Friday, October 12, 2012

Άλλα λένε τα αφεντικά, άλλα απαιτούν οι υπάλληλοι

Σοφία Βούλτεψη
Με ασυνήθιστη ένταση και αδικαιολόγητες εμμονές εκ μέρους των εκπροσώπων των δανειστών, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αιφνιδιαστικά ζητά το πακέτο μέτρων για τη διετία 2013-2014 να είναι αβάσταχτα εμπροσθοβαρές, με το επαχθέστερο τμήμα του να επιβαρύνει το 2013.

Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, καθώς τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για το 2013 θα ξεπεράσουν τα αρχικά προϋπολογιζόμενα, ύψους 7,8 δις ευρώ, φθάνοντας ακόμη και τα 9 δις ευρώ.



Την ίδια ώρα, προέκυψε και νέα «τρύπα» 550 εκ ευρώ από τις οφειλές των τραπεζών προς το Δημόσιο, αφορούν στους τόκους επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το κράτος, έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό και η τρόικα ζήτησε να μη επιστραφούν!

Αντίθετα, φέρεται να ζήτησαν να καλυφθεί η διαφορά των 500 εκ. είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο που το ποσό θα καταβληθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να έχει συμφωνηθεί το πακέτο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν οι εκκρεμούσες 89 διαρθρωτικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο και αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το παράδοξο είναι πως πληθαίνουν οι αναφορές ξένων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας, την ώρα ακριβώς που οι εντεταλμένοι υπάλληλοί τους σκληραίνουν τη στάση τους.

Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε υπέρ μιας διετούς παράτασης για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Όπως είπε, «αντί να λειτουργεί κανείς έντονα εμπροσθοβαρώς, είναι μερικές φορές καλύτερο να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο, με δεδομένες τις συνθήκες
που επικρατούν και το γεγονός ότι πρέπει πολλές χώρες ταυτόχρονα να εφαρμόσουν την ίδια δέσμη πολιτικών για να περιορίσουν το έλλειμμά τους».

Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε πως «αυτή ήταν η θέση μου για την Πορτογαλία, αυτή ήταν η θέση μου για την Ισπανία και αυτή είναι η θέση μας και για την Ελλάδα, για την οποία έχω πει επανειλημμένως ότι η χώρα χρειάζεται δύο επιπλέον χρόνια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το εξεταζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Την ίδια ώρα, όμως, ο δεύτερος τη τάξει του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Λίπτον είπε ότι η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις βουλευτικές εκλογές καθυστέρησαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα. Έχει εφαρμόσει αρκετά, αλλά όχι επαρκή μέτρα δεδομένων των προβληματικών συνθηκών», ανέφερε, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. «Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, το γερμανικό ινστιτούτο IfW, υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μόνο με ένα νέο κούρεμα θα μπορέσει το χρέος της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Ερωτώμενος εάν οι επενδυτές του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αποδεχθούν ένα νέο κούρεμα, ο επικεφαλής προβλέψεων του κορυφαίου οικονομικού ινστιτούτου, Χοακίμ Σάιντε, απάντησε: «Nαι, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί η Ελλάδα να διασωθεί διαφορετικά».

Την αναγκαιότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επισημαίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ζητεί από τους κρατικούς πιστωτές της Ελλάδας, όπως η Γερμανία, να αποδεχθούν νέο «κούρεμα» υπό τη μορφή του κουρέματος που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές νωρίτερα εντός του έτους.

Στην εντελώς αντίπερα όχθη παραμένει το Βερολίνο, με την Άγκελα Μέρκελ να παραπέμπει στην έκθεση της τρόικας.

Το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί «είναι η βάση για την αξιολόγησή μας» ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Αναγνώρισε πάντως ότι και η γερμανική οικονομία έχει πληγεί από την ύφεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πιο συγκεκριμένος ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε λίγο νωρίτερα, ο οποίος ουσιαστικά απάντησε αρνητικά.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο, δήλωσε πως «οι προτάσεις προς τον επίσημο τομέα για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι αντιπαραγωγικές».

Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όλα αυτά, την ώρα που, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η ανεργία σημείωσε τον Ιούλιο νέο ρεκόρ, «σκαρφαλώνοντας στο 25,1% και με το 54,2% των νέων ηλικίας 15-24 ετών εκτός αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα Politbarometer για το γερμανικό κανάλι ZDF, το 46% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη έναντι 31% τον Αύγουστο, όταν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ήταν πιο έντονες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια αν δεν εμμείνει στους στόχους της για περικοπές δαπανών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αυτό ίσως σημαίνει χρεοκοπία για τη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους που η έρευνα Politbarometer, που διεξήχθη στις 8-10 Οκτωβρίου, δείχνει περισσότερους Γερμανούς να στηρίζουν την Ελλάδα συγκριτικά με το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Παραμένει, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 45% που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων χρέους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καταπολέμηση της κρίσης: επανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής πολιτικής», που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης "Friends of Europe", σημείωσε πως ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα είναι «ιστορική». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι προσπάθειες αυτές δεν αναγνωρίζονται πάντα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ευρωζώνη» .

Αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Γερμανία ανήκει στις χώρες που πρωτοστάτησαν υπέρ της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη, ενώ απέδωσε τις όποιες διαφωνίες για την επίλυση της κρίσης, στις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι χώρες της ευρωζώνης, όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Καταλήγοντας, διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα ήταν σε καλύτερη θέση χωρίς τη Γερμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία αποτελεί εγγύηση για το ευρώ».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι πολλές ευρωπαϊκές αποφάσεις ελήφθησαν με καθυστέρηση, αλλά, όπως είπε, «η δημοκρατία χρειάζεται χρόνο».

elzoni.gr
12/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin