Tuesday, September 11, 2012

Με ορίζοντα 5ετίας η δημοσιονομική προσαρμογή της Κύπρου

Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα αποτελέσει -όπως όλα δείχνουν- τη ναυαρχίδα στο διαπραγματευτικό στόλο της Λευκωσίας με την Τρόικα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης της Λευκωσίας, ζήτησε από την Τρόικα να αυξήσει από τα τρία στα πέντε χρόνια την περίοδο κατά την οποία η Κύπρος θα είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τους όρους του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.


Περικοπές σε μισθούς, ωφελήματα και νέες φορολογίες θα κατανεμηθούν, δηλαδή σε ορίζοντα πενταετίας, εάν κι' εφόσον οι Τροϊκανοί κάνουν αποδεκτό το αίτημα.
Πάντως, στο κυβερνητικό μέτωπο, διατηρούν την αισιοδοξία ότι το αίτημα δεν θα αντικρυστεί με διάθεση απορριπτισμού. Σημειώνεται ότι η Τρόικα, ζητεί διασφάλιση, εξοικονομήσεις και αύξηση κρατικών εσόδων της τάξης του 1,1 δις. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόταση στην Τρόικα και σε σχέση με τα έσοδα του φυσικού αερίου.

Η Λευκωσία θα επιμείνει μέχρις εσχάτων να ληφθούν υπόψη από το τρίδυμο των δανειστών τα χρήματα, τα οποία θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία του χρόνου από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης του φυσικού αερίου. 300 και πλέον εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα είναι το ποσό, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, θα προταθεί να διοχετευθεί στην οικονομία υπό τη μορφή αναπτυξιακού πακέτου.

Στο μεταξύ, η Άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, θα λάβει χώρα σε δύο 24ωρα στη Λευκωσία, παρουσία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λανγκαρντ και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Πάντως, με την ολοκλήρωση του Άτυπου Συμβουλίου, το οποίο με τον άλφα ή βήτα τρόπο -επίσημα ή παρασκηνιακά- θα δει και τα του δικού μας οίκου, αρχίζουν τα δύσκολα. Από τις 17 του μήνα και μετά, αναμένεται η Τρόικα.


Κάθοδος Λανγκάρντ –Ντράγκι στην Κύπρο
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνάντηση του Προέδρου με την κ. Λανγκάρντ, ούτε έχει γίνει αναφορά για κάτι τέτοιο.
«Αν θα υπάρξουν συναντήσεις αυτό θα πρέπει να το δούμε διότι αντιλαμβάνεστε κάθε φορά που πραγματοποιείται συνάντηση του Eurogroup ή του  ECOFIN ο καθένας ετοιμάζει τα δικά του προγράμματα και για αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να ενημερωθούμε και εμείς και να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν», είπε.
Το βέβαιο, πρόσθεσε, είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα για συζητήσεις και ότι θα συζητήσουμε και για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι για την Κύπρο είναι ευκαιρία αυτή η συνεδρία τόσο του Eurogroup όσο και του ECOFIN για να εγείρει και τις δικές της θέσεις αναφορικά με την εικόνα της κυπριακής οικονομίας, τους δικούς της στόχους, τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και ασφαλώς και για τις προοπτικές που υπάρχουν.
Κληθείς να πει αν η πρόταση του Πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιταχύνει τις διαδικασίες για κατάληξη σε ένα Μνημόνιο έτσι ώστε να επωφεληθεί η Κύπρος από αυτά που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πρόταση Ντράγκι και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγουν έμμεσες προοπτικές ενώπιον διαφόρων κρατών - μελών περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που προέχει τώρα για την Κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της προετοιμασίας και της επεξεργασίας των συγκεκριμένων θέσεών της ενόψει διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
«Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΚΤ και αφορούν την αγορά ομολόγων, διέπεται από διάφορες προϋποθέσεις και όρους που και εμείς μελετούμε πάρα πολύ προσεκτικά», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Ντράγκι θα έρθει στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν νέα για το ρωσικό δάνειο απάντησε αρνητικά.
sigmalive com
11/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin