Tuesday, September 11, 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ: Ξένες τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα πριν το PSI

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα οποία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνα με τα οποία από τις αρχές του 2010 έως το τέλος του 2011, ξένες τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» μεγάλο αριθμό ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που κοινοποίησε στον βουλευτή το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές) εμφανίζεται να κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό ανέρχεται στα 86,2 δισ. (αύξηση κατά 51,2%).

«Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε κατά το 2010 - δηλαδή κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα» σημειώνει ο βουλευτής.
Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους - και σε 35 δισ. στις 31/12/2011.
«Κατά την περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI» σχολιάζει στη δήλωσή του ο βουλευτής.
«Πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ethnos gr
11/9/12
-

1 comment:

  1. Σλοβακική τράπεζα κατέθεσε αγωγή την Ελλάδα για το PSI....

    Αγωγή κατά της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι κατέθεσε η σλοβακική τράπεζα Postova Banka για την αναγκαστική ανταλλαγή κρατικών ελληνικών ομολόγων (PSI) που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

    Η Postova ανακοίνωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και ο μέτοχός της Istrokapital SE κατέθεσαν μήνυση κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), με το επιχείρημα ότι με το PSI, η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες.

    «Η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα που παραβίασαν τις διεθνείς συμφωνίες. Κατά αυτό τον τρόπο, μειώθηκε η αξία της επένδυσής μας. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Marek Tarda, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Η τράπεζα αναφέρει πως θεωρεί ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβίασαν διμερείς επενδυτικές συνθήκες μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
    http://www.defencenet.gr/defence/item/-psi
    9/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin