Thursday, September 6, 2012

Με τους εργολήπτες συναντήθηκε σήμερα ο Στράτος Σιμόπουλος

«Ο ιδιωτικός τομέας θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα., καθώς το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία». 
Μ' αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.στους χώρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ο κ.Σιμόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα... εργαστεί για την επανεκκίνηση των «παγωμένων» έργων. Θα δοθεί όπως είπε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα της Θεσσαλονικης και συγκεκριμένα στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου, στη Δυτική περιφερειακή , τον κόμβο 16 ,τη σύνδεση του λιμανιού της πόλης με την Εγνατία οδό καθώς και το έργο που αφορά στους κάθετους άξονες της Εγνατίας. Παράλληλα θα γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν θα καθιστούν όπως είπε «όμηρο» τον εργολάβο. Θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθούν και νέα έργα στο ΕΣΠΑ στο προσεχές διάστημα υπογράμμισε ο κ.Σιμόπουλος.

Το Δ.Σ του ΣΠΕΔΕΘ και Κ.Μ (Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στον κ.Σιμόπουλο υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου . Στο εν λόγω κείμενο τονίζεται η ανάγκη άμεσης εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Ζητείται ο συμψηφισμός των ως άνω οφειλών του Δημοσίου, με τις οφειλές των εργοληπτικών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ - προγραμματισμός ένταξης και υλοποίησης νέων έργων, ανταποδοτικών προς το κοινωνικό σύνολο. Ο κλάδος για να επιβιώσει απαιτεί να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των δημοσίων έργων – με ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και με προεξόφληση των εγκεκριμένων λογαριασμών μέσω του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης), ενώ είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για χορήγηση προκαταβολής για όλα τα έργα και όχι μόνο για τα έργα του ΕΣΠΑ. Σημαντική παρέμβαση θεωρείται η άμεση προώθηση της δημιουργίας του ΜΗ.Κ.Ι.Ε ( Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων) το οποίο παρεμποδίζουν επί δεκαετίες στενά συντεχνιακά συμφέροντα. Ο πρόεδρος του ΣΠΕΔΕΘ και Κ.Μ Γιώργος Γάγαλης έθεσε ακόμη στον κ.Σιμόπουλο μια σειρά ζητημάτων του κλάδου, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως την κατάργηση της δυνατότητας αδιαφανών αναθέσεων (απ’ ευθείας και με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού επιχειρήσεων), με μοναδικές εξαιρέσεις την άρση επικινδυνότητας, βλαβών από θεομηνία, καθώς και στις περιπτώσεις που άπτονται της Εθνικής ασφάλειας της χώρας., καθώς και την κατάργηση της δυνατότητας αποκλεισμού της συμμετοχής των εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς, μέσω προσθήκης «φωτογραφικών» ειδικών όρων στις διακηρύξεις. Ως αναγκαία παρέμβαση έκρινε και την ανάγκης κατάργησης των πρόσθετων εγγυήσεων – Ως γνωστόν, οι τράπεζες αδυνατούν να παρέχουν στις επιχειρήσεις τις απαιτούμενες από τον Ν3263/2004 αυξημένες πρόσθετες εγγυήσεις, ή τις παρέχουν με τοκογλυφικούς όρους με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αλλάξει η θλιβερή εικόνα που επικρατεί στον κλάδο.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin