2011, που εκτάκτως επιβαρύνθηκε λόγω PSI, τα σωρευτικά κέρδη της ΑΤΕ στην περίοδο 1997-2010, μόλις φθάνουν τα 190 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε ολόκληρη τη “χρυσή περίοδο”, η τράπεζα, παρά τις ισχυρές κεφαλαιακές ενέσεις των 4 δισ. ευρώ, είχε οριακά θετικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά μηδενικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος. Την έρευνα θα διενεργήσει ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης.


Προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει ο κ. Μουζακίτης και για τις εκκρεμείς οφειλές των τραπεζών ύψους 530 εκατ. Ευρώ προς το δημόσιο, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».


Επιμέλεια: Mυρτώ Τσάβαλου

zougla gr: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012, 17:54

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin