Friday, October 5, 2012

Παρέμβαση του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στη σύσκεψη 16 χωρών της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα για τη Συνοχή

…Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν έχει συνεκτιμηθεί σωστά για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη. Οι σχετικές αναφορές δεν συνυπολογίζουν επαρκώς τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην ΕΕ, όπως αυτό υπολογίζεται με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, εξαιτίας της κρίσης. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, ένα στοιχείο που δεν εμφανίζεται στις στατιστικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των κονδυλίων. Οι δείκτες και τα κριτήρια που είχαν οριστεί πριν την κρίση δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη κατανομή των πόρων δεν θα ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση.

 Αποτελεί, συνεπώς, πεποίθησή μας ότι είναι δίκαιο και απαραίτητο να υπάρξει η πολιτική δέσμευση ότι η Επιτροπή θα συνυπολογίσει το σημαντικό στοιχείο της ύφεσης και θα προσαρμόσει την κατανομή των πόρων…

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε σήμερα στη Δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των «Φίλων της Συνοχής» που έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα. Η ομάδα «Φίλων της Συνοχής» δημιουργήθηκε κατά τη φάση της διαπραγμάτευσης των πόρων για το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2007-2013) και ενεργοποιήθηκε και πάλι στο πλαίσιο των διαδικασιών διαπραγμάτευσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Στη συνάντηση παρέστη ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, ο Πρέδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μ.Μπαρόζο και  συμμετείχαν 11 Πρωθυπουργοί: Σλοβακίας, Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Λετονίας, Πολωνίας καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί απο Ισπανία, Κύπρο, Μάλτα και Λιθουανία.
Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, δηλαδή ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαικής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια, θα πρεπει να αναδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, την ικανότητα της Ευρώπης να αναστρέψει την υφεσιακή πορεία και να παράξει ανάπτυξη και απασχόληση.
Κατά την παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποδειχτεί μια επωφελής πολιτική για όλες τις χώρες της Ε.Ε., πλούσιες ή φτωχές. Η ανάπτυξη μιας φτωχότερης περιφέρειας οδηγεί στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε κάποια άλλη πλουσιότερη περιφέρεια. Επιπρόσθετα, κάθε ευρώ που δαπανάται σε κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια της αρχικής δαπάνης σε εθνικό επίπεδο. Η μείωση του Προϋπολογισμού της Ένωσης μπορεί να αποβεί μοιραία για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του.
Πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες μας ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και περισσότερη Ευρώπη, αν στερήσουμε από τον Προϋπολογισμό τους απαραίτητους πόρους και επιμείνουμε στο να διακρίνουμε την Ευρώπη σε συνεισφορείς και λήπτες;
Για τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, όπως η Έλλάδα, ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ύφεση και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, είναι μέσω της Πολιτικής Συνοχής. Εντούτοις, το διαπραγματευτικό πακέτο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου φαίνεται να οδηγεί σε μεγάλη μείωση συνολικά των πόρων της Συνοχής για τη χώρα μας, στο επίπεδο του -40,5% σε σχέση με τους πόρους του τρέχοντος Δημοσιονομικού Πλαισίου (2007-2013), σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε το 2011. Εμείς θα αγωνιστούμε βέβαια για να αλλάξει αυτή η πρόταση και το κλίμα στη σημερινή συνάντηση δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις μας.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν έχει συνεκτιμηθεί σωστά για την κατανομή των πόρων στα κράτη-μέλη. Οι σχετικές αναφορές δεν συνυπολογίζουν επαρκώς τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στην ΕΕ, όπως αυτό υπολογίζεται με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, εξαιτίας της κρίσης. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, ένα στοιχείο που δεν εμφανίζεται στις στατιστικές που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των κονδυλίων. Οι δείκτες και τα κριτήρια που είχαν οριστεί πριν την κρίση δεν αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη κατανομή των πόρων δεν θα ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση.
Αποτελεί, συνεπώς, πεποίθησή μας ότι είναι δίκαιο και απαραίτητο να υπάρξει η πολιτική δέσμευση ότι η Επιτροπή θα συνυπολογίσει το σημαντικό στοιχείο της ύφεσης και θα προσαρμόσει την κατανομή των πόρων με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλάται η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις περιφέρειες και τα κράτη-μέλη.
Η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της καθυστέρησης στη διαμόρφωση συμφωνίας για το θέμα. Ωστόσο, η τελική συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με τον βασικό προσανατολισμό του Προϋπολογισμού,  ο οποίος ειναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας».
Στο τέλος της συνάντησης υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη όλων των χωρών που συμμετείχαν. Το κείμενο της διακήρυξης, (επισυνάπτεται), καλύπτει όλες τις βασικές θέσεις της Ελλάδας.
http://www.mindev.gov.gr/?p=8223
5/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin